LEIBER AND STOLLER – THAT IS ROCK AND ROLL

Artiest info
Website
facebook
 

Tekstschrijver Jerome ‘Jerry’ Leiber uit Baltimore, Maryland en componist Mike Stoller uit Long Island, New York hebben samen een heel groot stuk van de muziekgeschiedenis ingevuld met al de R&B- en rock’n’roll-liedjes waarvan ze er meer dan 70 tot grote hits hebben gecomponeerd in de jaren ’50 en ’60. Deze twee in 1933 in Amerika geboren songschrijvers van Joodse afkomst ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens hun universitaire studieperiode  in 1950 in Los Angeles, Californië.

Ze ontdekten daarbij hun gezamenlijke liefde voor de blues- en R&B-muziek en besloten om samen liedjes te gaan componeren. De allereerste song van het duo die op plaat werd opgenomen was “Real Ugly Woman” van Jimmy Witherspoon in 1950 maar hun eerste hitsong scoorden ze in 1952 met het R&B-nummer “Hard Times” van Charles Brown. Vanaf toen ging het razendsnel voor Leiber & Stoller door de vele hits die ze componeerden voor allerlei artiesten in diverse muziekgenres.

Een kleine bloemlezing uit de lijst van 70 liedjes die later tot klassiekers zijn uitgegroeid: de door Elvis Presley tot wereldhits gezongen nummers “Kansas City”, “Hound Dog”, “Love Me”, “Jailhouse Rock” en “King Creole” en ook nog “Yakety Yak” van ‘The Coasters’ en “Love Potion #9” van ‘The Clovers’. Het duo componeerde ook samen met andere songschrijvers en performers: zo was er “Stand By Me” dat ze samen met vertolker Ben E. King schreven en ook diens andere hitsong “Spanish Harlem” die gecomponeerd werd door Jerry Leiber en Phil Spector.

In de jaren ’60 richten Leiber & Stoller hun eigen platenlabel “Red Bird Records” op waarmee ze de hits “Leader Of The Pack” van ‘The Shangri-Las’ en “Chapel Of Love” van ‘The Dixie Cups’ in de charts wisten te laten belanden. Nadat ze het platenlabel hadden verkocht bleven ze actief als producers van o.a. ‘Stealers Wheel’, ‘Procol Harum’, Peggy Lee en Elkie Brooks. Vele van hun nummers werden later nog meermaals door andere artiesten gecoverd en dat blijft tot op heden verdergaan.

Jerry Leiber stierf op 22 augustus 2011 in Los Angeles en Mike Stoller bereikt dit jaar de gezegende leeftijd van 89 jaar. Het hoeft niet te verwonderen dat beide songschrijvers meerdere awards en eerbetoon wisten te verkrijgen. Zo werden ze in 1985 opgenomen in de ‘Songwriters Hall Of Fame’ en in 1987 in de ‘Rock & Roll Hall Of Fame’. In 1994 kregen ze een ster op de beroemde ‘Hollywood Walk Of Fame’ en in 1996 wonnen ze een ‘Lifetime Achievement Award’ van de ‘National Academy Of Songwriters’. Zelfs in 2022 mocht Mike Stoller nog een prestitieuze ‘Icon Award’ van de Amerikaanse auteursrechtenmaatschappij ‘BMI’ (Broadcast Music ,Inc.) voor hun legendarische muzikale prestaties in ontvangst nemen.

Al deze informatie hebben we voor u verzameld omdat we hier twee splinternieuwe verzamelalbums over de muziek van Leiber & Stoller aan u willen voorstellen. Dee Jay Mark Armstrong van het retroplatenlabel ‘Atomicat Records’ heeft namelijk twee thema-platen rond hun werk weten samen te stellen. De eerste plaat “That Is Rock And Roll” gaat over de gekende en de vaak minder gekende rockliedjes van het duo die we hier meestal in een versie van andere artiesten krijgen aangeboden. Het lijstje van deze dertig nummers kunt u op de bijgaande afbeelding van de tracklijst op het cd-hoesje aflezen. Voor de video’s hebben we twee van deze songs geslecteerd: “Yakety Yak” van ‘The Coasters’ in de versie van ‘Tompall & The Glasers’ en “Stand By Me” van Ben E. King in de uitvoering door ‘Ricky Pearson & The Royals’. We wensen u alvast veel luisterplezier met deze volledig nostalgisch terugblik op de muziekgeschiedenis.

(valsam)