THE WHISKEY FOUNDATION – LEISURE

Artiest info
Website
facebook
label: Sun King Records

 

“Das Münchner Sextett klingt authentisch bluesy und hat den Groove mit Löffeln gefressen…”

The Whiskey Foundation is géén praat- af proefgroep van gelijkgezinden, voor wie single malt of een blended, het beste gedestilleerde nat is dat Schotland te bieden heeft. Het gaat hier om een (aanvankelijk) vijfkoppige Duitse rock band rond frontman en harmonicaspeler Murat Kaydirma met als thuisbasis München, in de deelstaat Beieren. The Whiskey Foundation heeft sinds de oprichting in 2011, als een inspirerende liveband, sterk aan zijn reputatie gebouwd. Ze speelden al méér dan 300 concerten op festivals, in pubs en clubs en werden geboekt als voorprogramma van AC/DC en Deep Purple tijdens stadiontours. In 2022 kondigde de band aan, dat er na 10 jaar voor het eerst een line-up wijziging zou zijn. Met de toevoeging van gitaristen Dario Krajina en Simon Singer werd het kwintet een sextet.

Het was voor de fans van The Whiskey Foundation méér dan vijf jaar wachten op hun vierde studio album, ‘Leisure’ waar de twee nieuwe gitaristen al volop aan meewerkten. Hun nieuwe studioalbum is geproduceerd en opgenomen in hun eigen oefenruimte tijdens de Corona-lockdowns. Het is een album voor de liefhebbers van Classic Rock met Prog-invloeden. ‘Leisure’ (vrije tijd) kan m.i. de “twijfelaars” op het goede spoor zetten, zeker als je The Whiskey Foundation nog niet kent. Daar waar de meeste bands en artiesten te vaak voor korte en scherpe nummers kiezen, vind je hier géén nummers onder de vier minuten. Gedurfd voor sommigen, maar niet ongebruikelijk voor The Whisky Foundation.

“Met pompende bassen, stuwende drums, een wervelend Hammondorgel, vuile zang en zweverige snedige gitaren aangevuld met een briljant gespeelde mondharmonica, sluiten zelfs luisteraars die voor het eerst luisteren al na een paar minuten hun ogen, om weg te drijven in een andere wereld, op te gaan in de muziek…”

Met het lange titelnummer opent ‘Leisure’ met een uitstekende instrumental. Het strooit rijkelijk rond met mondharmonica, piano en riffs, die door de tijd lijken te reizen, verwijzend naar de wilde seventies. Na de rocker “No Turning Back” en de power shuffle “Let´s Roll On” is “Equality” nog zo’n nummer, dat mooi laat horen wat er nog meer achter deze Duitse rock band zit. Het nummer is bluesy en funky en het knalt je om de oren. De zang, die me aan Led Zeppelin doet denken, stuwt het nummer vooruit. Voor een rustiger intermezzo is er de relaxte soul van “Waterfall” met hypnotiserende wah-wah’s die snel hun werk doen. “Intro” is hier de vreemde eend in deze rock bijt: een rare mengelmoes van zinnen in het Duits, die instrumentaal licht psychedelisch ondersteund worden. Ik hoor velen hardop denken: “What the f*ck is me dat?!”. Naar het einde toe is er nog de groots opgezette, dramatische ballade en “Words for My Loneliness” dat na de intro opvalt door de piano, percussie en gitaar partijen. Weemoedig klinkt Murat op “Time” om daarna af te sluiten met “When I Will Be Old”.

“Discover on 'Leisure' how The Whiskey Foundation make it thunder in Beieren …” (ESC, Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: THE WHISKEY FOUNDATION
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

‘LEISURE’: tracklist: 01. Leisure – 02. No Turning Back - 03. Let´s Roll On - 04. Equality - 05. Waterfall - 06. Intro - 07. Information - 08. Words for My Loneliness - 09. Time - 10. When I Will Be Old | Credits: Murat Kaydirma: vocs, harmonica / Dario Krajina & Simon Singer: guitar / Franz Klein: bass / Janis Gurski: drums / Julian Frohwein: keys

Discography THE WHISKEY FOUNDATION: 4-Leisure [2023] | 3-Blues & Bliss [2017] | Insane Jealously (7”) [2017] | 2-Mood Machine (lp) [2015] | Live @ Muffathalle München (dvd) [2015] | 1-Take the Walk [2013] |