R&B GOES R&R – VOLUME 5: GOOD ROCKIN’ TONIGHT

Artiest info
Website
facebook
 

‘Rhythm & Blues Goes Rock’n’Roll’ is de naam van een serie verzamelalbums die door het retrolabel ‘Atomicat Records’ op de platenmarkt wordt gebracht. Elk van die cd’s bevat 28 liedjes uit de jaren ’50 en ’60 die de rock’n’roll-platen uitmaakten in de destijds zeer populaire jukeboxen in dansclubs en cafés. Onder de titel “Volume 5: Good Rockin’ Tonight” krijgen we nu het vijfde en laatste album in deze reeks aangeboden met nummers van bekende en totaal onbekende artiesten uit Australië en Amerika.

Dat dergelijke verzamelplaten een ware verrijking zijn voor het collectieve muzikale geheugen van de fans van rockmuziek staat buiten kijf. Dat geldt trouwens evenzeer voor ondergetekende die via deze cd’s ook nog altijd heel veel bijleert over de swingende dansmuziek die indertijd door onze voorouders werd geadoreerd. De nummers op “Good Rockin’ Tonight” dateren uit de periode tussen 1955 en 1963 en bevatten o.a. songs van de ons bekende artiesten Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Dion DiMuci, Connie Francis en Gene Vincent.
We hebben twee audiotracks op de video’s bij deze recensie geplaatst: eerst hoort u Jerry Lee Lewis met het nummer “Teenage Letter” en daarna kunt u genieten van het liedje “I’m Gonna Be A Wheel Someday”, een song uit het oorspronkelijke repertoire van Fats Domino maar hier door drummer Sandy Nelson in een geheel instrumentale uitvoering gebracht. Meerdere liedjes op dit album zijn trouwens coverversies van songs die we ook van andere performers hebben leren kennen.

Zo horen we o.a. “The Hucklebuck” van ‘Freddie Bell’ dat we beter kennen in de op bals en huwelijksfeesten gespeelde dansversie uit 1964 van ‘The Royal Showband Waterford’. Daarnaast zijn er coverversies te horen van “Reet Petite” van Jackie Wilson in een versie van Peter McLean, “This Little Girl Of Mine” van Ray Charles dat hier door Dion DiMuci wordt gebracht en “Bony Moronie” van Larry Williams uit 1957 dat Carol Davies hier zingt. Kijk even op de hierbij afgedrukte tracklijst van deze plaat om alle titels van de 28 songs te zien. ‘Let it swing, let it rock…and roll’. Veel dansplezier!

(valsam)