LET’S THROW A ROCKIN’ SOUL PARTY 5 - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
facebook
 

‘Mr. Rhythm And Soul’ is het pseudoniem van de samensteller van de retroverzamelalbums in de serie “Let’s Throw A Rockin’ Soul Party” van het ‘Koko-Mojo Records’-platenlabel. Als u in de geschiedenis van onze recensies voor ‘Rootstime’ zou gaan grasduinen, dan kunt u er al vier terugvinden over de platen die tot nu toe in deze indrukwekkende reeks zijn verschenen.

Het houdt echter nog niet op want we hebben hier album nummer vijf rondjes zitten draaien in de stereoketen. Daarop staan weer dertig nieuwe oude (!!!) nummers in R&B-, soul- en rockstijl die opgevist werden uit de rijke muziekperiode die begint in 1957 en hier eindigt in 1963. Deze songs kunnen eigenlijk beschouwd worden als de voorgangers van de liedjes die in de daaropvolgende jaren vanuit de ‘Tamla Motown’ en ‘Soul Music’-studios op de wereld werden losgelaten.

Het gaat ook nu weer over enkele bekende songs maar vooral over totaal onbekende liedjes die aan de oorsprong lagen van de soulmuziek die ons in de jaren ’70 en ’80 vanuit Amerika heeft overspoeld. Toch vinden we hier al wat namen terug van artiesten die nadien bekend en beroemd zijn geworden met andere nummers. Dan denken we vooral aan ‘The Marvelettes’, ‘The Del-Vikings’, Ray Washington, ‘The Isley Brothers’ en Sonny Jackson. Anderzijds zijn er dus ook heel wat ‘one hit wonders’ terug te vinden op deze vijfde verzamelaar zoals de twee liedjes die we in de bijgaande audiovideo’s willen laten horen: “Pretending Love” van Ted Taylor uit 1962 en “Because I Love You” van Dee Clark uit 1960.

Uit de tracklijst hebben we ook enkele versies opgevist van songs die later bekend zijn geworden in de uitvoering door andere artiesten. Zo brengen ‘The Rivingstons’ het nummer “Unchain My Heart” dat we het best kennen in de versie uit 1987 van Joe Cocker maar een song is die eigenlijk voor het eerst op single werd uitgebracht in 1961 door Ray Charles. Een andere song in deze categorie is het door Leiber & Stoller gecomponeerde “Always” dat hier gezongen wordt door Sammy Turner maar in 1957 een hit is geworden in de versie van Elvis Presley en nog later door Johnny Tillotson werd uitgebracht. Een laatste voorbeeld hiervan is de emo-ballad “Cry To Me” die op deze plaat in 1963 gezongen werd door Betty Harris maar die voordien in 1961 al een wereldhit werd voor Solomon Burke en later ook nog eens door de ‘Rolling Stones’ werd uitgebracht in 1965.

We kregen tot nu toe al zo’n 150 liedjes aangeboden in deze serie “Let’s Throw A Rockin’ Soul Party” en we hebben de indruk dat er nog geen einde is gekomen aan deze puike selectie van vergeten songs die 60 à 65 jaar geleden voor het muzikale aanbod zorgden op de toenmalige in monogeluid uitzendende radiostations. De geremasterde versies van die nummers zijn dan ook zeer welgekomen.

(valsam)