THE TEN COMMANDMENTS OF ROCK’N’ROLL: COMMANDMENT SEVEN – BE EMPHATIC - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
Label: Atomicat Records

Met de albumtitel “The Ten Commandments Of Rock’n’Roll” hadden we in het verleden al een vermoeden dat Dee Jay Mark Armstrong het plan heeft opgevat om een serie van tien verzamelalbums onder deze overkoepelende titel uit te brengen. Het zevende gebod van de rock’n’roll-muziek luidt volgens hem als volgt: “Wees Empatisch: Ze is een flirt” of in het Engels zoals het op de platenhoes staat vermeld: “Commandment Seven: Be Emphatic – She’s A Flirt”.

Het centrale onderwerp van de dertig oude rock’n’roll-nummers op deze verzamelaar is derhalve “Inlevingsvermogen” oftewel hoe je in een liedje kunt uitdrukken dat je meevoelt met de fijne en minder leuke gevoelens die ontstaan bij verliefdheid of een liefdesbreuk. De liefde in al zijn aspecten is dan ook het meest bezongen thema ooit in liedjes en sinds het ontstaan van de muziek het favoriete onderwerp van de songschrijvers, zangers en zangeressen.

Mark Armstrong ging ook nu weer zeer zorgvuldig tewerk bij het selecteren van de liedjes voor deze zevende compilatieplaat. We krijgen zowel bekende als minder bekende nummers te horen van bekende en minder bekende artiesten. Bij de bekende vertolkers rekenen wij Ike Turner, Jerry Lee Lewis, Wanda Jackson, Charlie Rich, Gene Vincent, Big Bopper en ‘The Crickets’ met de betreurde Buddy Holly als frontman. Bij de wat bekendere liedjes rekenen we o.a. “Mean Woman Blues” van Jerry Lee Lewis (zie video 1), “Mean, Mean Man” van Wanda Jackson en “Lonesome Tears” van ‘The Crickets’ dat u op de tweede video kunt horen.

Qua muziekstijlen komt er ook een veelzijdig aanbod op dit zevende album in de rij der geboden van de rock’n’roll, want er zijn naast ettelijke liedjes uit het rock’n’roll-genre ook nummers afkomstig uit de rockabilly, R&B en Doo Wop-wereld. Gezien de ouderdom van de meeste opnamen op deze plaat is het verbazend hoe deze nummers door een nieuwe ‘mastering’ in ‘The Studio That Time Forgot’ in El Paso, Texas toch heel goed kunnen klinken anno 2021. Ook dat is een verdienste die geheel toe te schrijven is aan Dee Jay Mark Armstrong.

(valsam)