THE HOLMES BROTHERS- PARKSTAD THEATER HEERLEN– 19/03/2010Artiest info
 
Myspace  

PARKSTAD THEATER HEERLEN
19/03/10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar andere bluesbands of muziekgroepjes om de zovele jaren uit elkaar gaan, treden jullie nu al 40 jaar samen op. Wat is het geheim van deze cohesie?

Wendell: Ik ga je dat vlug uitleggen. Er zijn een paar belangrijke regels die we respecteren. Vooreerst slapen we nooit in dezelfde hotelkamer. Ten tweede zijn we op het podium onafscheidelijk, maar proberen we als we op tournee zijn ieder zijn eigen weg te gaan in onze vrije dagen die ons dikwijls resten tussen twee optredens. . En de derde weliswaar gouden regel is liefde, liefde en nog eens liefde: wij houden zielsveel van elkaar.


Die liefde en warmte stralen jullie ook uit. Als je de introductievideo van jullie nieuwe plaat “Feed My Soul” bekijkt op jullie Myspace waar jullie het album toelichten  tezamen met producer Joan Osbourne, is dat toch hartverwarmend.

Sherman: Mooi dat je dat zegt. Joan ligt ons zeer nauw aan het hart en is buiten onze producer ook een hartsvriendin, meer nog, we beschouwen ze als lid van onze familie. Het is niet het eerste album waar ze de productie voor doet. Ze verzorgde die ook al in het uit 2001 daterende “Speaking In Tongues”. Joan  heeft ook een fantastische stem en het was voor ons een hele eer en genoegen dat ze wil meedoen als backingvocalist.

The Holmes Brothers worden meestal aangekondigd als een soultrio. Toch kunnen jullie zowat alle genres aan met veel variatie en soul, zelfs pop en  singer-songwriters materiaal  Ik denk nu aan jullie prachtige versie van ‘If I Needed You’ van Townes Van Zandt en aan ‘I’ll Be Back’ van de het Beatles duo op jullie laatste album.

Wendell: Ze moeten ons toch ergens in een vakje kunnen duwen. Hoe gaan de mensen ons anders terugvinden in de platenzaken en bibliotheken. Nee, ernstig nu, eigenlijk kunnen we alle stijlen aan, ook door onze jarenlange ervaring, maar al deze verschillende geluiden versmelten we tot één uniek geluid, dat van The Holmes Brothers.

Er speelden ongetwijfeld veel invloeden mee vooraleer jullie voor de eerste keer zelf het podium opgingen. Zijn er van die invloeden die nu nog doorwegen en bepalend blijven?

Wendell: Zeker, muziek is als een evolutie, een constant proces van vooruitgang dat nooit zal stoppen. Het is zoals je het alfabet leert op de lagere school. Je vindt deze eenvoudige basisregels in de hogere graad misschien belachelijk, maar ze zijn nog steeds aanwezig en droegen zorg voor je ontwikkeling. Dit betekende voor ons de gospel en kerkzangen uit onze jeugd zowel als hedendaagse country, soul, blues of roots.

Ik hou ervan hoe jullie met woorden spelen in de teksten. Ik kan slecht iemand zich meer uit balans laten doen voelen dan  met de woorden “Standing On My Head  At TheEdge Of The  Ledge”. Wie is de meest inventieve in de teksten?

Wendell: Dat specifiek nummer heb ik toevallig geschreven. Het is natuurlijk de bedoeling dat je de aandacht probeert te trekken op een song met bepaalde woordspelingen en ik vond dit een goed idee. Maar iedereen heeft zijn eigen stijl van songs schrijven en we kiezen er samen de beste uit.

Sommige songs hebben dan weer die zonnige mood die je bij reggae terugvindt: ‘Edge Of The Ledge’ en ‘Something Is Missing’. Vanwaar die keuze ?

Popsie: Ik zou het zeker geen keuze noemen maar een versmelting van verschillende stijlen die we opgepikt hebben gedurende de vele jaren dat we al samen op pad  zijn. Wat je hoort zijn de Holmes Brothers en de stemming die we aan een nummer geven hangt af  van verschillende factoren, zoals de tekst, het onderwerp en de sfeer .

Zit er ook evolutie in de wijze waarop jullie blues en muziek ervaren. Speelt leeftijd daarin een rol ?

Wendell: Natuurlijk zit er een evolutie in. Ook al spelen we al jaren, we maken nog altijd progressie, anders kan je beter stoppen. Muziek is een constante evolutie en dat maakt het juist interessant, ongeacht de leeftijd die je hebt. We hebben er nog elke dag evenveel plezier in

Wendell, je zegt “Living Well Is The Best Revenge”. Je spreekt uit ervaring?

Deze song zou een les moeten zijn voor alle mensen. Geef de moed niet op, sta op, stof je af en ga ervoor. Het leven is nog zo kort, dus profiteer van elk moment, ook als is het soms moeilijk.

‘Fair Weather Friend’ is mijns inziens  meergelaagd en kreeg een pakkende uitvoering : zang, backingvocalen, pianobegeleiding, een ontroerende song. In nood kent men zijn vrienden.

Wendell: Inderdaad, en dit kan soms hard aankomen. De hulp en de steun komt dikwijls van mensen waarvan je het niet verwachtte, terwijl degenen waaraan je nooit zou twijfelen je in de steek laten. Dat was wel een harde noot om te kraken en ik was niet alleen. Bij mijn dochter werd in dezelfde periode ook kanker vastgesteld, dus moesten we beiden dezelfde strijd strijden. Maar we sloegen ons er alletwee moedig doorheen en ook zij stelt het goed nu. We zijn een gezegende familie.

Het vrolijk rockende “Rounding Third” lijkt wel een periode af te sluiten.

Wendell: Dat klopt en we vonden in baseball de beste metaforen. Je kan dat gevoel niet beschrijven hoe gelukkig je bent als je zo een donkere periode in je leven kan afsluiten. Het is oog in oog staan met je ergste vijand.

Als ik jullie concertkalender bekijk dan denk ik, zo intensief touren eist op de duur zijn tol. Mij lijkt het dat jullie humor het allemaal draaglijk maakt of vergis ik me?

Sherman: Er zijn mensen die elke dag veel harder moeten werken dan ons en het belangrijkste is dat we enorm veel houden van hetgeen we doen. Wij hebben muziek maken nooit als een job aanzien en als je iets met liefde doet, dan ben je onvermoeibaar. Dat kost je geen energie, dat geeft je kracht. Ik zeg dat tegen iedereen die het wil horen, wij hebben de mooiste job in de wereld. De mensen applaudisseren als we beginnen te werken, tijdens ons werk en als we naar huis gaan krijgen we opnieuw applaus. Waar vind je dit nog?
Wendell: Het enige nadeel dat voor mij meespeelt is dat ik zoveel van huis weg ben, gescheiden van mijn familie. Daar  heb ik het dikwijls moeilijk mee.

Hoe kijken jullie tegen al die moderne stromingen aan: elektronica en rap ?

Wendell: Wij houden van zoveel soorten muziek. We zijn momenteel een nummer aan het schrijven in pure countrystijl en ikzelf ben een grote fan van zydeco en roots. Zolang ik maar voel dat er een ziel achter zit.

Ik hou erg veel van je opmerking (Wendell) dat Jezus water in wijn veranderde en niet andersom als metafoor voor het samensmelten van het seculiere en religieuze. Is de Bijbel voor je songs ook een inspiratie bron ?

Wendell: Natuurlijk en één ding staat als een paal boven water: Jezus moet zich geweldig geamuseerd hebben.

Om zelf de Bijbelse beeldtaal te gebruiken: als jullie zo jarenlang een carrière uitbouwen: moeten jullie soms ook water bij de wijn doen of kunnen jullie je zin doordrijven ?

Sherman: We doen beiden. Dat is een kwestie van geven en nemen.

Heeft dit laatste album een grote betekenis dan de voorgaande ?

Sherman: Ik denk het wel. Er zit veel liefde in en ook veel pijn in, met alles wat Wendell heeft moeten doormaken, maar ook veel eigen nummers en dat is altijd fijn.

In een video hoorde ik je opmerken dat de tijd erg kort is, ongeacht jonge of oude leeftijdschronologie. Heeft dat te maken met wat jullie zo graag nog allemaal zouden willen doen?

Sherman: We hebben nog plannen, maar niet zoals jonge veulens. Je mag plannen maken en dromen hebben  zoveel je wil, daarom worden ze nog geen werkelijkheid.

In België kennen we jullie ook als bierliefhebbers. Toch Popsy had de smaak te pakken (Diest Borderline). Amuseren jullie je vaak samen op het podium of alleen als er zich een speciale gelegenheid voordoet?

(Gieren het uit) Popsy: Dat was in die gelegenheid waar ik achterover van mijn drumkruk viel. Ja, zoiets vergeet je niet. Jullie hebben niet alleen zeer lekker bier, maar ook heel sterk. Voor ons staat ons amuseren voorop, altijd en overal.

Terugblikkend: zijn er dingen waarvan je spijt hebt? Gemiste kansen ?

Wendell: Die zijn er altijd wel. Kijk, ik heb bijvoorbeeld nooit mijn vrouw bedrogen (bulderlach). We doen deze job misschien wel omdat we ergens anders spijt van hebben. Weet je, iedereen heeft toch spijt over bepaalde zaken, jij toch ook?

Vooruitkijkend: welke niet vervulde dromen willen jullie vooralsnog realiseren ?

Sherman: Wij stellen ons doelen voorop en proberen die altijd waar te maken. Als we ons iets vooropstellen gaan we er volledig voor en proberen we zelfs het onbereikbare te verwezenlijken, daar houden we van.

We zijn benieuwd wat dit in de toekomst nog gaat opleveren. Heren, bedankt voor dit gesprek en ik wens jullie het allerbeste, ook dadelijk op het podium  hier in Heerlen.

Blowfish

Met dank aan Marcie voor de vragen.