MEENA - ZINGEM - 07/05/10


 
Artiest info
 

Myspace

 

 

ZINGEM - 07/05/10

 

 

 

 

Op vrijdag 7 mei trad de Oostenrijkse Meena op in De Korenbloem te Zingem. Van deze gelegenheid maakten we gebruik om deze, nog vrij onbekende zangeres, van iets naderbij te leren kennen.

Nog voor de eerste vraag gesteld werd, was dit haar eerste tussenkomst

Meena: “O neen, gaan jullie ook foto's maken tijdens het gesprek. Mijn haar ligt er vast verschrikkelijk bij. We hebben net een autorit van tien uur achter de rug. We zijn nog niet zo rijk dat we eventjes het vliegtuig kunnen nemen vanuit Wenen”

* “Nou, zo slecht zie je er nu ook weer niet uit, zelfs niet na een lange reis. Om maar direct te beginnen met een misschien simpele vraag. Zou je het verloop van je muzikale carrière tot op heden eens kunnen schetsen want je bent hier nog vrij onbekend in deze regionen”

Meena:“Zo dom is die vraag niet. Ik besef maar al te goed dat mijn carrière nu pas uit de startblokken gekomen is. Ik werd geboren in een klein dorpje op het Oostenrijkse platteland. In mijn familie bestaat een sterke traditie om samen te zingen en muziek te maken. Dus dadelijk na mijn geboorte leerden mijn ouders me niet enkel praten maar ook zingen. Op mijn veertiende ontmoette ik Chris Fillmore, die ook deze avond gitaar speelt, en wij vormden ons eerste groepje.”

* “Heeft Chris Amerikaanse roots want zijn naam klinkt anders wel zo ?”

Meena: “Neen, hij is eveneens afkomstig uit Oostenrijk. Hij koos gewoon voor een iets internationaler pseudoniem. Chris en ik spelen nu ongeveer zeventien jaar samen. Vorig verhuisde ik naar Wenen en kreeg mijn eerste contract met mijn management. Vorig jaar rond mei ontmoetten we Thomas Ruf van Ruf Records en hij bood me een platen contract aan. Hij zette me op het vliegtuig naar Memphis om daar de cd op te nemen die nu recent is uitgebracht. Dat is de hele beknopte handleiding van mijn carrière tot op vandaag”

* “Waren al die grote gitaristen die op je cd “Try Me” meegewerkt hebben in de studio op het moment dat je daar was of hebben ze achteraf hun gitaarpartij ingespeeld ?”

Meena: “Joanne Shaw Taylor was in de studio en Donna Grantis ook. Eric Sardinas was in de buurt en is ook naar de studio gekomen. Het was de eerste keer dat ik hem in levende lijve ontmoette. Ik was echt verlegen. Coco Montoya heeft zijn gitaar partij achteraf ingespeeld in Los Angeles.”

* “Het is in ieder geval een mooi gezelschap om met samen te werken”

Meena: “Inderdaad, dat vind ik ook. Ik was zeer vereerd dat ze wilden meewerken aan mijn eerste cd”

* “Ben je altijd bezig geweest met blues en aanverwanten of is dit geleidelijk geëvolueerd”

Meena: “Ik ben opgegroeid met Oostenrijkse popmuziek en dat was ook de muziek die ik zong wanneer ik heel jong was. Mijn affiniteit met blues begon ergens rond mijn elfde wanneer ik een compilatie cassette van mijn broer kreeg met muziek op van de jaren zeventig. Daar stond “Voodoo Child” van Jimi Hendrix op. Dit is misschien geen echte blues maar het heeft zeker dat blues gevoel. Daarna ontmoette ik Chris Fillmore die een echte bluesfan was. Die heeft me alles bijgebracht van John Lee Hooker en die andere groten. Sinds ik mijn eerste echt nummers zong is blues dus altijd belangrijk geweest voor mij”

* “Hoe staat de Oostenrijkse muziek scène ten opzichte van de muziek die jij maakt, wat niet direct blues is ?”

Meena: “Inderdaad, mijn muziek is een mengeling van blues, rock, soul … Wie Oostenrijk zegt, zegt meteen ook klassieke muziek met Mozart en dergelijke. Maar er is er ook een blues scène, een kleine weliswaar. Het is zeker niet gemakkelijk om als blues zangeres aan de bak te komen en veel concerten te versieren.”

* “Maar je gaat niet in Oostenrijk blijven nu je die cd gemaakt hebt op Ruf Records”

Meena: “Ik denk en ik hoop van niet. Mijn ouders hebben me geleerd dat de wereld groot is en ik wil me niet blijven beperken tot Oostenrijk. Ik wil buitenlands concerten geven. Oostenrijk is heel mooi en ik hou er van maar ik wil mijn muziek uitdragen over de hele wereld. Maar blues uit Oostenrijk blijft natuurlijk wel een exotisch ding. Mensen denken dat er in Oostenrijk enkel maar geskied wordt maar er is meer. Kijk naar mij”

* “Dat moet zeker lukken. Hoe is trouwens de respons op je cd ?”

Meena: “Over gans de wereld wordt mijn cd “Try Me” besproken. Laatst kreeg ik er nog eentje uit Polen en China toegestuurd. Dit is heel leuk. Meestal zijn het positieve reviews met een goede feedback. Misschien komt dit wel door al die beroemde gitaristen die er aan meegewerkt hebben maar mochten ze mijn stem maar niks vinden, zouden ze dit ook wel gezegd hebben zeker. Neen, ik ben heel blij met de ontvangst van de cd”

* “Begin dit jaar was je ook onderdeel van de Blues Caravan, samen met Coco Montoya en Shakura S'Aida. Heeft dit geholpen om je bekender te maken bij het grote publiek”

Meena: “Heel zeker, zonder de Blues Caravan had ik nooit op zoveel plaatsen kunnen spelen als ik nu al gedaan heb. Het was een zegen voor mij dat ik samen met Coco en S'Aida op een affiche mocht staan en samen met hen op één podium mocht zingen. Thomas Ruf is een lieve man en hij heeft me met de Blues Caravan en deze cd het grootste en mooiste geschenk gegeven dat ik tot op heden al gekregen heb”

* “Dit is inderdaad een grote stap geweest in uw carrière. Wat zal de volgende zijn ?”

Meena: “Datgene wat nu gestart is, wil ik draaiende houden. Ik wil zoveel mogelijk concerten geven, liefst in zoveel mogelijk landen en ervaring op doen”

* “ … en beroemd worden”

Meena: “Oh, wat betekent beroemd zijn. Ik ben blij met wat ik nu al bereikt heb. Natuurlijk wil ik beroemd worden en eindelijk een beetje geld verdienen met mijn muziek maar ik ben zeker al tevreden met waar ik nu sta. Het kan enkel maar beter worden”


The Lumixus Man
Foto© Donald Claeys