JAY STOTT – WRECKAGE OF NOW

“Dirt & Heartache” was in 2016 de titel van de debuutplaat van de uit de Amerikaanse staat Pennsylvania afkomstige alt.country-, rootsrock- en Americana-zanger en songschrijver Jay Stott. Toen die plaat op de markt kwam was hij begin jaren ’90 al verhuisd naar een andere Amerikaanse staat: Colorado. Daar werd het acht liedjes tellende album in het piepkleine dorpje Lyons opgenomen met Arthur Lee Land op gitaar, Brian Schey op basgitaar, Brian McRae op drums, John Macy op pedal steel en Junior Burke op mondharmonica.

De eerste drie vermelde instrumentalisten zijn ook nu weer van de partij geweest voor de eveneens in Lyons gemaakte opname van het nieuwe album “Wreckage Of Now” van Jay Stott. Voor wat bijkomende instrumentale support in de studio werd gezorgd door John Stenger op piano en orgel, Brian Eyster op dobro bij het nummer “Stuck In Love” en fiddler Enion Pelta-Tiller op het liedje “Electric Guy”. Verder zorgden Jesse Garland en Ash Ganley bij enkele nummers voor extra vocale ondersteuning.

De nieuwe plaat bestaat uit tien eigen composities van de nu 51-jarige singer-songwriter Jay Stott die in het dagdagelijkse leven ook als leraar Engels aan een hogeschool actief is en in de voorbije drie decennia ook nog een tiental andere jobs heeft gedaan. Uit al die die fijne en minder positieve ervaringen ontstond echter de inspiratie voor de songteksten bij zijn liedjes die o.a. op zijn tweede studioplaat “Wreckage Of Now” zijn beland.

Op de video’s bij deze recensie kunt u ter kennismaking met deze muzikant in hart en nieren twee van die tracks in een live-uitvoering beluisteren: eerst krijgt u gitaarrocksong “All Night Long” te horen en daarna de countryrocker “Desert Heat”, beiden nummers die helemaal aan het begin van dit album vlak na de openende titeltrack “Wreckage Of Now” terug te vinden zijn.

Het catchy dansbare rockliedje “Can’t Stop Love” en het al even vrolijke als aanstekelijke “Grain Belt Sign” zijn songs die iedere echte muziekliefhebber telkens opnieuw wil terughoren, net als de twee laatste tracks op deze plaat: het door mooie dobro-klanken begeleide “Stuck In Love” en de wonderbaarlijke slotballad “Dying In Droves” waarin we een Springsteen-achtige werkmanssong menen te kunnen herkennen.

Jay Stott maakte tot op heden niet zoveel platen zoals blijkt uit het voorgaande verhaal, maar als ze dan van een kwaliteit getuigen zoals deze “Wreckage Of Now”, dan hoeven er voor ons niet elk jaar nieuwe albums door een artiest te worden geproduceerd. Hoewel, er kan toch altijd wel een topplaat bij die voor de nodige afleiding en vertier kunnen zorgen in deze toch uitzonderlijke corona-tijden.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video