DELTA SPIRIT – WHAT IS THERE

‘Delta Spirit’ is de naam van een indie rockmuziek spelende formatie uit San Diego, Californië die al in 2005 werd opgericht en is samengesteld uit zanger Matthew Logan Vasquez, zanger en multi-instrumentalist Kelly Winrich, gitarist Will McLaren, bassist Jon Jameson en drummer Brandon Young. In 2005 brachten ze eerst een ep-tje “I Think I’ve Found It” uit waarna eind 2007 hun debuutplaat “Ode To Sunshine” werd uitgebracht, gevolgd door een tweede album “History From Below” uit 2010 en het titelloze “Delta Spirit” dat in 2012 als derde full-cd op de platenmarkt werd losgelaten.

In 2014 veranderde de groep van platenlabel en brachten ze hun vierde plaat “Into The Wide” uit waarmee ze nog zeer lovende perskritieken wisten te verzamelen. Maar daarna ging de belangstelling van leadzanger Matthew Logan Vasquez eerder uit naar het opnemen van soloplaten, hetgeen resulteerde in de albums “Solicitor Returns” in 2016, “Does What He Wants” in 2017 dat ik toen op deze pagina’s mocht ophemelen en “Light’n Up” in 2019.

Voor 2020 werd echter de veelbetekenende ‘Not Dead Yet’-tournee aangekondigd door de groep ‘Delta Spirit’. Door de coronacrisis is daar echter niet zoveel van in huis gekomen, maar het leverde wel een nieuwe plaat op van deze Californische formatie. “What Is There” werd zes jaar na de laatste release hun vijfde album en bestaat uit tien splinternieuwe songs waarvoor alle vijf bandleden de credits als componisten hebben gekregen.

De opname van het grootste gedeelte van de plaat gebeurde in de ‘Sonic Ranch’ in Tornillo, Texas met de band zelf als producers, maar er werd ook nog wat materiaal opgenomen in Brooklyn, New York en San Clemente, Californië. Dit album werd opgedragen aan de in 2018 veel te vroeg op amper 41-jarige leeftijd overleden singer-songwriter en producer Richard Swift en aan zijn daarna als eerbetoon opgerichte ‘Fug Yep Soundation’.

Voor het eerst sinds het bestaan van de groep wordt Kelly Winrich opgevoerd als zanger van de nummers “Can You Ever Forgive Me?” en “Just The Same”, twee zeemzoete doch heerlijke ballads. De acht andere songs op “What Is There” blijven vocaal voor rekening van Matthew Logan Vasquez, te beginnen met de stevig rockende albumopener “The Pressure”, het daaropvolgende catchy nummer “It Ain’t Easy” en de eerste single “How Bout It”, een zes minuten durende, zeer knap gezongen indie rockballad.

Ander potentieel singlemateriaal op deze plaat lijkt ons te vinden in de muzikaal mooi georkestreerde popballad “Better Now” en het erg vlot in het gehoor liggende “Lover’s Heart”. En dan moeten we natuurlijk ook nog even wijzen op de albumtiteltrack “What Is There”, een 6 en halve minuut durende akoestische song als eerbetoon aan de groep zelf die de fijne zangkwaliteiten van Matthew Logan Vasquez misschien wel het best weet te etaleren. Het heeft dan wel wat te lang geduurd maar de nieuwe plaat van ‘Delta Spirit ‘is er ééntje om te koesteren en om vooral veel gedraaid te worden.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: New West Records
distr.: PIAS

video