BIG BILL – BIG BILL / LAST CALL

Artiest info
Website
facebook

 

“Armand Hombroeckx aka BIG BILL Krakkebaas
verdient een standbeeld tegenover Café Allee op de Oude Markt in Leuven…” 

Armand Hombroeckx -beter bekend als BIG BILL (KRAKKEBAAS)- was in de jaren zeventig in en rond de “kroege van d’Aa Met” in Leuven als zanger/gitarist erg populair. De bijna 73-jarige Big Bill (24/09/’50) is nu al een levende legende en zijn rauwe blues en r'n’r in het puur Leives, is wereldberoemd in Vlaanderen. Armand begon al zeer jong te musiceren. Begin 1966, samen met z’n broer/bassist Bert, in Bert & Skifflegroup en een paar jaar later vervoegde hij Het Luk Tegenbos Smartensemble, waarvan Wilfried "Freakadel" Devijver de bassist was. Wanneer hij zich realiseerde dat zijn solo's tijdens concerten goed gesmaakt werden, ging hij zijn eigen weg. Rond 1973 vormden de broers Hombroeckx een eigen band met de naam (eerst diep inademen): Big Bill Krakkebaas en de Sock ‘N Soul (Ram Jam Funky but Live) Band. De groep kende wisselende samenstellingen en trad vooral op… in cafés. O.a. gitarist/producer Jean-Marie Aerts (T.C. Matic) en gitarist, zanger, componist, songwriter, arrangeur en tv-persoonlijkheid Jean Blaute maakten er deel van uit. Big Bill vertoefde zo’n drie jaar in de States, waar hij ooit -zo vertelde hij ons- aan de bar zat met SRV en een whisky/7 up met hem dronk. In een blog van Austin Town Hall beschrijft men zijn muziek als  “oddball (excentrieke) garage rock”. Na zijn terugkeer naar België nam Big Bill in 1995 zijn éérste live album op. Het is genoemd naar zijn stamcafé, het legendarische Café Allee op de Oude Markt 41 in Leuven. Nog méér over Big Bill kom je te weten als je luistert naar het interview dat we in Leuven in een woontoren, 14 hoog, met hem deden.     

De Leuvense “blues curiosity” Big Bill bracht al vier albums uit: ‘Big Bill’ (1974), ‘Sit on It’ (1978), ‘Ene mee Hesp (The Original)’ (1995) en vrij recent, Last Call’. Het is een verzamelalbum met “rariteiten”, verwijzend naar het gebruikelijke “laatste rondje”. Op zijn titelloos debuut album speelden naast Jean-Marie Aerts ook andere belpopcoryfeeën  als Jean Blaute, Stoy Stoffelen, Mich Vebelen, Frakke Arn en (broer) Bert Hombroeckx mee. Big Bill’s bekendste hit -een wereldhit in de Lage Landen- blijft zonder twijfel het fameuze B-kantje van “Stoose Blues” uit 1974, "Ene mee hesp". Andere hits zijn "De kroege van d'Aa Met" (wat Bill zelf zijn beste nummer noemt) en "Sit On It". Merk op, dat de line-up van "Sit on it" bestond uit Jean-Marie Aerts, Stoy Stoffelen, Mich Verbelen & Jean Blaute, m.a.w. de begeleidingsgroep van Raymond van het Groenewoud! Rond 1978 bracht Bill ook enkele nummers in ska-stijl uit, zoals het genoemde “Sit on It”, “Tes Ka” en “Vismet Boogy”. Aanvang 2013 kwam hij na meer dan 25 jaar met de single “Schonen Dag” nog eens, met iets nieuws op de proppen. Hoelang de BIG BILL & BAND nog de rode draad van SORTIE BLUES festival zal zijn, dat hangt af van Krakkebaas! Dit jaar zal hij er op 09/09/23 in Oud-Heverlee opnieuw bij zijn.

“BIG BILL: in 2023: 50 jaar carrière én, voor het éérst in 25 jaar een nieuw album + heruitgave van zijn debuutplaat…”

“Op 5 mei brengt BLP Records tegelijkertijd twee albums uit. Enerzijds is er de heruitgave van zijn eerste LP 'Big Bill' (1976), met daarop o.a. zijn bekendste nummer. ‘Big Bill’ komt uit in een beperkte oplage van 500 exemplaren op gold vinyl. Daarnaast is er ook de release van een compilatiealbum met “rariteiten” (600 exemplaren), getiteld 'Last Call'…”(Aldus een deel van het persbericht van BLP Records). 

LAST CALL – RARITIES 1973-2023 (2023)

Big Bill’s vierde album, 'Last Call' bevat 15 -waarvan sommige niet-album tracks- die tussen 1974 en 2017 (12 v/d 15 tussen 1974-‘95 en 3 tussen 2013-‘17) verschenen, sommige als 7” singles of op eerder, moeilijk te vinden of op ondertussen uitverkochte compilatiealbums. Op de nieuwe LP/CD staat “Stoose Blues” en twee versies van “Ene mee Hesp” en uitzonderlijk enkele nummers met Big Bill & J-M Aerts op akoestische gitaar: “’k Droenk En Goei Chat Soep”, “’k Was Verbabbereerd” en “’k Was Verbabbereerd”. In 1995 schreef Big Bill de nummers die hij opnam met het fenomeen Jean-Marie Aerts. Aerts is later als rockgitarist vooral bekend geworden van T.C. Matic en solo met de band JMX. Als producer van zijn werk met o.a. meer Big Bill, Rick Tubbax & The Taxi's, Absynthe Minded, Urban Dance Squad, Jo Lemaire, Elisa Waut, Tom Wolf, El Fish, La Fille d'Ernest, Kris De Bruyne en Gorki. De nummers werpen een vernieuwde en verfrissende blik op de carrière van de Leuvense rocker. Het album sluit af met een akoestische versie van Big Bill zijn grootste hit “Ene mee Hesp”, waarbij het kinderschoolkoor Kwatrecht uit Wetteren in de achtergrond meezingt.

Welke nummers op deze bijzondere verzamelrelease vielen op, of zijn wat minder bekend bij het brede publiek? De rocker “Mokke Rock” (Parsifal, ‘7x kleinkunst’ - 1977) met Harry Van Beul op piano en met veel getoeter en geblaas van Johan Vandendriessche op sax. Het is een origineel nummer uit 1975 en is de afsluiter van de A-kant. Verder ook “Nico’s Blues”, een traditional uit het ‘Together’ album uit 1991. Big Bill herwerkte deze erg bluesy traditional en “Edde Geld Baa” (‘Wrakhout’ - 1995), de opener van de B-kant, met gitarist Steve Turcksin (1952-2021). Steven Tucksin -gekend als de artiest met de droge humor- maakte in de jaren ‘70 en ‘80 ook deel uit van de Leuvense scene. Hij speelde onder meer bij Big Bill en inspireerde Paul Van Bruystegem (Lange Polle van Triggerfringer) en Big Bill’s ’s neef, Charly Verbinnen (David Ronaldo & Dice). Verbinnen beleefde in 2017 een historisch moment met Steve Turcksin toen ze in Het Depot in Leuven samen op het podium stonden bij de comeback van Armand “Big Bill” Hombroeckx. Naast Charly en Steve waren daar ook Stoy Stoffelen, Luk Degraaff, Henri Ylen, Jean-Marie Aerts, Alain Louie, Ben Crabbé, Jan Hautekiet en Paul ‘Lange Polle’ Van Bruystegem bij. Steve Hij stond bekend om zijn bijzonder gitaarspel en droge humor. Steve stierf eind 2021 aan longkanker. Hij werd net geen 69 jaar oud.De straffe rocker “Jimi Jimi” met echte Jimi Hendrix’ alluresen “Ni Content” (Marco Epis doet de percussie)is het resultaat van de samenwerking van Big Bill en Charly Verbinnen in 2017.Het nummer “Schuenen Dag” (‘Iet Me Ziel’ - 2013) met Herman Acke & Roeland Vandemoortele op  akoestische gitaar  stemt ook uit die periode. Zijn ska-nummer “Tes Ka” (1980), “Goe Zot” (1980) en “Swakke Wa Doede Naa” (‘Het Hikske Staminee’ - 1986) zijn 7” singles en nog niet eerder op een album uitgebrachte nummers uit de jaren tachtig. Het album begon en eindigt met een bijzondere versie van “Ene me Hesp”. Het is een akoestische versie met het genoemde kinderschoolkoor, te vinden op het ‘Zingen voor Kinderen’ album. Het uitbrengen van deze verzameling “rariteiten” op gelimiteerde crèmig wit gekleurde vinyl zal vele muziekliefhebbers gegarandeerd plezieren.  

BIG BILL (2023)

“De tekst vertelt het epische verhaal van Big Bill die door de nachtelijke straten van Leuven dwaalt op zoek naar iets om te eten. De enige plaats die nog open is een sandwichbar op de Oude Markt, waar Bill geconfronteerd wordt met de existentialistische vraag : neem ik eer een met hesp of een met kaas...”

Toen Big Bill Krakkebaas (met Sock ‘N Soul -Ram Jam Funky But Live- Band) in 1974 debuteerde met de single “Stoose Blues / Ene mee Hesp”, had hij al een lange weg afgelegd. Ondanks dat Bill in het Leuvens dialect zong, spraken de nummers ook publiek buiten de stadsgrenzen van Leuven aan. Dit kwam omdat de universiteitsstudenten ongewild de PR-managers van Big Bil waren en zo meehielpen met de popularisatie van zijn nummers doorheen heel Vlaanderen. De onderwerpen van de nummers leken uit Big Bill’s leven gegrepen te zijn en spraken, o.w.v. de herkenbaarheid en eenvoud, vaak iedereen en alle rangen aan. In 1995 bracht Parsifal  ‘Ene Mee Hesp (The Original)’ uit met zoawat al zijn “hits”. Verdeel de songs op het album in door iedereen “gekend” en soms wel eens meegezongen (“Pirre for President”, “Vismarkt boogie”, “Voordeur blues”, “Ene mee hesp”, “Fuif in’t midden van de stad”, “Frakke” en “My Friend Stan”) en de wat minder/niet gekende nummers (“Vosseweg tune” en “Space caca del toro”); dan zegt de verdeling veel over de muzikant Big Bill en zijn nalatenschap. De heruitgave van het (uitverkochte) 1995-album op gelimiteerde goudbruin gekleurde vinyl onder de titel ‘Big Bill’ zal vele muziekliefhebbers gegarandeerd plezieren.

Een gehele generatie van Belgische muzikanten kan Armond Hombroeckx aka Big Bill op de blote knietjes danken, want het was hij die o.a. Jean-Marie Aerts als eerste vroeg om een plaat te producen. Twintig jaar later heeft Jean-Marie platen opgenomen met ongeveer elke groep die nadien nog gesticht werd. Een ander lid van zijn band, Jean Blaute, is ook al jaren songwriter, componist, arrangeur én producer (van K's Choice, Henny Vrienten, De Nieuwe Snaar, Clouseau, Hugo Matthysen, Raymond van het Groenewoud, Urbanus, Wim De Craene en vele anderen)… Toch maar eens nadenken Leuven, of die man geen standbeeld verdient!... (ESC, Rootstime, be)

Eric Schuurmans

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: BIG BILL
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

‘LAST CALL’: tracklist: 01. Ene Me Hesp (1974 Indigo 7” single – Chuck Berry / A. Hombroeckx) – 02. Stoose Blues (1974 Indigo 7” single) – 03. Mokke Rock (1975 Parsifal LP ‘7x kleinkunst’) – 04. Tes Ka (1980 Polydor 7” single) – 05. Goe Zot (1980) – 06. Swakke Wa Doede Naa (1986 ‘Het Hikske Staminee’ LP) – 07. Nico’s Blues (1991 ‘Together’ CD – traditional / Steve Turcksin / A. Hombroeckx) – 08. Edde Geld Baa (1995 ‘Wrakhout’ CD – S. Turksin / A. Hombroeckx) – 09. 'k Droenk en Goei chat soep (1995 ‘Allee Live + 3’ CD – A. Hombroeckx / J-M Aerts) – 10. 'k Wil Ie Weg (1995 ‘Allee + 3’ CD – A. Hombroeckx / J-M Aerts) – 11. 'k Was Verbabbereerd (1995 ‘Allee Live + 3’ CD – S. Turksin / A. Hombroeckx / J-M Aerts) – 12. Schuenen Dag (2013 ‘let Me Ziel’ CD – A. Hombroeckx / L. Maes / A. Boone) – 13. Jimi Jimi (2017 CD single – A. Hombroeckx / Charly  Verbinnen) – 14. Ni Content (2017 CD single – A. Hombroeckx / C. Verbinnen) – 15. Ene me Hesp (1978 ‘Zingen voor Kinderen’ CD) | Music/Lyrics: A. Hombroeckx, of zoals (vermeld) | Producer: Jean-Marie Aerts | Credits: Bigg Bill: zang, e – a (9,11,15) gitaar & Bert Hombroeckx: bas (2,3,5) / Simon Shrimpton-Smith: gitaar (2) / Luk Marynissen: drums (2) / Harry Van Buel: piano (3) / Johan Vandendriessche: sax (3) / Jokke Kerkhofs (5) / Jean-Marie Aerts: a gitaar (9,15), percussie (11) / Herman Acke & Roeland Vandermoortele: a gitaar (12) / Andries Boone: autoharp, boomwhackers, mandoline, piano & effects (12) / Dree Premans: trombone (12) / Veerle Houdart: klarinet (12) / Stoy Stoffelen: drums (12,14) / Luc Rombouts: beiaard (12) / Vevé “Shake” Mazimpaka: b-vocs (14) / Luk DeGraaff: bas (14) / Marco Epis: percussie (14) / Henri Ylen: sax (14) / Kinderschoolkoor Kwatrecht: zang (15) 

‘BIG BILL’: tracklist: 01. Pirre for President – 02. Vismarkt boogie – 03. Voordeur blues – 04. Ene mee hesp – 05. Vosseweg tune – 06. Fuif in’t midden van de stad – 07. Space caca del toro – 08. Frakke – 09. My Friend Stan | Music/Lyrics: A. Hombroeckx, Jean-Marie Aerts (7) & Mich Verbelen (5,9) | Producer: Jean-Marie Aerts | Credits: Bigg Bill: zang, gitaar & Jean-Marie Aerts (gitaar, e sitar, jappie tube), Jean Blaute (keys), “Stoy” Stoffelen (drums), Mich Verbelen (bas), Frakke Arn (trombone) & Bert Hombroeckx (bas)

Discography BIG BILL (KRAKKEBAAS): 4-Last Call (verzamelalbum met “rariteiten”) [2023] | Big Bill (heruitgave ‘Ene Mee Hesp – The Original’, 1995) [2023] | Schonen Dag (single) [2013] | 3-Ene Mee Hesp (The Original)  [1995] | Allee Live + 3 [1995] | Tes Ka (single) [1980] | 2-Sit on It [1978] | 1-Big Bill [1976] | Stoose Blues / Ene mee hesp, Big Bill Krakkebaas m/Sock ‘N Soul (Ram Jam Funky But Live) Band (single) [1974] |