DAYS BETWEEN STATIONS – GIANTS

Eind 2003 volgde er in Los Angeles een eerste ontmoeting tussen gitarist Sepand Samzadeh en keyboardsspeler Oscar Fuentes Bills. Hun gemeenschappelijke interesse in progressieve rockmuziek en hun beider creativiteit voor het songschrijven deed hen besluiten om een eigen groep op te richten en te gaan optreden. “Days Between Stations” werd de naam van de band die gekozen werd op basis van een gelijknamige boek uit 1985 van de Amerikaanse romanschrijver Steve Erickson uit Zuid-Californië.

Zelf bedachten ze de namen ‘art-rock’ en ‘post-prog’ voor het muziekgenre dat ze op hun platen presenteren. Hun debuutplaat “Days Between Stations” dateert al van 2007. In 2013 volgde een tweede album “In Extremis” en nu komt het duo met een derde plaat die “Giants” als titel kreeg. Voor de opname van de zeven tracks op dat album werden enkele gastmuzikanten in de studio uitgenodigd. Voormalig ‘Yes’-gitarist en keyboardsspeler Billy Sherwood, bassist en zanger Colin Moulding van de Britse rockgroep ‘XTC’ en backing vocalisten Inid Abiza en Durga McBroom (‘Pink Floyd’, ‘James’ en ‘Billy Idol’) zorgden voor wat extra instrumentatie en zangwerk bij deze nummers.

Zoals het blijkbaar hoort te zijn bij progressieve rockmuziek zijn er op “Giants” ook enkele zeer lang uitgesponnen nummers te horen. Hier zijn dat de tracks “Sparks” (bijna 17 minuten), “Another Day” (bijna 10 minuten), “The Common Thread” (bijna 8 minuten) en albumtiteltrack “Giants” die op 13 minuten afklokt. Wie van de sound houdt die bands als ‘Pink Floyd’, ‘Sigur Rós’, ‘Sonic Youth’ of ‘Genesis’ op hun platen brachten, zal ongetwijfeld ook zijn gading vinden op het album “Giants” van ‘Days Between Stations’.

Zangeres Durga McBroom doet het vocale werk bij de rockballad “Witness The End Of The World” en Colin Moulding neemt de taak als zanger voor zijn rekening bij het melodieuze nummer “Goes By Gravity”. Daarenboven is het eveneens genieten van de knappe pianosolo in het geheel instrumentale nummer “The Gathering” waarin de akoestische gitaar het na één minuut overneemt en waarbij even later zelfs gezellig gefluit te horen is. In het progrockgenre zal dit nieuwe album van ‘Days Between Stations’ voor een fijne uitbreiding van knap gearrangeerde en georkestreerde platen in deze stijl zorgen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: StationOne LLC

video