ROOTBAG - MOULIN BLUES FESTIVAL OSPEL - 08/05/10

 
Artiest info
 

Myspace

 

MOULIN BLUES FESTIVAL OSPEL 08/05/2010

 

 
 

 


Door het uitbarsten van de IJslandse vulkaan met die onuitspreekbare naam kwam de Moulin Blues organisatie even in de problemen die eerste week van Mei. Zoals bekend konden twee bands niet komen optreden.Toen we hoorden dat Rootbag, de nieuwe Nederlandse band met Richard van Bergen en Dick Wagensveld, zoals jullie waarschijnlijk weten, twee leden van de Shiner Twins, gevraagd waren als vervangband, waren we allerminst ontgoocheld. Naar Rootbag live waren we namelijk reuze benieuwd. De demo's die we enkele weken ervoor gehoord hadden waren op zijn zachtst uitgedrukt veelbelovend. Er was namelijk één vraag die velen zich wel onmiddellijk moeten gesteld hebben. Houden de Shiner Twins ermee op? Zou verdomd spijtig zijn! Om hierover wat meer info te verkrijgen leek het ons best even een korte babbel te hebben met hen beiden, vlak na hun tweede set in Ospel.


Richard, waarom Rootbag?

Wel, Dick en ik spelen al meer dan 25 jaar samen, we begonnen met Millstreet Bluesband, later werd dat de Crown Jewels, nog een paar bands, met wisselende bezettingen, maar wij twee zaten er altijd samen in. Op een gegeven moment ben ik dan met Jan Willem Roy gaan spelen en zo ben ik een beetje met Americana in contact gekomen, voorheen waren het meer bluesbands. Ik hield ook wel van John Hiatt en zo, maar zelf Americana spelen was een hele ommezwaai, ineens die majeur akkoorden (lacht). Toen heb ik eigenlijk het licht gezien, ik merkte toen, je moet eigenlijk enkel spelen wat een liedje nodig heeft en niet meer dan dat, om het liedje te laten gebeuren. Geen ellenlange solo’s, kan ook wel mooi zijn, maar .. wat anders. Daarna kwamen de Sunset Travellers met Roel Spanjers en toen samen met Jack zijn we met Malford gaan spelen, (n.v.d.r Malford Milligan uit Austin, oprichter van de legendarische band Storyville) wat eigenlijk het begin van de Shiner Twins was.

Dat was die cd met "Cherry" in de titel zeker, ben de juiste titel even kwijt..

"Sweet Cherry Soul" was de titel. Ja, ik kreeg op een bepaald moment telefoon uit Texas, en mijn vrouw zegt: "Voor jou, een zekere Jack Hustinx". Ik verwacht een Amerikaan, dus ik zeg: "Hello, this is Richard en aan de andere kant van de lijn zegt iemand: "Richard, met Jack Hustinx, ik ken je van bij Jan Willem Roy. Ik heb een vraag, ken je Malford Milligan? ". Ik zeg: " Ja!"... Hij zegt: "Wil je daar mee spelen?" en ik onmiddellijk: "Ja...? " en hij : "Okee dan!" Zo simpel was dat, we waren dus Malfords band, en na vier tours hield dat op en toen was de vraag, wat doen we, gaan we uit mekaar of wat? Toen zijn we dus doorgegaan en sinds 2003, 2004 zijn we dus samen met Jack de Shiner Twins. En dan komen we dus eindelijk bij je vraag zelf... waarom Rootbag?

Wel, Shiner Twins is een band waarbij ik me nog altijd heel goed thuis voel, maar ik heb ook een blueskant, Delta blues gecombineerd met swamp, beetje dat New Orleans…..John Mooney stijltje, dat vind ik te gek en daar schrijf ik ook liedjes in, maar dat was bij de Shiner Twins niet echt op zijn plaats. Onze drummer, Jeroen Goossens, speelt meestal bij Jan Willem Roy en die zei ook, kunnen we niet met zijn drieën een bluesbandje apart erbij doen? Ik had al heel veel liedjes klaar die niet pasten voor de Shiner Twins, het is dus gewoon naast de Shiner Twins en naast J W Roy

Dick: Ja, het is zeker niet "in plaats van".

Richard: Het heeft natuurlijk ook raakvlakken, die New Orleans stijl en zo..

Dick: Natuurlijk, je hebt ook twee dezelfde muzikanten in beide bands. Maar het is bewust wat ruiger dan de Shiner Twins.

Richard: Ja, de "groove" kant van de Shiner Twins lijkt wel een beetje op dit natuurlijk. Het moet echter wel duidelijk zijn dat het toch wel heel anders is. We hebben bewust ervoor gekozen dat ik ook de songs die ik voor Shiner Twins schreef niet met Rootbag ga brengen. Neen, maar Shiner Twins gaat gewoon door. Jack zit nu toevallig weer even in Texas, maar dinsdag komt hij terug en donderdag zijn we alweer met Shiner Twins op pad.

Dick: En zondag hebben we alweer een optreden.

Richard: Zaterdag...

Dick: Zondag toch?

Richard: Zaterdag!

Dick: Ooh jee!

Richard zegt demonstratief in de richting van ons dictafoontje:

"Luisteraars.... als onze bassist zaterdag ontbreekt weet je waarom" (lachpartij)

Dit is ons vijfde optreden nu. Dat is heel gek gegaan, we hoorden dat er twee bands afzegden, en in een opwelling stuur ik een mailtje naar de organisatie hier met een link naar onze myspace waar die drie demo’tjes opstaan, en ik dacht ...daar reageert toch niemand op. Ik kom donderdag thuis van mijn werk en toen kijk ik naar mijn mails en daartussen zat er ééntje van Moulin Blues. "Bel me zo snel mogelijk op in verband met het optreden." Ik bel en hij zegt, "dit is ons budget, kun je daarmee leven?". Ik zeg okee...en we mochten spelen.

Is het de bedoeling met drie te blijven?

Dick: Ja, al zou het leuk zijn als Roel (Spanjers) af en toe eens kon meedoen natuurlijk.

Richard: Maar met drie spelen geeft veel meer ruimte, en het is ook spannender. Maar het is wel wennen, je bent bijvoorbeeld aan het soleren en er zitten geen akkoorden onder, met het gevaar dat je te "druk" gaat spelen natuurlijk. Maar ik moet het nog wat leren om het te laten ademen.

Die nummers op onze myspace zijn ook echt bewust opgenomen met een klein versterkertje, een kofferversterkertje van 2 watt, om het wat vuiler, fuzzy te doen klinken. Ik zou ook graag met contrabas spelen, maar dat is moeilijk, gaat rondzingen en zo..

Dick:Ja, ik heb ook nooit met pedalen gewerkt, maar hier wel, om dezelfde reden, dat kleine randje "vuiligheid" om het zo te zeggen. Dat kan natuurlijk bij Shiner Twins niet, dat moet allemaal veel netter, is ook helemaal anders.

Plannen voor een cd-tje?

Ja, we willen wel een cd maar dat kost natuurlijk handenvol geld, daarom gaan we eerst zorgen voor de uitbouw van een goeie set songs en daarna willen we wel denken aan cd eventueel. Maar ik zie eerder nog een Shiner Twins cd eerst. Jack is ook veel beter in die dingen, hij heeft de connecties in de platenwereld en zo. Wij zijn niet zakelijk, Jack is daar veel beter in. Eventueel een cd’tje laten persen in kleine oplage en verkopen bij optredens. We zien wel, dit doen we omdat we 't zo leuk vinden, that's all.

Dus, jongens, wij zijn gerustgesteld en met ons een heleboel anderen denk ik. Shiner Twins doen lekker verder EN we hebben er een prima nieuwe Nederlandse band bij, namelijk "Rootbag", wat kunnen we meer verlangen?

Bedankt voor de toelichting Richard en Dick, doe Jack de groeten van ons en nog heel veel werk en succes met beide bands.

Voor degenen die Rootbag nog niet aan het werk hoorden, even surfen naar hun "Myspace" en laat je daar volledig onderdompelen in hun heerlijk swampy bluesgeluid of overtuig u ervan met volgende video’s (video 1 & video 2)

(RON)