DOM PIPKIN – C’MON SUNSHINE

 

 “An all-original collection of New Orleans piano and songs, from vaudeville to the church, with a sunshine-inspired personal message and some serious piano playing throughout…“

Dom Pipkin bewijst al jaren van achter zijn piano dat New Orleans en Londen niet ver van elkaar liggen. Eerst als lid van de Errol Linton band en later als charismatische frontman van The Iko’s vond hij een uitweg voor zijn vurige passie voor pianomuziek. Pipkin was in New Orléans al aanwezig op het Jazz & Heritage Festival en tijdens de internationale en prestigieuze Piano Night. Wat de Iko’s samenhoudt was hun gemeenschappelijke liefde voor piano en voor door blazers gedreven funk. De band werkte tijdens hun optredens vanuit het klassieke New Orleans song book principe, maar waarbij eigen nummers steeds belangrijker werden. Niet voor niets stond Pipkin al op het podium samen met Allen Toussaint, Jon Cleary, Marcia Ball en Ellis Marsalis. Door hun stomende optredens werd de band toonaangevend in de Britse jazz & blues scene.

Dom & the Iko’s debuteerden in 2014 met een titelloos studio debuutalbum. Een jaar later volgde ‘Live and Loose at the Hippodrome’ (2015). Het studio album kon in eigen beheer gerealiseerd worden, door de nu ondertussen al vaak gebruikte “hulp van de fans”, de crowd funding. ‘Smokin’ Boogie – The Live Bootleg Sessions’, dat we hier in 2017 bespraken, was Pipkin’s soloalbum en het tweede live album, dat op vijf locaties (St-Leonards on Sea, Malvern, New Milton, London (en de helft, zeven tracks) in de Pittville Pump Rooms in Cheltenham) opgenomen werd. Het was een tijdje stil rondom Dom Pipkin, maar vorig jaar verscheen bij zijn eigen Hambone Recordings, zijn vierde release, zijn éérste solo studio album, ‘C’mon Sunshine’. De 14 composities die hij in Londen opnam, zijn originals. 

‘C’mon Sunshine’ is een album met in de titel een positieve boodschap. Met zijn speelse dubbele betekenis, spoort het ons in de opener allemaal aan om dichter bij het licht te komen. “Your Cooking” is een instrumental, een Nola-rumba met een nationaal thema. Pipkin vervolgt dan met “Only Love” en met een meer uitdagende boodschap van verlossing die ondersteund wordt door pure pianofunk. “The Filthy Tropics”, het volgende instrumentaal nummer, brengt in hem de klassieke invloeden naar voren in een dromerige fusie van Chopin en Jelly Roll Morton in een vergeten muziekbos. “Heading South” is een nummer uit het The Ikos-repertoire en met het impressionistische “Magnolifique” neemt hij ons mee op een avondpromenade in Louisiana. Het instrumentale “The Lonely Plains” moet volgens Pipkin “de vervreemding van de geest in zijn meest actieve en onbegrepen staat weerspiegelen” en ze op een verrassend zwierige manier weergegeven, terwijl “Just Like Me“ gebaseerd is op blues riffs, en is “tekstueel, een van de belangrijke nummers van het album”. Als sommige van de eerdere melodieën vragen stellen, dan is “Take The Whole” op zoek naar het antwoord. In dit stukje pianofunk wordt ons gevraagd “le bien et le mal... inside of you”, te erkennen en hoe centraal deze dualiteit in ons hele leven staat. De onmiskenbare sfeer van verlies die wordt overgebracht door het instrumentale “No Fishing” maakt daarna plaats voor een bericht aan de vrouw van Pipkin (Hannah Luxton) met “I Love You”. Het is een verwijzing naar haar schilderij “The Return Of The Blue Mountain”. Pipkin introduceert “Mi Calle Su Calle” graag als “a song with whistling”. Het is -inclusief de vurige pianosolo's- een weerspiegeling van de drukte van alledaagse openbare ruimtes. Dan volgt er “Love Affair With New Orleans”, dat zijn boodschap overbrengt met wat Gershwin-esque harmonie en met een extra twist van pijn en bitterheid. De plaat sluit af met “Ma Grandma”, een zin uit de New Orleans’ klassieker “Iko Iko” én, een eerbetoon aan Pipkin’s grootmoeder, die urenlang bij de familie zou wegdromen. "Het is een muzikale oproep tot leven", zegt hij, en “een muzikaal gebed” om de collectie af te sluiten.

Heel knap hoe Dom Pipkin op zijn nieuwe solo release ‘C’mon Sunshine’ op piano met sferen en gevoelens weet om te gaan. ‘C’mon Sunshine’ is er niet alleen voor de liefhebbers van Nola Blues, maar voor iedereen die van het leven houdt.

“It’s very clever how Dom Pipkin on his new solo release 'C'mon Sunshine' on piano knows how to deal with atmospheres and feelings. ‘C'mon Sunshine’ is not only for the fans of Nola piano Blues, but for everyone who loves life...“ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: DOM PIPKIN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 01. C’mon Sunshine – 02. Your Cooking – 03. Only Love – 04. The Filthy Tropics – 05. Heading South – 06. Magnolifique – 07. The Lonely Plains – 08. Just Like Me – 09. Take the Whole – 10. No Fishing – 11. I Love You – 12. Mi Calle Su Calle – 13. Love Affair with New Orleans – 14. Ma Grandma / Music/Lyrics by: Dom Pipkin ℗ & © 2020 - Produced by his “angel producers” and one special angel, Hannah Luxton | Album credits: Dom Pipkin: piano, vocs

Discography DOM PIPKIN (& the IKOS*): C’mon Sunshine [2020] | Smokin’ Boogie – The Live Bootleg Sessions [2017] | Live and Lose at the Hippodrome* [2015] | Dom And The Iko’s* [2014] |   

 

Artiest info
Website  
 

Label: Hambone Recordings

video