EVA CASSIDY & LONDON SYMPHONY ORCHESTRA – I CAN ONLY BE ME

Artiest info
Website
 
Label: Blix Street Records

U herinnert zich ongetwijfeld de uitgebrachte succesalbums van de ‘Royal Philharmonic Orchestra’ waarop ze bewerkingen brengen van de hits en met de originele stemmen van grote overleden sterren als Roy Orbison, Elvis Presley en Johnny Cash en van de vocale exploten van groepen als ‘The Beach Boys’ en ‘ABBA’. Dat concept slaat blijkbaar heel goed aan bij het muziekminnende publiek en het inspireert nu ook andere symfonische orkesten om iets gelijkaardigs te gaan doen met andere artiesten die er niet meer zijn maar over een indrukwekkend songrepertoire beschikken.

In die context krijgen we nu een album aangeboden van folkzangeres ‘Eva Cassidy With The London Symphony Orchestra’ onder de titel “I Can Only Be Me” naar één van haar bekendste hitsongs. De Amerikaanse zangeres en gitariste Eva Cassidy werd geboren op 2 februari 1963 en ze overleed amper 33 jaar later op 2 november 1996 thuis in Maryland aan de gevolgen van ‘melanoom’, de vaak voorkomende huidkanker.

Eva Cassidy werd begin jaren ’90 in de muziekwereld geïntroduceerd door Mick Fleedwood van ‘Fleedwood Mac’ en door Sting, de frontman van ‘The Police’. Haar muzikale reputatie werd gekenmerkt door sterke coverversies en vocale interpretaties van jazz-, blues- en folkmuziek die ze met haar krachtige, emotievolle sopraanstem zingt. Haar in 1992 verschenen debuutalbum “The Other Side” met jazz-, blues- en soulduetten die ze samen zong met de Amerikaanse funkartiest Chuck Brown werd in 1996 nog opgevolgd door haar live gebrachte soloalbum “Live At Blues Alley”. Het was echter het twee jaar na haar dood in 1998 uitgebrachte compilatiealbum “Songbird” dat Eva Cassidy voor de eeuwigheid onsterfelijk zou gaan maken.

Op die plaat bracht ze eigen interpreaties van songs van andere collega-artiesten. Zo was er “Fields Of Gold” van Sting, “Songbird” van Christine McVie & Fleedwood Mac, “People Get Ready” van Curtis Mayfield en enkele folktraditionals zoals “Wade In The Water”, “Wayfairing Stranger”, “Autumn Leaves” en Judy Garland’s liedje “Over The Rainbow”. In totaal werden er negen albums van Eva Cassidy postuum uitgebracht inclusief dit album, dat zijn er zeven meer dan ze zelf voor haar veel te vroege overlijden had opgenomen. Haar postume verkoopcijfers overschrijden de kaap van 12 miljoen albums wereldwijd.

Voor dit door symfonisch orkest begeleide album werden negen nummers geselecteerd voor een bewerking met de originele zangpartijen van Eva Cassidy. Drie daarvan kunt u beluisteren op de bijgaande audiovideo’s: de titeltrack “I Can Only Be Me” van Stevie Wonder, het van Cindy Lauper gekende “Time After Time” en Christine McVie’s liefdeslied “Songbird”. Andere songs op dit album zijn “Autumn Leaves”, “People Get Ready”, “Waly Waly”, “Tall Trees In Georgia” van Buffy Sainte-Marie, “Ain’t No Sunshine” van Bill Withers en de jazzballad “You’ve Changed”. Al die nummers hebben een uitgebreide orkestrale begeleiding gekregen van het voltallige ‘London Symphony Orchestra’ en ze hebben daardoor een zeer originele en rijke klankkleur verworven.

(valsam)

 

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: EVA CASSIDY
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.