JOHN BLEK – DIGRESSIONS #2: GROUNDED

In 2019 maakten we bij ‘Rootstime’ kennis met een voor ons nieuwe Ierse folkzanger en songschrijver via het album “Thistle & Thorn” van John Blek. Dat bleek toen tot onze verbazing al de vierde plaat te zijn in de discografie van deze muzikant uit Clonakilty in het graafschap Cork. Begin vorig jaar verraste hij ons opnieuw met het album “The Embers” waarop een hele serie poëtische folksongs stonden met uit het leven gegrepen observaties en herinneringen vervat in de songteksten.

De liefhebbers van traditionele Ierse folkmuziek kunnen ook nu weer hun hartje ophalen want de bijzonder productieve 33-jarige troubadour John Blek komt alweer met een nieuwe plaat op de markt onder de titel “Digressions #2: Grounded”. Daarop brengt hij tien nieuwe zelfgecomponeerde folkliedjes die als tijdloos kunnen worden omschreven. John Blek speelt zelf op gitaar, banjo, elektronische drums, basgitaar en orgel bij deze nummers. Op drie nummers nemen Davie Ryan en Peter O’Sullivan het drumwerk voor hun rekening en Brian Casey speelt mee op piano, synthesizer, basgitaar en elektrische gitaar. Hij is samen met John Blek ook verantwoordelijk voor het producen van deze plaat.

De albumtitel verraadt al een beetje dat deze plaat in isolatie werd opgenomen tijdens de corona-pandemie (‘grounded’ kan worden vertaald als ‘huisarrest’). De immense onzekerheid die in deze moeilijke tijd bestaat voor artiesten zit vervat in de teksten van enkele songs op dit album. Toch slaagde hij er nog in om op 21 juli 2020 te trouwen in volle lockdowntijd. Corona en de lockdown vormden echter ook een zegen voor John Blek want het bezorgde hem alle artiestieke vrijheid om eindeloos te gaan experimenteren met instrumenten en opnametechnieken wat ook al gedeeltelijk te horen was op het vorige live-album “Digressions #1” dat in juni 2020 werd uitgebracht ter gelegenheid van ‘Record Store Day’.

We willen graag ook nog even inhoudelijk ingaan op de nummers die op “Digressions #2: Grounded” te horen zijn, te beginnen met de prachtig gezongen openingstrack “Summer’s Lament” en eindigend met het al even mooie “Joy In Sorrow”. Na de opener volgt de eerste single uit deze plaat met het nummer “Right Moves” dat op een zeer catchy melodie wordt gepresenteerd en dat u kunt beluisteren op de eerste video. De tweede video is een audiovideo van het al even fraaie liedje “Like A Child”, het derde nummer uit dit album.

Andere muzikale hoogtepunten worden ons ook bezorgd via de nummers “Bloodlines”, “Thin Air” en “My Father’s Son” waarin volgens ons heel wat introspectieve en gevoelige persoonlijke ervaringen in de songteksten werden opgenomen. Zijn virtuositeit als akoestische gitaarspeler illustreert John Blek daarnaast in “Into The Morning” en “Walk On”, de twee geheel instrumentale tracks op deze plaat. We durven te veronderstellen dat John Blek het obligate ‘huisarrest’ intussen ook al wel grondig beu zal zijn en dat hij popelt om de songs van deze plaat overal in Europa live te gaan spelen voor een folkminnend publiek dat al even hongerig is om nog eens een goed concert te kunnen bijwonen.

(valsam)

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: JOHN BLEK
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

bandcamp

Label: WARR

video