COLTER WALL – WESTERN SWING & WALTZES (AND OTHER PUNCHY SONGS)

Colter Wall is een amper 25-jarige Canadees uit Swift Current in Saskatchewan die in 2015 zijn entree maakte in de muziekwereld met een zeven nummers tellend ep-tje dat “Imaginary Appalachian” heette. Zijn in 2017 uitgebrachte vowaardige debuutplaat “Colter Wall” was een album waarmee hij zich introduceerde als vertolker van country- en ‘Western Swing’-liedjes. Een jaartje later had hij al een opvolger klaar met het album “Songs Of The Plains” en nu komt hij alweer op de proppen met een derde plaat die “Western Swing & Waltzes (And Other Punchy Songs)” als titel kreeg.

Deze bezige cowboy-bij brengt tien nieuwe nummers voor dit album, songs die allemaal thuishoren in de categorie ‘Western Swing & Waltzes’ zoals hij de plaat heeft genoemd. Het op de eerste video in een live gebrachte uitvoering te horen liedje “Cowpoke” dat origineel van Stan Jones is, is zo’n walsje en de albumtiteltrack die op de audiovideo beluisterd kan worden nodigt ook al uit tot zo’n rondzwierend dansje.

Als jongeling leerde Colter Wall dit muziekgenre kennen via songs van Johnny Cash, Woody Guthrie, Townes Van Zandt, Hank Williams en Willie Nelson. Hij wist al gauw dat hij zelf ook in deze traditionele countrystijl muziek wilde gaan maken en met drie volwaardige platen in vier jaar lijkt hij daar wonderwel in te slagen. De liedjes op “Western Swing & Waltzes (And Other Punchy Songs)” verhalen over het dagdagelijkse leven en werk van door het harde bestaan gekarakteriseerde cowboys op de uitgestrekte ranches met massale hoeveelheden vee om te hoeden.

Deze nieuwe plaat werd in Amerika opgenomen in de ‘Yellow DOG Studios’ in Wimberley, Texas met zijn eigen vertrouwde begeleidingsband, bestaande uit multi-instrumentalist Patrick Lyons, mondharmonicaspeler Jake Groves, bassist Jason Simpson en drummer Aaron Goodrich met vocale support van Emily Gimble en Doug Moreland. In tegenstelling tot bij zijn vorige platen nam Colter Wall voor het eerst zelf de rol van producer waar voor dit album.

Onze voorkeurnummers op “Western Swing & Waltzes (And Other Punchy Songs)” zijn “Big Iron”, een coverversie van de uit 1959 stammende originele song van Marty Robbins en het van Lewis Martin Pederson ontleende nummer “High & Mighty”. Daarnaast zijn er ook nog het swingende “Rocky Mountain Rangers” en de albumafsluitende kampvuursong “Houlihans At The Holiday Inn” waarin Colter Wall zichzelf net als bij het nummer “Talkin’ Prairie Boy” begeleidt op akoestische gitaar en het klagende geluid van een pedal steelgitaar voor nog wat extra instrumentatie zorgt.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: La Honda Records / Thirty Tigers

video