ERSKINE ABOUZIED STEKELENBURG TRUJILLO - EAST

De groep EAST werd geboren in october 2018, bassist Damian Erskine ( neef van de beroemde drummer Peter Erskine, bekend van Weather Report en Steps) had net een Europese tournee met zanger Gino Vanelli achter de rug en besloot wat langer in Nederland te verblijven. Zijn drummer en vriend Tariz Abouzied ( in 2017 genomineerd als NW Jazz Instrumentalist of the year) uit Seattle was ook in Europa. Om een lang verhaal kort te houden, ze haalden saxofonist Efraïm Trujillo erbij (winnaar van een Edison met zijn trio The Preacher Men) en gitarist Michiel Stekelenburg die al twee keer op het North Sea Jazz Festival stond met zijn eigen quintet.

En zo ontstond de groep EAST een samenvatting van de eerste letters van hun namen, voorwaar een internationaal gezelschap komend uit de steden Portland, Seattle, Rotterdam en Amsterdam. Michiel Stekelenburg schreef drie nummers, Tarik Abouzied en Damian Erskine ieder twee en Efraïm Trujillo droeg er een bij. Het zijn stuk voor stuk bijzonder geslaagde composities die als schakels als een ketting bij elkaar passen. Het geluid van Trujillo is breed en vooral warm, het geluid van Stekelenburg past daar erg goed bij, hij heeft een fraaie souplesse in zijn spel, de ritmesectie kan alleen maar omschreven worden als wereldklasse. Dat zo’n impromptu samengestelde groep zo coherent klinkt, duidt vooral op de kwaliteit van deze muzikanten.

In het eerste nummer “James” van Stekelenburg is de synthese qua klank tussen zijn el. gitaar en de tenorsax van Trujillo al volkomen duidelijk, de geluiden lopen in elkaar over als in een geslaagd aquarel, heel bijzonder. In “Hubristic” wordt er flink de vaart ingezet door de ritme tandem waarna er gas wordt teruggenomen teneinde Michiel de ruimte te laten om een perfecte solo op te bouwen waarin het tempo weer wordt opgeschroefd en Efraïm overneemt met een bloedstollende solo, wat een muziek ! Van de kwaliteiten van Efraïm was ik allang overtuigd, wat heet ik ben een fan, de andere drie zijn een welkome verrassing waarbij vooral gitarist Michiel Stekelenburg een grote indruk maakt.

De compositie “Easy way out” van Efraïm Trujillo is een swingend souljazz nummer dat zo weggelopen kon zijn uit het repertoire van The Preacher Men. Ondanks de titel “Sudden Delirium” is dit weer een fiks uptempo nummer waarin het alle kanten uitwaaiert, heel fraai. Het album wordt afgesloten met het dromerige “Mist” waarin Effraïm laat horen dat hij ook lyrisch uit de hoek kan komen, een sfeerrijk einde van een bijzonder fraai album, het is doodzonde dat deze groep (nog) niet live is te bewonderen door alle corona perikelen.

Jan van Leersum.

 

 

Artiest info
Website  
 

Label : Zennez Records

video