MORE BOSS BLACK ROCKERS VOL.5 – SURE LOOK GOOD TOO

Artiest info
Website
facebook
 

Atomatic en Koko Mojo Records zijn “min of meer” zelfstandige divisies van het bvba Rockstar Records Limited. Het Rockstar Records label werd opgericht in 1979 en is gevestigd in de UK in het Spindrift Records House in Clacton-on-Sea in het graafschap Essex. De zetel van KM Records is gevestigd in de tweede grootste stad van Ierland, Cork. Lang voordat de markt overspoeld werd met goedkope copycat-releases van lage kwaliteit, stond Rockstar Records samen met ACE Records en Bear Family Records bekend om hun heruitgaven van hoge kwaliteit en hun “KILLER-NO-FILLER” ideologie. RR slaagde waar grote labels faalden, door de muziekfans te voorzien van zowel uitgegeven als niet-uitgegeven muziek van klassieke R'n'R-artiesten.

Het doel van Koko Mojo Records is heel simpel: onder de noemer Blues/R&B dansbare muziek uit de jaren 1950 uitbrengen. Hun cd-compilaties zijn samengesteld door ervaren dj's en hun belangrijkste doel is om je te laten dansen “From Argentina via Los Angeles to Ireland, from Blues to Hillbilly and Rockabilly...”. Er dient hierbij opgemerkt te worden, dat er een verschil is tussen de originele, traditionele r&b (een term die uit de jaren voor WOII stamt en die staat voor stevige, rauwe muziek, die zich meer richt op jazz, gospel en blues) en de hedendaagse, moderne r&b (een muziekgenre dat er wel wat van wegheeft en dat een combinatie is van soul, funk en hiphop). Moderne r&b werd populair na het discotijdperk van de jaren tachtig.

De huis DJ, die heelwat cd’s voor KM compileerde is Victor Mac, beter bekend als “Little” Victor, The Beale Street Blues Bopper en ook DJ “Mojo” Man. Mac is een Italiaans-Amerikaanse blues en roots zanger, gitarist en mondharmonicaspeler. Daarnaast ook vinyl verzamelaar, musicoloog, entertainer, dj, songwriter en producent. Hij is vooral bekend door zijn samenwerking met Louisiana Red op de albums ‘Back to the Black Bayou’ (2009) en ‘Memphis Mojo’ (2011).

In 2018 bracht Victor ‘Deluxe Lo-Fi’ uit. Het album werd opgenomen in een periode van acht jaar met verschillende muzikanten, waaronder de Downhome Kings, Kim Wilson, Big Jon Atkinson, Rusty Zinn, Carl Sonny Leyland, Steve Lucky en Harpdog Brown.​ Het werd in hetzelfde jaar in het VK door The Blues Lounge verkozen tot "Album of the Year" en ook in Scandinavië door het tijdschrift Blues News.

MORE BOSS BLACK ROCKERS VOL.5 – SURE LOOK GOODTO ME

Wanneer in de jaren 50/60 vanuit een strikt blank R&R-standpunt de geschiedenis herschreven werd, gold dit enkel voor een beperkt aantal zwarte rockers, die je bijna op twee handen kon tellen. Zowat iedere Afro-Amerikaanse R&B act was R&R en blanke artiesten waren toen in de minderheid. Op het vervolg van de serie ‘MORE Boss Black Rockers Vol.5’ zijn zwarte artiesten (eindelijk) in de meerderheid. Alvast op de 28 van de door Victor Mac gekozen nummers. De eer om te openen gaat hier naar een Amerikaanse vocale groep rond Earl Carroll, Speedo & The Pearls met de open vraag, “Who Ya Gonna Kiss”. Ruth Brown (1928-2006) was een Amerikaanse soul, blues en jazz zangeres. In 1948 tekende ze bij Atlantic. Tussen de jaren 1949 en 1955 stonden haar liedjes 129 weken in de hitlijsten, waaronder vijf #1s. Hier koos de Mojo Man voor “Here He Comes”. Ruth werd in 1993 opgenomen in de Rock And Roll Hall of Fame. Ze stierf aan complicaties van een beroerte en een hartaanval in een ziekenhuis in Las Vegas. Jerry Buttler is al de volgende merkwaardige artiest. Hij bracht in 1958 (als A-kant) een nummer van Jerry Buttler Jr., “Sweet Was the Wine” uit. Dolly Cooper zong ooit met Dizzy Gillespie en Lionel Hampton. Als soliste werd ze met "A Teenage Prayer" in 1955 genomineerd als “Most Promising Vocalist”. Ontdek haar hier met “Big Rock Inn”. The Bluejays (Leon Peels, Van Earl Richardson, Alexander Manigo & Leonard Davidson) werden als kwartet ontdekt tijdens een amateuravondoptreden in LA's Fox Theatre. Ze scoren hier met “Rock Rock Rock”. Van Pee Wee Kingsley kennen sommigen misschien “Flippin’ and a Floppin’” of, beslist, van Chubby Checker zeker “Runaround Sue”. Pure R’n’R is “Shounuff’ Miss Brown” van Bob Mackey, Shirley & Lee doen in het in het openbaar tijdens “The Flirt” en het is “B.I.N.G.O.” met The Turbans, die buiten het dragen van een tulband ook graag doo woppen. The Edsels zagen het licht in de stad Campbell (OH) in de jaren 1950 en ontleenden hun naam aan een Ford auto. Hun eerste release in 1958 was "Rama Lama Ding Dong" was een flop. In 1961 begonnen dj's het nummer te spelen en het werd opnieuw uitgebracht op Twin Records en piekte uiteindelijk op # 21 in de Billboard-hitlijsten. Tegen die tijd was de band rond frontman George Jones echter uit elkaar gegaan. Hier proberen ze te imponeren met “Bone Shaker Joe”. The "5" Royales De "5" Royales worden genoemd als een baanbrekende schakel tussen gospel, R&B, rock, doo wop en soulmuziek. Lowman Pauling en zijn broers Clarence en Curtis steunden hun vader, Lowman Pauling Sr. tijdens concerten als de Royal Sons Gospel Group in hun geboorteland North Carolina. Ontdek ze hier met “I Need Your Lovin’ Baby”. Fats Domino mag hier het album afsluiten. Hij doet dit keurig op zijn gekende manier in New Orleans’ stijl met “Where Did You Stay”.

 ‘More Boss Black Rockers Vol.5 - Sure Look Good To Me’ is een compilatiealbum met 28 originele nummers uit de jaren vijftig/zestig, die staan voor typische soms stevige, rauwe r&b. Het album archiveert een deel van de muziekgeschiedenis die aan de basis ligt van wat nu wereldwijd vele muzikanten aanvuurt om te spelen en die vele muziekliefhebbers boeit…” (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans