RHYTHM & BLUES: HELL RAISERS VOL.1: QUIET WHISKEY

Artiest info
Website
facebook
 

Lang voordat de markt overspoeld werd met goedkope copycat-releases van lage kwaliteit, stond ROCKSTAR Records samen met ACE Records en Bear Family Records bekend om hun heruitgaven van hoge kwaliteit en hun “Killer-No-Filler”-ideologie. RR slaagde waar grote labels faalden, door de muziekfans te voorzien van zowel uitgegeven als niet-uitgegeven muziek van klassieke R'n'R-artiesten. Atomatic en Koko Mojo Records zijn zelfstandige divisies van het bvba Rockstar Records Limited. Het Rockstar Records label werd opgericht in 1979 en is gevestigd in de UK in het Spindrift Records House in Clacton-on-Sea in het graafschap Essex. De zetel van KM Records is gevestigd in de tweede grootste stad van Ierland, Cork.

Het doel van Koko Mojo Records is heel simpel: onder de noemer Blues/R&B dansbare muziek uit de jaren 1950 uitbrengen. Hun cd-compilaties zijn samengesteld door ervaren dj's en hun belangrijkste doel is om je te laten dansen “From Argentina via Los Angeles to Ireland, from Blues to Hillbilly and Rockabilly...”. Er dient hierbij opgemerkt te worden, dat er een verschil is tussen de originele, traditionele r&b (een term die uit de jaren voor WOII stamt en die staat voor stevige, rauwe muziek, die zich meer richt op jazz, gospel en blues) en de hedendaagse, moderne r&b (een muziekgenre dat er wel wat van wegheeft en dat een combinatie is van soul, funk en hiphop). Moderne r&b werd populair na het discotijdperk van de jaren tachtig.

De huis DJ, die heelwat cd’s voor KM compileerde is Victor Mac, beter bekend als “Little” Victor, The Beale Street Blues Bopper en ook DJ “Mojo” Man. Mac is een Italiaans-Amerikaanse blues en roots zanger, gitarist en mondharmonicaspeler. Daarnaast ook vinyl verzamelaar, musicoloog, entertainer, dj, songwriter en producent. Hij is vooral bekend door zijn samenwerking met Louisiana Red op de albums ‘Back to the Black Bayou’ (2009) en ‘Memphis Mojo’ (2011). Voor deze nieuwe reeks Hell Raisers, neemt DJ Jay Mark Armstrong het van hem over.

R&B HELL RAISER: VOL.1: QUIET WHISKEY

R&B HELL RAISERS is een nieuwe conceptserie van Koko Mojo Records.  Volume 1, QUIET WHISKEY bevat 30 Rhythm & Blues-titels gericht op: drank, drugs, relaties, seks, moord en opsluiting. “The King of alcohol and wild living”, Wynonie Harris krijgt de eer om achtentwintig nummers te sandwichen tussen zijn het titel nummer “Quiet Whiskey” dat het album opent en het openlijk seksuele slotnummer “She Just Won't Sell No More”. Voor de liefhebbers van de vloeistof die je levensperspectief verandert, hoor je o.a. Jimmy Witherspoon's ode "Drinkin' Beer”, Herb Fisher's “Wine, Wine, Wine”, Amos Milburn die zich overgeeft aan “Vicious, Vicious Vodka”, Joe Morris en Mr Stringbean die de barmeid vragen om “The Juice Miss Lucy”. Thurston Harris zingt over dat hij goed high kon worden tijdens “I Got Loaded At) Smokey Joe's”. Eddie Boyd kwam de “Blue Coat Man” tegen, The Hi-Fidelities schreeuwen het uit dat ze te ver zijn gegaan tijdens “Help Murder Police”, The Five Keys roepen “Come Go My Bail, Louise”, maar voor The Falcons is het al te laat, want ze zijn ze “Sent Up”…          

Eric Schuurmans

‘QUIET WHISKEY’ is een compilatiealbum met 30 originele nummers uit de jaren vijftig/zestig, gericht op: drank, drugs, relaties, seks, moord en opsluiting, die staan voor typische soms stevige, rauwe R&B. Het album archiveert een deel van de muziekgeschiedenis die aan de basis ligt van wat nu wereldwijd vele muzikanten aanvuurt om te spelen en die vele muziekliefhebbers boeit…”
- (ESC for Rootstime.be)