LITTLE HAT – WINE, WHISKEY & WIMMEN

Drie bluesrockers uit Nederland vormen samen de formatie ‘Little Hat’ die dezer dagen het album “Wine, Whiskey & Wimmen” op ons loslaten. Zanger en mondharmonicaspeler Machiel Meijers, gitarist Willem van Dullemen en drummer Paolo de Stigter brengen op deze plaat veertien nummers die ze verzamelden uit het zeer ruime aanbod van bluesliedjes uit de geschiedenis van het genre. Op dit album staan dus geen eigen songs maar wel de rauwe blues- en rock’n’roll-bewerkingen door dit Nederlandse trio dat ons afgaande op de hoesfoto uit drie verschillende generaties muzikanten lijkt te bestaan.

De producer van “Wine, Whiskey & Wimmen” is de in het bluesgenre gekende ‘Little Victor Mac’, De als Victor Macoggi geboren Italiaanse-Amerikaanse blues- en rootszanger, mondharmonicaspeler en gitarist die ook actief is onder de namen ‘The Beale Street Blues Bopper’ en ‘DJ The Mojo Man’, de samensteller van verzamelalbums voor het platenlabel ‘Rhythm Bomb Records’. Hij was eerder ook al actief als producer van platen van o.a. ‘Louisiana Red’, mondharmonicavirtuoos ‘Harpdog Brown’ en Alex Chilton, de leadzanger van de formaties ‘The Box Tops’ en ‘Big Star’.

Het zou ons dan ook niet echt verwonderen als ‘Little Victor Mac’ de drie heren van ‘Little Hat’ heeft bijgestaan voor de selectie van de nummers die ze op “Wine, Whiskey & Wimmen” zouden coveren. Echt breed bekende songs zijn daar echter niet bij, hetgeen de hand van een kenner van het genre verraadt bij het uitkiezen van de hier gebrachte liedjes. Geopend wordt er met het door Jerry Morris gecomponeerde nummer “Clema”, gevolgd door “A Cutie Named Judy”, een ‘golden oldie’ van ‘Jerry McCain And His Upstarts’.

Dan brengt ‘Little Hat’ hun versie van de song “Cat’s Squirrel”, een stokoud bluesnummer van ‘Doctor Ross’ uit 1961 dat in het verleden ook al een instrumentale coverversie kreeg van o.a. ‘Cream’ en ‘Jethro Tull’. De riff van deze song werd door Ritchie Blackmore van ‘Deep Purple’ ontleend voor hun wereldhit “Woman From Tokyo”. Het daaropvolgende “If You Think I’ve Lost You” werd in 1962 voor het eerst uitgebracht door ‘Lazy Lester’. Nog ouder is de originele versie door ‘Little Walter Trio’ van het nummer “Just Keep Lovin’ You” dat al in 1950 werd opgenomen.

Zo kunnen we hier nog wel even doorgaan met het vermelden van de originele versies van de songs op deze plaat, maar laten we ons overzicht verder beperken tot de op de video in een live-uitvoering te beluisteren albumtiteltrack “Wine, Whiskey & Wimmen” dat onder de lichtjes aangepaste titel “Wine, Women, Whiskey” in 1954 werd opgenomen door ‘Papa George Lightfoot’ die de song ook schreef onder zijn echte naam Alexander Lightfoot. We willen ook nog de song “Boogie In The Park” van Joe Hill Louis uit 1950 vermelden als één van de 14 uitstekende tracks op dit album dat in grootse stijl afsluit met het bluesnummer “Highway 61” dat in 1956 nog als 78-toerenplaat werd uitgebracht door pianist ‘Sunnyland Slim’ oftewel Albert Luandrew. We hebben hier echt 45 minuten van genoten!

(valsam)

 

 

Tracklijst:
1. Clema - (Jerry Morris)
2. Cutie named Judy -( Jerry McCain)
3. Cat Squirrel -(Isaiah Ross)
4. If You Think I've Lost You - (JD Miller)
5. Just keep lovin' her - (W. Jacobs)
6. Big John -( T. Turner)
7. Gimme back my wig - (Taylor)
8. Elgin Movements - (Claude Smith)
9. Barefoot Rock - ( LaCharles Harper / Joseph Scott)
10. Wine, Wimmen, Whiskey (Alexander Lightfoot_
11. Sound the bell (Eddie Shuler / Clarence Garlow
12. Ora Nelle Blues (Othum Brown)
13. Boogie in the Park -( Lester Hill / Sam Phillips)
14. Highway 61 - (Albert Luandrew)

Artiest info
Website  
 

vintage rockin roots

Label: Rhtyhm Bomb Records

video