VYASA DODSON (THE INSOMNIACS) - MOULIN BLUES FESTIVAL OSPEL - 08/05/10


 
Artiest info
 

Myspace

Vyasa Dodson live interview
@ Moulin Blues 2010

VIDEO

 

MOULIN BLUES FESTIVAL OSPEL 08/05/2010

 

 

 

 

* Kan jij iets meer vertellen over Vyasa Dodson, jezelf dus?

Ik ben opgegroeid in het noorden van California. Mijn ontdekkingstocht met de gitaar is begonnen vanaf mijn veertien jaar. Dit lijkt een late start daar andere jongeren reeds op negen en tien jarige leeftijd starten. Ik ben direct begonnen met de bluesmuziek en gitaar omdat beiden mijn nieuwsgierigheid wekte. Ik speelde blues volgens de manier van Eric Clapton en Steve Ray Vaughan.Op mijn eenentwintigste of tweeëntwintigste levensjaar ben ik verhuisd naar Portland. Daar heb je een heel andere bluesscène; meer West Coast blues en swing. Ik heb mijn oor te luisteren gelegd en heb deze invloeden verwerkt in mijn gitaarspel. Als ik eens een luie dag heb bestaat de mogelijkheid om terug te keren naar de traditionele oude bluesmuziek. Het is een voordeel om verschillende muziekstijlen te beheersen. Het duurt natuurlijk een tijd alvorens je al deze melodieën onder de knie hebt.


* Kan je ons vertellen waarom Dean Mueller de band verlaten heeft?

Het is allemaal nog vrij nieuw voor ons. Dit is slechts het tweede optreden met onze nieuwe bassist. Over de jaren heen krijgt iedere muzikant zijn eigen kijk op de muziek en dan kunnen er al eens verschillen of geschillen ontstaan. Dean had een andere visie dan de rest van de band en besloot zijn eigen weg te bewandelen en ik wens hem daarbij alle geluk. Ik denk ook dat hij zal slagen en zijn doel zal bereiken. Hij is een doorzetter.

* Is het moeilijk om bij een band te treden die reeds verschillende jaren ervaring heeft?

Alvin, de bassist is nieuw in de band maar ik heb de band zo’n vier jaar gelden opgericht. Dean was voorheen de contactpersoon tussen onze band en Delta Groove. Ik zal nu deze taak in de toekomst moeten op mij nemen.

* In de biografie van de Insomniacs lees ik dat jullie erg bekend zijn geworden in 2009. Hebben alle bandleden een muzikale achtergrond, muzikale ouders?

De meeste muzikanten hebben wel enige muzikale achtergrond. Onze bassist is nog nieuw en zijn verleden ken ik nog niet zo goed. Zelf heb ik niet echt muzikale ouders. Mijn moeder kon een klein beetje piano spelen. Enkel ik heb muziek in de vingers, je zou dus kunnen stellen dat ik een nieuwe traditie start binnen de familie.

* Waarom houd je zoveel van de bluesmuziek, wat maakt deze muziek zo speciaal?

Over deze vraag kan ik wel een uurtje doorgaan. Ik heb mezelf diezelfde vraag ook al gesteld. Mijn vriendin luistert naar een heel ander muziekgenre. Ik denk dat bluesmuziek speciaal is daar zijn eenvoud, zijn eerlijkheid. Bluesmuziek is puur gevoel! Soms maakt tekst of oefening niet uit. Je tracht een gevoel over te brengen op je publiek, dit zorgt voor samenhorigheid. Emoties nemen de bovenhand in het verhaal. Iedereen herkent er zichzelf in: het is een muzikaal verhaal over problemen, pijn, verdriet, enz. … .

* De Blues Revue Magazine schreef: “The Insomniacs worden wereldberoemd.” Welke gevoelens brengen deze woorden teweeg?

Het legt een zware last op je schouders en zorgt voor druk en stress. Je hebt het gevoel alsof je moet presteren. Er zijn tijden dat je een strak schema moet afwerken dan moet je geconcentreerd blijven. Op andere momenten gaat het allemaal een beetje losser, er wordt dan meer gelachen. Het ene ogenblik moet je een richting kiezen en ten andere tijden kom je vanzelf op het juiste pad. De combinatie van die twee zorgt voor de goede dynamiek die noodzakelijk is binnen een band. Teveel stress kan verstikkend werken op je creativiteit!

* Wat is de grootste onderscheiding, prestatie of prijs die je wil bereiken met deze band?

Dar heb ik eigelijk nog niet zoveel bij stil gestaan. Momenteel ligt de focus op de show. Deze moet goed zijn want wij willen een tevreden publiek. Wij hebben ons opgegeven voor beste liedje van het jaar 2010 op BMA. Ik heb nog niet de kans gekregen om op internet te kijken om te zien of we gewonnen hebben. Het zou wel fantastisch zij moesten we dit winnen.

* Jullie zijn vaak onderweg van het ene optreden naar het andere. Hoe los je meningsverschillen en ruzies op als je rondtoert over de ganse wereld?

Gelukkig zijn er niet teveel meningsverschillen opgetreden. Vaak zijn we moe en kunnen we ons niet terugtrekken in ons eigen plekje dan leidt dit al eens tot een woordenwisseling. Tot een echte knokpartij of een handgemeen is het nog niet gekomen en dit hoop dat het zo blijft. Ik weet niet hoe ik daarmee zou omgaan of hoe ik dat zou moeten oplossen.

* Wat doe je graag wanneer je niet moet optreden?

Ik moet oefenen op mijn gitaar. Daarnaast houden mijn vriendin en ik van reizen. De laatste jaren zijn we al een aantal keer op vakantie geweest naar Italië en Londen. Na dit optreden vertrekken we ook op vakantie naar Italië. Rondreizen is prettig en leerzaam.

* Ben je echt verslaafd aan het kopen van schoenen?

Ik zal je uitleggen hoe deze verslaving is ontstaan. Ik heb nooit echt aandacht besteed aan kleding of schoenen Als band wil je er goed voorkomen en schoenen maken nu éénmaal een outfit compleet. Ik heb veel teveel schoenen en dassen. Bovendien is de aankoop van goede Italiaanse schoenen een dure aangelegenheid. We hebben thuis geen schoenkast om alles netjes op te bergen, met als gevolg dat je overal in de kasten schoenen vind.

* Op je myspace pagina vertel je dat jij in een fijne stad woont met lekker eten. Wil dit zeggen dat ze graag uit eten gaat en een fijnproever bent?

In het zuiden van Portland kan je genieten van een lekkere barbecue terwijl je in het noorden eerder uitermate lekkere geroosterde kip kan eten. Het hoeft niet altijd haute cuisine te zijn als het eten maar lekker is. Ik kan doorgaan voor een fijnproever. Wanneer ik rondtoer met de band heb ik het voordeel van lekker te eten. Ik kan genieten van de streekproducten en hun bereidingswijze naar al oude gewoonte van dat land. Op vakantie in Italië hebben we verschillende malen zelf gekookt om de eenvoudige reden dat steeds uit eten gaan duur is.

* Als laatste heb ik een vraag die ik altijd stel. Als jij een reporter was en je kon een vraag stellen. Aan wie zou je dan een vraag stellen en wat zou die vraag zijn?

Dat is een goeie vraag dus geef me een ogenblikje om hierover na te denken. Ik zou een vraag willen stellen aan BB King want hij is toch een grote meneer in de bluescène. Ik zou hem vragen of hij tijdens zijn jonge muzikale carrièrejaren getwijfeld heeft. Zo ja, hoe is hij daarmee omgegaan?

Blueswalker
Met dank aan Lady blue voor de research !