HALLOWSCREAM! (THE NIGHT OF WITCHES, SPOOKS, GHOULS, MURDER, AND MAYHEM!) - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website - facebook

 

Samensteller Dee Jay Mark Armstrong die de compilatiealbums creëert voor het platenlabel ‘Atomic Records’ zegt in een hoestekst dat hij bij de selectie van de vaak stokoude nummers altijd op zoek gaat naar ‘killers, no fillers’. Dat is zeker van toepassing op de dertig nummers die hij samenbracht op de cd “Hallowscream!” want het centrale thema van de liedjes is het jaarlijkse spokenfestival van ‘Halloween’, hier ook ‘The Night Of Witches, Spooks, Ghouls, Murder, And Mayhem!’ genoemd.

‘Haloween’ is de op 31 oktober plaatsvindende traditionele feestdag voor liefhebbers van mysteries, boze geesten en uit de dood opgestane spoken, maar ook van verkleedpartijen, snoepjes en uitgeholde pompoenen met een kaarsje binnenin. Vooral in Amerika, het Verenigde Koninkrijk en Canada is dit een absolute hoogdag, maar sinds een aantal jaren heeft ‘Halloween’ ook in onze contreien enorm aan populariteit gewonnen.

De oorsprong van de naam ‘Halloween’ ligt bij ‘All Hallows Eve’ oftewel de vooravond van ‘Allerheiligen’ dat op 1 november gevierd wordt. Bij de Kelten was ‘Halloween’ gewoonweg oudejaarsavond want hun nieuwe jaar begon in die tijd op 1 november. In onze tijd is het echter steeds meer en meer een commercieel feest geworden waarbij de verkoop van griezelmaskers en aangepaste kledij een lukratieve bezigheid blijkt te zijn.

Genoeg duiding echter over het thema ‘Halloween’ en nu over naar de reden van deze recensie: het album “Hallowscream!” met dertig liedjes uit de jaren ’50 en ’60 van vorige eeuw die op één of andere wijze over de rond ‘Halloween’ opduikende fenomenen gaan. We krijgen dus songs over grafdelvers, duivels, spoken, heksen, demonen, moordenaars, vampieren en ruimtewezens, maar ook “Batman, Wolfman, Frankenstein & Dracula” komen aan bod in de gelijknamige song van ‘The Diamonds’ uit 1959.

Ter duiding hebben we twee audiovideo’s van dergelijke liedjes bij dit verhaal gevoegd, alsook de volledige tracklijst. De video’s laten u kennismaken met het nummer “Gravedigger’s Rock” van ‘Clyde Scott And The Chancellors’ uit 1959 en met de song “Vampira” van Bobby Bare uit 1958. Wij wensen u nu alvast veel luistergenot en binnen enkele dagen vooral veel griezelplezier met ‘Halloween’.

(valsam)


 

TRACKLIST:
01 Dave Gardner – Mad Witch
02 The Blue Echoes – It’s Witchcraft
03 Jay Brinkley – Forces Of Evil
04 Gigalo’s – Killer Joe (version 1)
05 Clyde Scott with The Zanyopolis – Gravedigger’s Rock
06 Ralph Nielsen and The Chancellors – Little Demon
07 Buddy Lucas and The Shouters – Hocus Pocus
08 Laurie Allen – Wolf Man
09 The Crystals – Vampire
10 Ricky Roy – Screamin’ Mimi
11 Little Gerhard and His Rocking Men – Rockin’ Ghosts
12 Jay Brinkley – The Creep
13 The Wild Tones – Martian Band
14 Carl Bonafede and The Gem-Tones – Were Wolf
15 Reg Owen and His Orchestra – Jack The Ripper
16 Cris Kevin – Haunted House
17 Ralph Nielsen and The Chancellors – Scream
18 The Rondel – Satan’s Theme
19 The Raiders – Hocus Pocus
20 George Morgan – The Little Green Men
21 Ray Anderson and The Homefolks – Sputniks and Mutniks
22 The Diamonds – Batman, Wolfman, Frankenstein or Dracula
23 The Nite Caps – Haunted Sax
24 Terry Dunavan and The Earthquakes – Rockin’ On Mars
25 The 3 Honeydrops – Rockin’ Satellite
26 Virgil Holmes – Ghost Train
27 Prince Arky and His Westerners – Ten Horned Devel
28 Bobby Bare – Vampira
29 Jimmy Gartin with The Highlanders – Gonna Ride That Satelite
30 The Velvetones with Tommy Hudson and The Savoys – Space Men