JON DURANT & ROBERT JÜRJENDAL – ACROSS THE EVENING

De Amerikaanse instrumentalist Jon Durant uit Portland, Oregon en de klassiek geschoolde Robert Jürjendal uit Tallinn, Estland zijn twee experimentele gitaristen uit de ‘ambient music’- en jazz-wereld die elkaar op muzikaal vlak gevonden hebben en die samen hebben besloten om een plaat op te nemen. “Across The Evening” is de titel van een negen composities tellend album met nummers die ze samen hebben geschreven en gespeeld.

De carrières van beide gitaristen hebben tot nu toe een apart en eigen verloop gekend. Jon Durant heeft in de voorbije decennia al negen soloplaten uitgebracht, maar een eerste sologitaarplaat verscheen pas in 2018 met het album “Parting Is”, gevolgd door het vorig jaar uitgebrachte album “Alternate Landscapes”. Hij componeerde ook meerdere nummers die dienst deden als soundtrack voor films en nam ook platen op met de Britse bassist Colin Edwin onder de groepsnaam ‘Burnt Belief’.

Diezelfde van de Engelse progrockband ‘Porcupine Tree’ gekende Colin Edwin speelt ook nu weer mee op drie tracks van “Across The Evening”: openingsnummer “Early Evening Colors”, “Leading Indicator” en “Beguiling Eyes” waarop de Zwitserse Andi Pupato voor percussie zorgt. De trompettist Aleksei Saks uit Estland hanteert zijn instrument bij de tracks “Reflective Sea”, “Beguiling Eyes” en het in Tallinn, Estland live gespeelde “Back To Russia” (zie video). Bij het eveneens live gebrachte “Balkan Blue” horen we zangeres Inna Kovtun voor een vocale bijdrage zorgen.

Jon Durant en Robert Jürjendal wisselen voor de verschillende instrumentale nummers af tussen akoestische en elektrische gitaar, elektrische ‘12-string’-gitaar, gitaarsynthesizer en fretloze gitaar. De benaming ‘ambient’ is hier wel zeer toepasselijk voor de nummers die voor “Across The Evening” werden opgenomen. Het is rustige ‘laid back’-muziek die op de achtergrond thuishoort bij een fijn avondje uitzakken in de zetel en het nuttigen van een aangepast hapje en drankje, maar ook bij het ochtendgloren lijkt het ons heel aangenaam om naar deze soundscapes te luisteren.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Alchemy Records

video