DAVID RONALDO – SHOOT THEM WITH WORDS

Artiest info
Website
facebook

Label: Fandango Music

 

 “Ook tijdens Corona werd er in de studio gewerkt…”

Zo’n twee jaar geleden kregen we -wat niet “vanzelfsprekend” is in onze digitale wereld- een beter verzorgd én gepresenteerd album op onze tafel, dat in Studio Fandango in Boutersem (Dirk Lekenne) opgenomen was. Het was ‘Citizin of the World’ (2019), het album debuut van David Ronaldo, dat hij met zijn band en enkele gasten opnam. ‘Citizin of the World’ is het best te omschrijven als “een méér dan geslaagde mix van gitaar georiënteerde bluesy rootsrock en dromerige Americana, waarbij de herkenbare hese stem van David hét handelsmerk van de band is…”.

Begin jaren ’90 was David Ronaldo vaak te vinden in de Mechelse en Leuvense muziekscene en maakte hij kennis met gitarist Charly Verbinnen. Ze maakten met wisselende ritmesecties de rock & blues podia van de Lage Landen toen onveilig. In 2017 sluiten Marco Epis (drums, percussie) en Tim Van Passel (bas) zich aan bij de band. Geïnspireerd door grote helden, waaronder Steve Earl, Neil Young, Bruce Springsteen en Johnny Cash, begint David eigen songs te schrijven.

Johnny Ronaldo (1933-2020) werd als Jan Van den Broeck geboren en startte in 1971 in Muizen samen met zijn broer en oom CIRCUS RONALDO. Ze kennen al sinds 1827 artiesten in de familie. Later stappen ook de zonen van Johnny, Danny en David, in het gezelschap. David vormt samen met zijn broer Danny de zesde generatie van het theatergezelschap dat, met zijn circusachtige theatershows op festivals, over heel de wereld tourt.

David Ronaldo slaagde erin om met zijn band The Dice tijdens de moeilijke corona periode een nieuw album op te nemen. Het kreeg de titel ‘Shoot Them with Words’ en was op de eerste plaats een ode aan zijn vader Johnny Ronaldo, die vorig jaar overleed. De elf nummers die ze opnamen staan bol van uit het leven gegrepen teksten.

David Ronaldo & the Dice zijn David Ronaldo (zang, akoestische 6 & 12 string gitaar, elektrische ritme gitaar), Marco Epis (drums & percussie), Charly Verbinnen (lead & akoestische gitaar), Tim Van Passel (bas) & Dirk Lekenne. Lekenne zat bij dit album niet alleen achter de knoppen, maar zowel het slide als lapsteel gitaarwerk zijn van zijn hand. Ook live zal het gitaar duo Verbinnen/Lekenne te zien zijn.

Voor dit album kregen ze de hulp van enkele bevriende muzikanten: Pieter Akkermans op Hammondorgel, Wim Degeest op blues-harp en Andries Boone speelde viool en mandoline. De backing vocals zijn van niemand minder dan Chantal Kashala, Luk de Graaff, Piet Vastenavondt en Hedwig Peetermans.

De sfeer van het nieuwe album varieert van donker, onheilspellend bluesy tot funky en speels, waarbij de gitaren nog steeds centraal staan maar deze keer ook heel veel aandacht is voor de meerstemmige samenzang. Van de elf nummers zijn er negen van eigen hand.

Met wat lapsteel opent Lekenne “Free” meteen heel sfeervol. Ook op “Midnight Sun” en het folky “Gunslinger” (twee van de drie nummers die Lesley Verbeeck schreef)zorgt de meerstemmige samenzang naast de gitaar en Ronaldo’s beklijvende zang, opnieuw mee voor dat “extra” en de sfeer. Het relaxte en country getinte “Ballad of John and Mary” doet me even aan John Fogerty denken en voor de moonshine kick moet je daarna de “Substance Boogie” doen. “God Doesn’t Care” dat drijft op een exotische vibe, is een meesterlijke roep om hulp en op het fascinerende “Burn Up My Love” is het Chantal Kashala (ze deed het al met/voor Bart Peeters, Bai Kamara Jr., Ozark Henry, Clouseau…) die hier mee voor een hoogtepunt zorgt. Na het rechttoe rechtaan rockende “Mythomania” is “The Times They Haven’t Changed” een ontroerend eerbetoon aan de blues muzikant P. Van Sant (aka Peter Vansantvoet), die in 2018 op 58-jarige leeftijd veel te vroeg overleed en de Leuvense scene verdwaasd achterliet. “Too Little Blood” is er voor hen die het rocken -of het drinken?- niet kunnen laten en “Down by the River” een nieuwe Neil Young tribute. Young bracht het in 1969 met Crazy Horse uit op een single (met “The Losing End (When You're On)” op de B-kant) én daarnaast verscheen het dat jaar, op hun album ‘Everybody Knows This is Nowhere’. Young schreef het nummer terwijl hij rond 39,5°C koorts had en op bed lag. Het lied beschrijft een moord van een man op een vrouw. Hij ontmoet haar bij een rivier en zegt haar dat zij hem heeft bedrogen, en pakt daarop zijn revolver… Volgens Young in een interview zou het niet zo zwart/wit zijn en zou het een vredig afscheid geweest zijn van een bepaalde liefdevolle relatie, met een vrouw en zonder schiet- of enig andere gewelddadige acties.

“Ben gezien de omstandigheden onder de indruk van de kwaliteit en veelzijdigheid van ‘SHOOT THEM WITH WORDS’, het tweede album van DAVID RONALDO. Dit kunnen enkel de besten…” (ESC – Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list: 01. Free – 02. Midnight Sun – 03. Gunslinger – 04. Ballad of John and Mary – 05. Substance Boogie – 06. God Doesn’t Care – 07. Burn Up My Love – 08. Mythomania – 09. The Times They Haven’t Changed [P. Vansantvoet] – 10. Too Little Blood – 11. Down by the River [Neil Young] / Music/Lyrics by: David Ronaldo, Lesley Verbeeck (2,3,7) or as [noted: 9,12] © 2021 – Recorded, produced & mixed by: Dirk Lekenne – Mastered by: Fred Kevorkian | Album credits: David Ronaldo: lead zang, a- 6 & 12 string gitaar, e- ritme gitaar / Marco Epis: drums & percussie / Charly Verbinnen: lead & a- gitaar / Tim Van Passel: bas gitaar / Dirk Lekenne: b-vocs, lead, slide & lap steel gitaar & Gasten: Pieter Akkermans: Hammond orgel / Wim Degeest: blues harp / Andries Boone: viool, mandoline / Chantal Kashala, Luk de Graaff, Piet Vastenavondt & Hedwig Peetermans: b-vocs

Discography DAVID RONALDO: Shoot Them with Words [2021] | Citizen of the World [2019] | David Ronaldo LIVE, by David Ronaldo & the Dice [201x] |