NEW MOON JELLY ROLL FREEDOM ROCKERS – VOLUME 1

 

 “ In January 2008 producer and all around musical stylist Jim Dickinson gathered in for a self-described “hardcore blues” recording… “

In 1985 verhuisde de familie Dickinson naar Hernando, Mississippi, waar ze een thuisstudio exploiteerden voordat Jim in 1995 de Zebra Ranch studio in de buurt van Coldwater oprichtte. Tijdens de carrière van Jim Dickinson hielp zijn vrouw Mary Lindsay met de zakelijke kant van zijn activiteiten. In 1989 begon Dickinson op te treden met zonen Luther (°1973) en Cody (°1976) en later produceerde en speelde hij op albums met hun band, de North Mississippi Allstars. De groep werkte samen met lokale muzikanten als Otha Turner, Shardé Thomas, R.L. - Cedric & Cody Burnside, David & Kinney Kimbrough, Kenny Brown, Lightnin' Malcolm, Alvin Youngblood Hart en Jimbo Mathus.

Soms moet je een groepsnaam uitvinden die de lading zoveel mogelijk dekt. Als die lading een groepje blues muzikanten is, een gelegenheidsformatie, die zo’n 12 jaar geleden in Mississippi het licht zag tijdens een jamsessie van (singer-songwriter, multi-instrumentalist en producer) Jimbo Mathus (van de ragtime band The Squirrel Nut Zippers) met de broers Luther en Cody Dickinson (van de North Mississippi All Stars), dan zou New Moon Jelly Roll Freedom Rockers voldoen.

In 2008 spraken Jimbo, Luther en Cody af in de Zebra Ranch Recording Studio in Coldwater, Mississippi -in 1995 nog opgestart door hun beroemde vader, de ondertussen betreurde Memphis producer, pianist en zanger James Luther “Jim” Dickinson (1941-2009)- met Alvin Youngblood Hart (gitaar, mandoline) en Charlie Musselwhite (harmonica) voor een sessie. De spelers zaten -onder een nieuw maan aan de hemel- in een kring op de studiovloer, zongen om beurt en wisselden liedjes uit, vaak covers met een paar originelen. De opnames, waarbij de relaxte thuissfeer overheerste, werden op band vastgelegd. Jim Dickinson rondde in 2009 de productie nog af voor zijn dood, maar de opnames bleven tot dusver in de archieven. Daar komt nu verandering in met het uitbrengen van de eerste tien tracks op ‘Volume 1’ en het vervolg ‘Volume 2’, is al gepland voor de het voorjaar van 2021.

Ouderdomsdeken Charlie Musselwhite -hij is, sinds hij in 1944 geboren werd in Kosciusko (vernoemd naar Tadeusz Kościuszko, een Poolse militair die in zijn jonge jaren in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog aan Amerikaanse zijde vocht) in Mississippi, er nu 76- krijgt de eer, om met zijn nummer “Blues, Why You Worry Me” ‘Volume 1’ te openen. Het nummer (uit zijn album ‘In My Time’, 1993) is één van de twee Musselwhite-originelen op het album. Charlie slingert zich er op zijn manier op harmonica doorheen, terwijl hij strak wordt geleid door de goed samenspelende Freedom Rockers. Op “Pony Blues” gaat de beurt naar Alvin Youngblood Hart. Hij weet hoe hij met zijn gitaar de pony van Charlie Patton kunstig voorbij de verleiding mennen moet. Jimbo Mathus slentert daarna op zijn original “Night Time” met een huilende gitaar door de nacht. Jim Dickinson is, ondersteund door wat piano, viool en mandoline en dronken geleuter, te horen op de shuffle “Come On Down to My House”. Op mandoline wordt Charlie ingeleid voor “K.C. Moan”, dat we kennen van het gelijknamige album van de Memphis Jug Band. Jim zingt wat verhit ook de Canned Heat klassieker van Wilbert Harrison, “Let’s Work Together” die met wat orgel en swampy percussie niets van zijn charme moet inboeten. “Strange Land” is een nummer dat Charlie Musselwhite schreef toen hij 18 was en in Chicago als “een vreemde” naar een van de “grote betalende fabrieksbanen” zocht. Hij nam het nummer enkele jaren later op op zijn eerste album (‘Stand Back! Here Comes Charley Musselwhite's Southside Band’, 1966). Musselwhite verdiepte zich volledig in het muzikale leven van Chicago, woonde in een kelder van en werkte af en toe bij Jazz Record Mart (de platenwinkel beheerd door oprichter van Delmark Records Bob Koester) met Big Joe Williams en werkte als chauffeur voor een verdelger, waardoor hij observeerde wat er gebeurde in de clubs en bars van de stad. Daar sloot hij een levenslange vriendschap met John Lee Hooker. Hoewel Hooker in Detroit (Michigan) woonde, bezochten de twee elkaar vaak en Hooker was getuige bij het derde huwelijk van Musselwhite met Henrietta Musselwhite. Luther, de oudste van de Dickinsons, zorgt met een solo die door Mike Bloomfield lijkt geïnspireerd te zijn voor de opwinding, tijdens de bijna zeven minuten lange reis die hij met Charlie doet doorheen deze vreemde omgeving. Een speelse Mathus zorgt dan voor wat gezelligheid op “Shake It and Break It” en Hart waagt zich, terwijl Charlie verschroeiend op zijn harmonica blaast, aan Jimi Hendrix’ “Stone Free”. Als afsluiter van ‘Volulme 1’ zingt Hart een nummer van de Mississippi Sheiks, “Stop and Listen”.

‘New Moon Jelly Roll Freedom Rockers Volume 1’ is anno 2020 een bewijs van de geweldige ervaring en het talent van de producer en de toen enthousiast meewerkende artiesten.  Om een opname van deze kwaliteit op te nemen en jaren later uit te brengen en die aanvoelt alsof de luisteraar daar met hen in de kamer is, inclusief de klassieke structuren van de blues, getuigt van grote klasse en inzicht. Dit album versmelt de ideeën van nieuwe blues rockers en klassieke blues mannen.

“ ‘New Moon Jelly Roll Freedom Rockers Volume 1’ in 2020 is a proof of the great experience and talent of the producer and the then collaborating artists. To record an album of this quality and release it years later, including the classic blues structures, testifies of great class and insight. This album merges the ideas of new blues rockers and classic blues men… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list: 01. Blues, Why You Worry Me [Charlie Musselwhite] (Feat. Charlie Musselwhite) - 02. Pony Blues [Charlie Patton, public domain] (Feat. Alvin Youngblood Hart) - 03. Night Time [James H. Mathus Jr.] (Feat. Jimbo Mathus) - 04. Come on Down to My House [public domain] (Feat. Jim Dickinson) - 05. K.C. Moan [Memphis Jug Band, public domain] (Feat. Charlie Musselwhite) - 06. Let’s Work Together [Wilbert Harrison] (Feat. Jim Dickinson) - 07. Strange Land [Charlie Musselwhite] (Feat. Charlie Musselwhite) - 08. Shake It and Break It [public domain, arr. by James H. Mathus Jr.] (Feat. Jimbo Mathus) - 09. Stone Free [Jimi Hendrix] (Feat. Alvin Youngblood Hart) - 10. Stop and Listen [Mississippi Sheiks, public domain] (Feat. Alvin Youngblood Hart) / Words/music © 2020 by: as [noted] - Produced by: J. Dickinson | Album line-up: Charlie Musselwhite: harmonica, vocs / Alvin Youngblood Hart: guitar, mandolin, vocs / Jimbo Mathus: guitar, vocs / Jim Dickinson: piano, vocs / Luther Dickinson: guitars, mandolin, bass, vocs & Chris Chew: bass / Paul Taylor: washtub bass

Discography NEW MOON JELLY ROLL FREEDOM ROCKERS: Volume 1 [2020] | Volume 2 [planned: Spring 2021] |

Artiest info
Website  
 

Label: Stony Plain Records

video