OLD SALT – LIVE IN ROOM 13 (EP)

Artiest info
Website
facebook

 

De oprichting van de Gentse folk- en Americana-muziek spelende formatie ‘Old Salt’ dateert van 2015. Het kwartet is momenteel samengesteld uit de uit New York afkomstige leadzanger en banjospeler Dan Wall, violiste Lotte Remmen, gitarist Johannes Wannyn en contrabassiste Lara Rosseel. Hun eerste plaat “Up River Overseas” werd in 2016 in Zweden opgenomen en 2019 lanceerde ‘Old Salt’ de opvolger met het album “Commons”. Nu brengt deze formatie een EP op de markt met het uit vijf nummers samengestelde album “Live In Room 13” dat tot stand kwam nadat de groep hun promotietournee voor die tweede plaat “Commons” moest annuleren wegens de coronacrisis en er veel tijd vrijkwam om in de ‘Room 13’-muziekstudio in Gent deze vijf liedjes live op te nemen voor dit minialbum.

Het openingsnummer is het door pianist Jimmy Cox in 1923 gecomponeerde “Nobody Knows You When You’re Down And Out” dat de meesten onder ons zeker zullen kennen in de originele versie van blueszangeres Bessie Smith uit 1929 of in de wat meer recentere bluesversie uit 1970 van Eric Clapton op het debuutalbum van zijn toenmalige groep ‘Derek And The Dominos’. Ook de tweede track “Pastures Of Plenty” is een stokoud nummer van Woody Guthrie uit 1941 dat hier door ‘Old Salt’ vakkundig gemixt wordt met een tweede song “Charlie’s Dog”.

Track nummer drie is de op de video te beluisteren song “Always Lift Him Up (And Never Knock Him Down)”, een nummer dat in 1929 werd gecomponeerd door straatmuzikant Blind Alfred Reed uit Princeton, West Virginia. In 1976 werd deze song door Ry Cooder vakkundig gecoverd op zijn album “Chicken Skin Music” en door hem van een instrumentaal intermezzo voorzien met een stokoude traditionele Hawaiiaanse gospelsong “Kanaka Wai Wai”.

Deze Gentse band haalt zijn inspiratie voor nummers blijkbaar voornamelijk uit liedjes die bijna 100 jaar geleden werden gecomponeerd want ook song nummer vier “Saint James Infirmary” is een traditioneel Amerikaanse volkslied dat in de US vaak wordt gespeeld aan het begin van een begrafenis van een lokale jazzmuzikant. De bekendste versie van dit nummer kwam er in 1928 van Louis Armstrong maar de song werd daarna nog heel vaak gecoverd door o.a. Billie Holiday, Bing Crosby, Count Basie en recenter door Harry Connick Jr. en Diana Krall in 2006. Zelfs ‘The White Stripes’ namen het nummer op voor de soundtrack bij de televisieserie “Peaky Blinders”.

Daarmee zijn we hier al toegekomen aan het einde van deze korte EP waarbij we het vijfde en laatste liedje “Grey Funnel Line” terugvinden. Dit door Britse zeelui gebruikte synoniem voor de ‘Royal Navy’ en het gelijknamige liedje van de Engelse singer-songwriter Cyril Tawney kwam in 1959 tot stand, maar de mooie versie van de Engelse folkzangeres June Tabor is wellicht de meest bekende interpretatie.

Het moge duidelijk zijn dat Dan Wall en zijn vrienden van ‘Old Salt’ heel diep zijn gaan grasduinen in de geschiedenis van de verhalende folkmuziek om deze vijf songs voor dit album “Live In Room 13’ te selecteren, maar dat het voor 100% de moeite loont kunt u zelf beluisteren op deze knappe EP. Om nog wat nader kennis te maken met deze folk- en Americana-band hebben we op de tweede video bij deze recensie een volledig optreden van ‘Old Salt’ meegegeven, een show die heeft plaatsgevonden in maart 2021 tijdens één van de ‘De Maandag van Van Meurs’-sessies in Eindhoven, Nederland.

(valsam)

CD-RELEASE: 11 FEBRUARI 2022