PAUL GILLINGS – INVISIBLE PRISON

 

“ Acoustic guitars and clean harmonicas are out and grungy guitars
and roaring harmonicas are in… “

De Brit Paul Gillings -je moet weten dat hij voltijds werkt in een fabriek en zijn baan tijdens de huidige pandemie als “essentieel” wordt beschouwd- is op harmonica een virtuoos en daarnaast ook multi-instrumentalist. Als gefrustreerde zanger en indie gitarist sloeg hij in de jaren negentig een bladzijde om, zwoer akoestische gitaren en netjes afgemeten harmonica’s af en ruilde ze voor grungy gitaren en rauwe mondharmonica's.

Met zijn nieuwe album ‘Invisible Prison’ dat in juli verscheen verandert Paul Gillings volledig van koers na zijn 2019-debuut, ‘You Don’t Even Know’. Voor zijn nieuwe album schreef Gillings alle dertien nummers zelf. Hij nam ze ook zelf op in thuisstudio (een kamer die leeg stond), in zijn huis in Lowestoft, Suffolk. Voor de opnames speelde hij op de meeste instrumenten (harmonica’s, gitaren, bas) en werd hij begeleid door drummer Nathan Luker. Op één track (“I Don’t Know When I’m Beaten”) speelt Danny R. op lead gitaar.

De opener “Start Over Again” is een sterk en uitgesproken blues/rock nummer waarin gitaar en mondharmonica -als twee gelijken- hetzelfde riff spelen. Hiermee is de eerste aanzet duidelijk.Aan “I Ain't Never Played an English Song With an English Guy” hangt het ware verhaal van een bezoek van Gillings in 2001 aan zijn grootmoeder die vroeger in Bandera, Texas, woonde. Tillman, de vriend van oma, nam hem mee naar authentieke cowboybars in de plaatselijke stad. Hij vroeg hem om zijn mondharmonica’s mee te nemen, want de lokale bevolking zou het geweldig vinden als hij voor ze speelde. In de tweede bar speelde een band live. Dit nummer gaat over wat er die avond is gebeurd. Ze dachten dat Gillings een Australiër was en een van de aanwezigen had een neef die in Oxford woonde en de kerel dacht dat hij zijn neef misschien kende (!). De band stond erop de Beatles-klassieker “Get Back” te spelen. De bassist was zo blij met het spelen van een Engels nummer met een Engelsman en wendde zich tot de rest van de band en zei ... je raadt het al! “Are You a Have or Are You a Have Not” gaat over Gillings’ schooltijd. In dit ouderwets 12 bar blues nummer zingt hij over hoe belangrijk dingen als een spelcomputer en merkkledij toen waren. “KWS” is een instrumentaal rocknummer waarin de harmonica de show moet stelen. De gelaagde akoestische en elektrische gitaren vullen elkaar aan en creëren netjes de nodige ruimte om te genieten van het stuwende karakter van de track. In het countryachtige nummer “I Don't Know When I'm Beaten” (het nummer met gastgitarist Danny R.!) valt de harmonica op die in de achtergrond wat donker de sfeer creëert. Ook in het rock/blues nummer “It Hurts Like Hell” delen gitaar en harp de hoofdriff, maar moeten we tot op het einde op de solo wachten. “Passed Me By” is pure country met de lage harmonica die hier leidt en voor de aardse sound zorgt. “Help You” is bedoeld om de opposant te zijn van het Sonny Boy Williamson nummer. Gillings vroeg zich af hoe het zou zijn om degene te zijn die om hulp gevraagd wordt, maar die niet in staat is om die te geven vanwege zijn eigen zwakheden. Het rustige instrumentale blues nummer “3 Heads Are Better Than 1” gaat over de keuze van welke harmonica hij moest gebruiken. Daarom de drie een voor een (en voor de “kenners” citeer ik hem nu): “De eerste solo staat op de 5e positie op een Low F mondharmonica, de tweede solo is 3e op een G mondharmonica en de laatste solo staat op de 2e positie op een Am Natural Harmonica…”. “I'm Never Gonna Change” is een op riffs gebaseerd, bijna Indie-achtig nummer, “It Beats Me Baby” is een uptempo blues/rock nummer over een optimist en “I Gave up My Evening for This” een pompend blues nummer over iemand die veel uitgaat, maar wordt lastiggevallen door zijn partner. Daarna valt het doek na “Waiting Blues”. Het is een somber blues nummer over het feit dat je niet verder kunt met je leven, omdat je het gevoel hebt dat je op iedereen moet wachten.

Op Paul Gillings’ nieuwe album ‘Invisible Prison’ leidt de harmonica duidelijk de dans en is de veelzijdigheid van dit kleine instrument voor hem een statement. Gillings laat ons met verve horen dat hij met zijn kleine harmonica kan opkomen tegen elk ander instrument.

“ On Paul Gillings' new album ‘Invisible Prison’, the harmonica clearly leads the dance. The versatility of this small instrument is a statement to him. Gillings shows us with verve that, with his small harmonica he can stand up to any other instrument… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list: 01. Start over Again – 02. I Ain't Never Played an English Song With an English Guy – 03. Are You a Have or Are You a Have Not – 04.
KWS – 05. I Don't Know When I'm Beaten – 06. It Hurts Like Hell – 07. Passed Me By – 08. Help You – 09. 3 Heads Are Better Than 1 – 10. I'm Never Gonna Change – 11. It Beats Me Baby – 12. I Gave up My Evening for This – 13. Waiting Blues / Words/music © 2020 by: Paul Gillings | Album line-up: Paul Gillins: vocs, harmonicas, lead, a- & rhythm guitar, bass / Nathan Luker: drums / Danny R: lead guitar (5) /

Discography PAUL GILLINGS: Invisible Prison [2020] | You Don’t Even Know [2019] |

 

Artiest info
Website  
 

video