TAL WILKENFELD - BRBF PEER - 19/07/09Artiest info
Website  
MySpace  

BRBF PEER - 19/07/09

 

 

 

* Laat ons beginnen met je verhuis van Australië naar Amerika op de leeftijd van 16 jaar. Waarom die verhuis?
Ik voelde dat ik daar moest zijn om mijn doelte bereiken, gewoon dat gevoel dat er daar veel meer te doen was. En dus heb ik die stap genomen, helemaal in mijn ééntje zonder mijn ouders.

* Kom je uit een muzikale familie?
Mijn moeder kan wel wat tokkelen op de piano maar zeker niet professioneel en mijn vader heeft een hele goede smaak wat muziek betreft. Hij heeft me trouwens laten kennis maken met de muziek van Jimi Hendrix en Herbie Hancock en dat was echt geweldig. Maar neen, geen van beiden zijn professioneel met muziek bezig. Soms vraag ik me zelfs af hoe het zou geweest zijn moesten ze dat wel zijn, zou ik dan nog die gedrevenheid hebben gehad die ik nu heb?

* Nog zo jong en al met zovele grote artiesten samen gespeeld, artiesten als Gov’t Mule, The Allman Brothers, Susan Tedeshi en nu Jeff Beck. Was dit een samenvallen van omstandigheden of kwam dit mede dankzij je promotie voor Sadowsky gitaren?
Hierop kan ik zeer kort en bondig antwoorden, geen invloed van niemand, ik heb het allemaal aan mezelf te danken.

* Je hebt ook een eigen band en daarmee heb je ook al enkele cd’s opgenomen. Werk je niet liever aan je soloproject i.p.v. sideman, in dit geval sidewoman, te zijn van andere artiesten?
Ik doe eigelijk beiden graag maar het ligt ook een beetje aan mijn gevoel en waarop dat moment mijn doelstellingen liggen. Ik zie muziek spelen als een constante studie en soms is het interessant om eigen dingen te doen en te zien hoever je ontwikkeld bent. Maar aan de andere kant moet je jezelf soms in situaties plaatsen waarin je normaal niet verzeild zou raken om te leren hoe je daaruit weer evolueert en groeit. Maar samen spelen met Jeff Beck is voor mij geen probleem aangezien ik dit soort dingen en deze muziek ook graag speel. Het is echt een kans die ik met beiden handen en vol overtuiging heb gegrepen. Net als het spelen met de andere muzikanten die je daarnet opnoemde, ze helpen je allemaal groeien als mens en muzikant.

* Je speelt tamelijk jazzgericht maar toch hoor ik ook hier en daar fusion. Wie waren of zijn je voornaamste invloeden?
Op basgitaar zeker Anthony Jackson en Marcus Miller, met hen ben ik opgegroeid. Het zijn zowat mijn mentors, zeker geen leraars maar mentors. En algemeen zijn het muzikanten als Herbie Hancock maar ook Aretha Franklin en grote stemmen als Stevie Wonder, Michael Jackson (even een stilte ) …..Ik mis hem echt, hij was geweldig. Hij is en blijft een groot artiest en zijn muziek zal altijd blijven verder leven.

* Je bent ooit begonnen als muzikante met de gitaar, bespeel je dat instrument soms nog?
Ik gebruik de gitaar om nummers te componeren maar verder als dat gaat het niet aangezien ik teveel tijd moet steken in andere muzikale dingen en projecten. En daarbij, als muzikant ben je voorbestemd voor meestal één instrument. En het is niet omdat je bvb ook een ander instrument kan spelen dat je dat daarom ook zou moeten doen, snap je? Ik gebruik de gitaar als een gereedschap, niet als instrument om op het podium te staan.

* Men zou kunnen zeggen dat al je doelen al bereikt zijn of heb je nog bepaalde vooruitzichten?
Ik denk dat mijn belangrijkste doel nu is deze muzikale reis verder zetten, het is een reis die zich constant onder invloed van veranderingen bevindt. Want elke dag krijg je meer en meer muzikale bagage en leer je weer nieuwe technieken en dingen.

* Je eigen werk is volledig instrumentaal, geen behoefte om je verhaal te vertellen in woorden?
Weet je, ik heb ooit songteksten geschreven en in het begin toen ik gitaar speelde zong ik ook al eens maar eigelijk ben ik daar onbewust van weg gaan kijken. Maar wie weet dat ik op mijn volgende cd, waaraan ik binnen een week begin te werken, misschien wel vocalen toevoeg.

* Hoe is het om samen te werken met Jeff Beck ?
Hij is geweldig om mee samen te werken, je hebt misschien al kunnen zien dat we een goede vriendschappelijke band hebben. En die band, die menselijke connectie zorgt er alleen maar voor dat de muziek nog beter klinkt.

* Iets totaal anders, wat doet een jonge dame als jij wanneer ze niet actief bezig is met muziek?
Ik ben geen vrouwtje dat kan genieten van een dagje shoppen ohh nooooo. Maar ik hou eerder van bezig zijn met dieren en verder hou ik ook wel van eten maar dan meer van allerlei gerechten proeven. En ik ga zeker nog van jullie Belgische chocolade proeven, op het vliegtuig heb ik al wat geproefd maar ik ben er zeker van dat hij hier in België nog lekkerder smaakt.

* Een laatste vraag die altijd weer terug komt. Stel jezelf in mijn plaats en je mag één iemand een vraag stellen. Welke vraag en aan wie wil je ze stellen?
Weet je, ik zou zoveel vragen kunnen bedenken maar momenteel ga ik toch even passen voor deze vraag. Gewoon omdat ik niemand tegen het hoofd zou willen stoten met bvb de verkeerde vraag …Ik hoop dat je respect hebt voor deze beslissing.

Wie zouden wij zijn als we dat niet zouden respecteren? We bedanken Tal Wilkenfeld en wensen haar een geweldig optreden en dat we haar snel weer mogen begroeten in België.

Blueswalker & Lady Blue