TEENY TUCKER - DUVEL BLUES PUURS 29/05/10


 
Artiest info
 

Myspace

Teeny Tucker live interview
@ Duvel Blues 2010

VIDEO

 

DUVEL BLUES PUURS 29/05/10

 

 

 

 

* Is het de eerste keer dat je in België bent voor een optreden?

Neen, in 2003 ben ik reeds op bluestoer geweest voor Alligator Records. In die tijd ben ik ook op bezoek geweest in jullie Belgenlandje.

* Als ik je biografie erop nalees, lijkt deze wel op een trofeeënboek. Toch zou je kunnen stellen dat je echte carrière slechts 16 jaar geleden van start is gegaan. Waarom is er zo’n lange tijd overheen gegaan alvorens je echt voor de muziek koos?

Ik ben opgegroeid met katholieke waarden en heb steeds in een gospelkoor gezongen. Daarnaast had ik ook kinderen die moesten opgroeien. Ik heb in de eerste plaats gekozen voor mijn gezin. Nu zijn mijn kinderen volwassen en kan ik het muzikale pad bewandelen. Toen mijn vader overleed contacteerde zijn manager uit Duitsland mij, met de vraag of ik bluesmuziek kende en kon overbrengen op een publiek. Het eerste ogenblik was ik terughoudend. Hij stuurt mij een CD met 20 nummers van LaVern Baker, Etta James en Ruth Brown. Als ik deze nummers instudeerde en kon zingen zou ik optreden in Duistland, en zo geschiede het ook. Ik leef voor de blues.

* “Keep the blues alive” is jouw derde CD. Wat is je favoriete nummer op dit album?

Ik zou niet stellen dat er één favoriet is. Ik zou eerder zeggen dat er een bij sommige nummers meer creativiteit werd gebruikt. “I Wish We Could Go Back” is een nummer dat me nauw aan het hart ligt. Het vertelt over levenservaringen, levenslessen binnen onze relaties met anderen en een terugkeer in de tijd die als prettig werd ervaren.

* Is “Old Man Magnet” gebaseerd op een levensechte ervaring?

Jazeker, wordt er onder een bulderende lach verteld. De achtergrondzangeressen voelden de aandacht van het mannelijk publiek. Oudere mannen op een bluesfestival staarden altijd naar hen. Eén van de zangeressen vertelde dat het aanvoelde als een bijzondere aantrekkingskracht. Vandaar dat ik hierover een nummer heb geschreven en Bob heeft voor de bijpassende muziek gezorgd.

* “I Got My Mojo Workin’” is één van de vijf beste bluessongs allertijden. Welke zijn volgens jouw de andere vier?

High Heel Sneakers omdat dit één van de lievelingsnummers van mijn vader zaliger was. Het is trouwens door meer dan 200 verschillende bluesmuzikanten gecoverd. Van Elvis Presley tot de Beatles, vele muzikanten hebben dit nummer gespeeld. Daarnaast ben ik fan van oude klassieke muziek, nummers van Diana Washington, Etta James…..

* Kan je ons al iets meer vertellen over je toekomstplannen?

Ik hoop dat ik creatief kan bezig blijven met muziek, dat ik steeds voldoende inspiratie heb voor het schrijven van nieuwe nummers. Ik hoop dat onze fanclub uitbreiding vindt en dat meer mensen hun weg vinden naar de bluesmuziek. Daarom wil ik optreden. Bluesmuziek zit in mijn hart en ziel. Ik wil zoveel mogelijk toeren, de wereld zien en de blues brengen voor ieder die het horen wil.

* Je hebt al met verschillende grootheden het podium gedeeld. Is er iemand in het bijzonder met wie je dit in de toekomst nog zou willen doen?

Bonnie Rait en Etta James. Ik zou wel tussen die twee “grote madammen” willen staan tijdens een optreden. Dat zou pas een droom zijn die werkelijkheid wordt.


* Als je een nummer componeert, is er dan eerst de tekst of de muziek? Heb je een speciale inspiratiebron?

Als ik een nummer componeer, schrijf ik de tekst en hoor ik gelijktijdig de melodielijn in mijn hoofd. Zo geschiedt het vaak. Het is afhankelijk van de ervaring waarover ik schrijf. Er is ook een verschil tussen een shuffle, een ballade of een up-tempo nummer. Mijn inspiratiebron is de wereld, mijn alledaagse leven en dat van anderen evenals ieder zijn ervaring in deze wereld. Ik kan een reisverhaal vertellen, verdrietig zijn, dolgelukkig, enz. … .

* Waarover handelt het nummer “Two Big M’s”?

Het nummer gaat over twee vrouwelijke blues legendes, namelijk: Big mamma Thornton en Big Maybelle. Ze zijn helaas overleden en hebben naar mijn mening nooit de eer gekregen die ze verdienden. Het nummer brengt een ode aan deze twee dames en hopelijk worden ze op deze manier gerespecteerd en nooit vergeten in de blueswereld. Het is belangrijk om je afkomst te respecteren en te leren van je voorouders. Ik breng vanavond “Hound Dog” van Big Mama Thornton. Met dit nummer had Elvis Presley in het verleden zelfs een hit.

* Luister je naar de hedendaags bluesmuzikanten en zijn er volgens jouw nieuwe aanstormende talenten?

Ik luister zowel naar hedendaagse als oude bluesmuziek en ik hou van alle varianten. Zowel Delta Blues, Chicago blues, enz. … kunnen me bekoren. Ik heb geen echte favorieten, maar mijn voorkeur blijft uitgaan naar de oude authentieke bluesmuziek!

* Als je niet op toer bent of optreedt, wat doe je dan als ontspanning?

Ik hou van winkelen en ben helemaal verkikkert op het kopen van schoenen. Daarnaast hou ik wel van een partijtje bowlen met vrienden. De laatste twee tot drie jaar heb ik me helemaal gewijd aan de muziek. Tijdens mijn vrije tijd probeer ik nieuwe nummers te schrijven of doe ik optredens, enz. … . Bob en ik doen alles zelf: foto’s nemen, de publiciteit, echt alles is in eigen beheer. Momenteel is er dus weinig tijd om te winkelen. Ik ga met mijn kleinzoon, die zes jaar is, wel eens een paar nummertjes zingen in een verzorgingsinstelling voor ouderen. De derde leeftijd vindt onze optredens fantastisch. Ze klappen in de handen, stampen met de voeten, en ga zo maar door. Wie weet volgt er in de toekomst wel een duet met mijn kleinzoon.

* Je hebt een gezin met drie kinderen. Was het moeilijk om het gezinsleven met een muzikale carrière te combineren?

Dat is de reden waarom ik mijn muzikale carrière op een laag pitje heb geplaatst in het verleden. De opvoeding van mijn kinderen kwam op de eerste plaats.

* Mocht jij een reporter zijn en een interview afnemen. Wie zou je dan een vraag willen stellen en wat zou die vraag zijn?

Ik zou aan Etta James willen vragen wat haar geheim is om zolang te overleven als vrouw in de blueswereld. Ik zou ook vragen of ze tips heeft die ik kan en mag gebruiken om op haar muzikale niveau te raken.

Blueswalker
Met dank aan Lady Blue