MORE BOSS BLACK ROCKERS VOL. 3: ALL SHOOK UP

Artiest info
Website
facebook
 

 

 

“To make people DANCE and ENJOY!!...“

Atomatic en Koko Mojo Records zijn “min of meer” zelfstandige onderdelen (divisies) van het besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, Rockstar Records Limited. Het Rockstar Records label werd opgericht in 1979 en is gevestigd in het Spindrift Records House in Clacton-on-Sea in Essex (UK). De zetel van Koko Mojo Records is gevestigd in de tweede grootste stad van Ierland, Cork. Lang voordat de markt overspoeld werd met  goedkope copycat-releases van lage kwaliteit, stond Rockstar Records samen met ACE Records en Bear Family Records bekend om hun heruitgaven van hoge kwaliteit en hun “KILLER-NO-FILLER” ideologie. RR slaagde waar grote labels faalden, door de muziekfans te voorzien van zowel uitgegeven als niet-uitgegeven muziek van klassieke R'n'R-artiesten.

Het doel van Koko Mojo Records is heel simpel: onder de noemer Blues/R&B/R&R dansbare muziek uit de jaren 1950 uitbrengen! Hun cd-compilaties zijn samengesteld door ervaren dj's en hun belangrijkste doel is om je te laten dansen “From Argentina via Los Angeles to Ireland, from Blues to Hillbilly and Rockabilly...”. Er dient hierbij opgemerkt te worden, dat er een verschil is tussen de originele, traditionele r&b (een term die uit de jaren voor WOII stamt en die staat voor stevige, rauwe muziek, die zich meer richt op jazz, gospel en blues) en de hedendaagse, moderne r&b (een muziekgenre dat er wel wat van wegheeft en dat een combinatie is van soul, funk en hiphop). Moderne r&b werd populair na het discotijdperk van de jaren tachtig.

De huis DJ, die heelwat cd’s voor Koko Mojo compileerde is Victor Mac, beter bekend als “Little” Victor, The Beale Street Blues Bopper en ook DJ “Mojo” Man. Mac is een Italiaans-Amerikaanse blues- en rootszanger, gitarist en mondharmonicaspeler, evenals platenverzamelaar, musicoloog, entertainer, dj, songwriter en producent. Hij is vooral bekend door zijn samenwerking met Louisiana Red op de albums ‘Back to the Black Bayou’ (2009) en ‘Memphis Mojo’ (2011).

In 2018 bracht Victor ‘Deluxe Lo-Fi’ uit. Het album werd opgenomen in een periode van acht jaar met verschillende muzikanten, waaronder de Downhome Kings, Kim Wilson, Big Jon Atkinson, Rusty Zinn, Carl Sonny Leyland, Steve Lucky en Harpdog Brown.​ Het album werd in hetzelfde jaar in het VK door The Blues Lounge verkozen tot "Album of the Year" en ook in Scandinavië door het tijdschrift Blues News.

MORE Boss Black Rockers Vol. 3: ALL SHOOK UP

Volume 3 van de succesvolle 10-delige serie "Boss Black Rockers" kreeg als naam ‘All Shook Up’. Het bevat 28 nummers van de 280 nieuwe tracks die de “Mojo” Man vond voor een nieuwe serie van tien killer volumes. Hij vond nummers die hij nog nooit of zelden ergens anders hoorde en die ook nog niet op andere Koko-Mojo Records-compilaties stonden. Merk op dat er twee series  en twee versies van dit derde volume bestaan. Niet alleen de man op de zware moto verschilt hier van volume 3 van de “Boss Black Rockers”, maar ook de track list!

Wanneer in de jaren 50/60 vanuit een strikt blank R&R-standpunt de geschiedenis herschreven werd, gold dit enkel voor een beperkt aantal zwarte rockers, die je bijna op twee handen kon tellen. Zowat iedere Afro-Amerikaanse R&B act was R&R en blanke artiesten waren toen in de minderheid. Op de nieuwe (vervolg) serie ‘MORE Boss Black Rockers’ zijn zwarte artiesten (eindelijk) in de meerderheid.

Blues zanger en toetsenist Art Neville (The Meters, The Neville Brothers) opent op Volume 3 als telg uit de Neville-dynastie de lange rij van de 28 twee-minuten tracks, met “Zing Zing”, een origineel nummer uitgebracht in 1958. Jimmy Breedlove sleurt zich af op “That's My Baby”. Het nummer dat Breedlove schreef was een B-kant. Zijn veelzijdigheid als zanger maakte hem tot een lead backing zanger bij Atlantic Recordings, hoewel hij nooit als hoofdact op dit label opnam, noch met zijn groep, The Cues, noch in zijn solocarrièrejaren van midden jaren ‘50 tot midden jaren ‘60. Pianist, zanger en songwriter Professor Longhair -de “uitvinder” van de New Orleans Rhythm & Blues- doet het erg uitbundig in New Orleans’ stijl op “Look what  You're Doing to Me” . “Rocky” Sidney Joseph Simien was een R&B, zydeco en soul muzikant uit Louisiana. Hij is waarschijnlijk het meest bekend voor het schrijven van "My Toot Toot". Als Rockin' Sidney & His All Stars nam hij “Rocky” op. De Brit Don Covay was de frontman van de The Goodtimers, een soul band met o.a. Dud Bascomb (trompet), Buddy Lucas (tenor sax) & Haywood Henry (bariton sax). Zij brachten in 1961 bij Columbia “Shake Wid The Shake” uit. Een geweldig nummer om op te dansen is “She's The Most”, een jive van The Five Keys, de populaire R&B en doo-wop band van de broers Rudy en Bernard West. Ruth Brown nam in 1952 “Mama He Treath Your Daughter Mean” op. Het was een nummer van Johnny Wallace en Herbert J. Lance. Het was Brown's derde nummer één op de Amerikaanse Billboard R&B-hitlijst en haar eerste hitparade hit. Brown nam het nummer opnieuw op in 1962, toen het nummer 99 op de Amerikaanse hitlijst bereikte. Zanger, songwriter Mel Williams werkte vaak samen met George Motolta en toerde wereldwijd. Op zijn “Send Me a Picture Baby” kon je rustig twisten. Big Bee Kornegay was een doo wop en R&B fenomeen met een opvallende zware stem. Met zijn “Exposion Rock” trok hij de aandacht. Zo ook deed Esqurita dat niet alleen met zijn opvallende kapsel, maar ook met “Crazy Crazy Feelin'”. Otis Blackwell schreef een hit die Elvis in 1957 opnam, de bekende rocker “All Shook Up” en “Don't You Know, Yockomo” is een aanstekelig nummer van Huey Piano Smith, van Charles Calhoun kennen we “Shake, Rattle and Roll”, maar hij schreef ook “My Pigeons Gone”. The Cruisers is een doo-wop band uit Philadelphia, van frontman Eugene Williams en Randy Hamilton. Hamilton componeerde “Don't Tease Me”. Harrold Allen leidde The Eastmen op “Bye Bye My Baby”, van het r’n’r duo Don "Sugarcane" Harris en Dewey Terry (die The Squiries oprichtte), beiden groeiden op in Pasadena, Californië, is “Jelly Bean” en het mannen kwartet Rochell (Henderson) & The Candles zong “Squat with My Baby”. Tender Smith was het pseudonym van Joe Richardson. Hij maakte zich onsterfelijk met “Teenage Hayride”.

KM CD 163 MORE Boss Black Rockers Vol. 3 ‘ALL SHOOK UP’ is een compilatiealbum met 28 originele nummers uit de jaren vijftig/zestig, die staan voor typische soms stevige, rauwe r&b. Het album archiveert een deel van de muziekgeschiedenis, die aan de basis ligt van wat nu wereldwijd vele muzikanten aanvuurt om te spelen en vele muziekliefhebbers boeit…” (ESC – Rootstime-BE)

Eric Schuurmans