BURLESQUE-A-RAMA: VOLUME 1 - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
facebook
 

 

Alvorens aan onze recensie van het nieuwe compilatiealbum “Burlesque-A-Rama” van ‘Atomicat Records’ te beginnen wilden we toch even nakijken wat we onder de naam ‘burlesque’ dienen te verstaan. Enig opzoekwerk later weten we nu dat het over een literair, dramatisch of muzikaal werk gaat waarbij het ernstige werk op karikaturale wijze wordt gebracht om bij het publiek een lach op te wekken. Het woord is afgeleid van het Italiaanse woord ‘burlesco’ dat op zijn beurt afgeleid werd van het Italiaanse woord ‘burla’ dat een grap, een persiflage of een bespotting betekent. Het meest duidelijke beeld van wat ‘Burlesque’ is werd weergegeven in de gelijknamige filmmusical uit 2010 waarin sterren als Cher, Christina Aguilera en Kristen Bell het beste van zichzelf gaven.

‘Atomicat Records’-samensteller Dee Jay Mark Armstrong is in zijn uitgebreide muziekarchief op zoek gegaan naar liedjes uit de periode van 1948 tot 1962 die op één of andere wijze verwijzen naar ‘burlesque’- en/of ‘vaudeville’-cabaretshows met mogelijk een onthullende striptease-act. Zijn intensieve zoektocht heeft uiteindelijk geleid tot een compilatieplaat van 28 nummers met songs van bekende en totaal onbekende artiesten.

Twee van deze liedjes hebben we voor de bijgaande audiovideo’s weerhouden, te weten op video no. 1 ‘Luther & Little Eva’ (niet de zangeres van ‘The Locomotion’) die in 1957 de song “Love Is Strange” brachten. Dat door Bo Diddley onder de naam van zijn toenmalige vrouw Ethel Smith gecomponeerde nummer was één jaar eerder een grote hit voor het Amerikaanse R&B-duo ‘Mickey & Sylvia’. Op de tweede video brengt de Amerikaanse muziekproducent en trompettist Sonny Lester het instrumentale nummer “Blues To Strip By” uit 1962, een track met een titel die niets aan de verbeelding overlaat.

Andere bekende artiesten die een nummer brengen op deze verzamelaar zijn LaVern Baker, Hank Ballard, Duane Eddy, Bill Haley, Nina Simone en John Lee Hooker. Anderzijds zijn er ook door onbekende performers gebrachte coverversies van bekende liedjes zoals “Fever”, de vaak gecoverde hit van Peggy Lee of “Baby Let’s Make Some Love” van ‘The Penguins’ en ook de jazzklassieker “The Gal From Joe’s” van Duke Ellington en het hierboven reeds vermelde “Love Is Strange” van ‘Mickey & Sylvia’.

Vermits dit album “Burlesque-A-Rama: Volume 1” als titel heeft gekregen en het doel heeft om bij het beluisteren ervan uw liefdesleven nog wat extra te kruiden, durven we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid stellen dat er binnen de kortste tijd een vervolg op deze plaat zal komen. Misschien wordt het uiteindelijk zelfs een heuse serie, want we weten uit het verleden dat de muziekarchieven van Dee Jay Mark Armstrong quasi onuitputtelijk zijn.

(valsam)