BLACK PEARLS VOL.1: “RHYTHM & BLUES”

Artiest info
Website
facebook
 

Lang voordat de markt overspoeld werd met goedkope copycat-releases van lage kwaliteit, stond ROCKSTAR Records samen met ACE Records en Bear Family Records bekend om hun heruitgaven van hoge kwaliteit en hun “Killer-No-Filler”-ideologie. RR slaagde waar grote labels faalden, door de muziekfans te voorzien van zowel uitgegeven als niet-uitgegeven muziek van klassieke R'n'R-artiesten. Atomatic en Koko Mojo Records zijn zelfstandige divisies van het bvba Rockstar Records Limited. Het Rockstar Records label werd opgericht in 1979 en is gevestigd in de UK in het Spindrift Records House in Clacton-on-Sea in het graafschap Essex. De zetel van KM Records is gevestigd in de tweede grootste stad van Ierland, Cork.

Het doel van Koko Mojo Records is heel simpel: onder de noemer Blues/R&B dansbare muziek uit de jaren 1950 uitbrengen. Hun cd-compilaties zijn samengesteld door ervaren dj's en hun belangrijkste doel is om je te laten dansen “From Argentina via Los Angeles to Ireland, from Blues to Hillbilly and Rockabilly...”. Er dient hierbij opgemerkt te worden, dat er een verschil is tussen de originele, traditionele r&b (een term die uit de jaren voor WOII stamt en die staat voor stevige, rauwe muziek, die zich meer richt op jazz, gospel en blues) en de hedendaagse, moderne r&b (een muziekgenre dat er wel wat van wegheeft en dat een combinatie is van soul, funk en hiphop). Moderne r&b werd populair na het discotijdperk van de jaren tachtig.

De huis DJ, die heelwat cd’s voor KM compileerde is Victor Mac, beter bekend als “Little” Victor, The Beale Street Blues Bopper en ook DJ “Mojo” Man. Mac is een Italiaans-Amerikaanse blues en roots zanger, gitarist en mondharmonicaspeler. Daarnaast ook vinyl verzamelaar, musicoloog, entertainer, dj, songwriter en producent. Hij is vooral bekend door zijn samenwerking met Louisiana Red op de albums ‘Back to the Black Bayou’ (2009) en ‘Memphis Mojo’ (2011).

Voor de serie BLACK PEARLS, vervant de Deense blues gitarist Ronni Boysen hem. Ronni Boysen stopte als artiest in 2022. Hij vond een job en kon méér tijd steken in zijn familie en zijn hobbie: originele 45 en 78 singles. Hij trad op in 23 landen en werkte samen met internationale artiesten als Lazy Lester, James Harman, Diunna Green leaf, Bob Corritore, Lurrie Bell, Gary Primich, R.J. Micho, Barrelhouse Chuck, Big Creek Slim en anderen. Boysen was een van de oprichters van The Kokomo Kings en werkte 13 jaar samen met Mud Morganfield.

BLACK PEARLS VOL.1: “RHYTHM & BLUES”

Voor ‘Volume 1’ ging Ronni Boysen op zoek naar R&B-singles, die je kan omschrijven als “merkwaardig”. Zo is Pearl Reaves uit Noord Carlina een geweldige zanger en pianist. Met The Concords nam hij “You Can't Stay Here (Step It Up And Go)” op. Een nummer da took in het songbook van Junior Watson staat is Preacher Stephens’ “Whoopin’ and a Hollerin”. Stephen is van Louisville (Kentucky). Hij had de bijnaam “Preacher” omdat hij een grafrede schreef voor zijn hond. Al Simmons is ook een zingende drummer. Met Slim Green op gitaar nam hij in 1957 “You Ain’t too Old” op. Walter Spriggs aka Ray Scott was een zanger, danser, Schrijver, componist en komiek. Hij zong ook bij The Five Echoes. Met het Jesse Stone Orchestra doet hij hier, “(I’m Gonna) Love You, Love You, Love You”. De legendarische Willie Mae Thornton nam voor Peacock meerdere singles op. Een er van is “Just Like a Dog (Barking Up the Wrong Tree)”. Apart in zijn gitaarstijl en erg inventief was Jimmy Lewis. De “Madman of Guitar” nam met zijn band “Let's Get Together and Make Some Love” op. Nog een opvallend iemand was zanger, danser, komiek en film acteur Rudy Moore. Voor Federal Records nam hij “The Buggy Ride” op. Mike Gordon aka “Big Mike” is al de volgende zanger/drummer. Zijn advie met The El-Tempos is “You Got to Give”. Een dame mag hier zeker niet ontbreken! Marie Knight was eerst een gospel zangeres en toerde met Sister Rosetta Tharpe. Later nam ze solo “I Thought I Told You Not to Tell Them” op. Tommy Hodge deed het op “That’s All I Need” samen met een van de belangrijkste bands in the Amerikaanse muziekgeschiedenis, Ike Turner’s Kings of Rhythm. Een van de meest funkiest artiesten is Rufus “Bearcat” Thomas. Zijn “The Easy Livin' Plan” swingt als geen ander. Tenslotte is er nog Clarence “Gatemouth” Brown. Hij sluit af met “Swingin’ The Gate”.

BLACK PEARLS (25, 26 & 27, Vol. 1,2 & 3) zijn compilatiealbums met telkens 28 originele nummers uit de jaren vijftig/zestig, die staan voor typische soms stevige, rauwe r&b. De albums archiveren een deel van de muziekgeschiedenis die aan de basis ligt van wat nu wereldwijd vele muzikanten aanvuurt om te spelen en die vele muziekliefhebbers boeit…” (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans