CONNIE LUSH - BINKOM 18/09/2009


 
Artiest info
 

Myspace

Connie Lush Live interview
@ Binkom Blues 2010

VIDEO

 

BINKOM 18/09/2009

 

 

 

 

* Naast je muzikale carrière ben je eveneens werkzaam geweest als DJ bij Jazz FM. Hoe ben je daar als DJ terecht gekomen?
Ik heb inderdaad in Manchester een muziekshow mogen presenteren voor Jazz FM. Ik mocht daar de muziek die me nauw aan het hart lag promoten. Dit heb ik ongeveer een jaar lang gedaan.

* 5 Keer uitgeroepen tot beste zangeres volgens het UK Blue Print Magazine. Welke gevoelens maakt dit bij je los?
Ik sta er niet echt bij stil. Het is een unieke, prachtige ervaring, zeker als je deze titel verdient volgens het grote bluesmagazine van het Verenigd Koninkrijk. De keerzijde van de medaille is dat je slecht vijf maal kan winnen. Ik kom nu een beetje in het vergeethoekje en mag me voorlopig niet meer inschrijven voor deze wedstrijd!

* Was het een meisjesdroom om zangeres te worden?
Neen, ik wilde eigenlijk binnenhuisarchitect worden. Dingen ontwerpen! Dit is net als muzikant een artistiek beroep. Mijn ouders waren niet echt welstellend. Tijd en geld voor deze studies was er niet. Ik moest een baan zoeken en in mijn eigen levensonderhoud voorzien. Gedurende de zoektocht naar een werkplaats heb ik Terry, onze bassist ontmoet en zo ben ik in deze band terecht gekomen. Ik heb wel vanaf de jeugdige leeftijd van vijf jaar in het plaatselijke kerkkoor gezongen. Zingen is voor mij een normale zaak. Ik heb geen plankenkoorts, op het podium ben ik ondeugend, speels, stout,… !

* Ben je in een muzikale familie opgeroeid? Ouders, broers of zussen die musiceren?
Neen. Ik kom uit een half Ierse, half Amerikaanse familie en zingen is traditie, een gewoonte. Thuis en bij familie was er altijd wel een deuntje dat op de achtergrond speelde. De meeste van mijn familieleden kunnen de piano of accordeon bespelen. Enkel als het bier of de wijn rijkelijk vloeide vormde we een muzikaal familiaal geheel. Het was een gezellige bende, spijtig dat vele reeds overleden zijn.

* Wanneer en hoe is je liefde voor de blues ontstaan?
Oorspronkelijk ben ik begonnen bij de funk muziek, pas later is mijn liefde voor de blues ontstaan. Ik hou van muziek met een stevig rock gehalte. De Engelstalige blues leunt aan bij rock en dat kan ik wel smaken. Als vrouwelijke artiest vindt ik zowel de melodielijn als het ritme belangrijk.

* Is er een bluesartiest waarnaar je opkijkt?
Ik ben fan van John Lee Hooker. Ik hou zowel van de gevarieerde ritmes als van zijn diepe stem. Nina Simone en Bonnie Raitt zijn eveneens vrouwen naar mijn hart. Ik hou ook wel van het meer uitbundige en gekke van Lucinda Williams. Blues is niet enkel muziek, het is een gevoel dat groeit en evolueert in de loop der tijd. Vele muzikanten trachten oude en traditionele bluesmuziek te kopiëren maar vernieuwing kan je niet stoppen. Je moet meegaan met de tijd. De oude bluesrotten zouden heden ten dagen eveneens beïnvloed zijn en andere muziekstijlen verwerken in hun nummers. 

* Wat is het meest  favoriete nummer dat je ooit geschreven hebt en waarom?
“DOG”. Het is het enige nummer dat ik gecomponeerd heb met mannen in mijn gedachte. Het is een ludiek nummer over de mannelijke populatie. Ik zou nog wel zo’n nummer willen schrijven maar de tijd en discipline ontbreekt me. Als ik op tournee ben, ontbreekt mij de tijd en op vrije momenten wil ik ontspannen.

* Hoe ontstaat een nieuw nummer?
Door inspiratie van het moment!

* Heb je andere hobby’s naast muziek. Shoppen, schoen kopen, ... ?
Ik ga graag op stap, op café. Ik ken enorm veel muzikanten op mijn thuisbasis. Er is altijd wel iemand die mee een pintje, wijntje wil gaan drinken. Op maandag is het veelal feest in Liverpool. Als ik vrij ben wil ik me ontspannen, lachen, filmpje kijken, … .

* Je hebt het podium gedeeld met BB King op een tournee in 1998 in het Verenigd Koninkrijk. Kan je ons iets meer vertellen over deze, toch wel unieke ervaring?
De man slaapt altijd voor zijn optreden. Zijn familie wekt hem net op tijd om het podium te betreden. Eigelijk begroet hij zijn publiek met een slaapkop. Ik heb er ontzag voor, zo’n stalen zenuwen, hij is de rust en kalmte in hoogst eigen persoon.

*  Denk je dat de muziekindustrie moeilijker bereikbaar is voor vrouwelijke artiesten en heb je tips voor andere vrouwen?
Neen, ik denk dat het moeilijk is voor iedere artiest, ongeacht de sekse. We gaan minder op buitenlandse toer omwille van de familie, het gezin en de kinderen. Wij, vrouwen zijn in de minderheid, worden vaker betutteld. De raad die ik kan meegeven is vertrouw op de intuïtie. Je hebt overal goed en kwaad. Zorg dat je altijd goed voorbereid bent en sta je mannetje. Ik verkies het gezelschap van mannen boven vrouwen. Er wordt minder geroddeld, er is minder jaloezie, meer bier, enz. … . Bluesmensen zijn sociaal, gemoedelijk, gezellig, kortom speciaal!

* Beïnvloed het publiek je gemoedstoestand tijdens een optreden?
Yes, Yes, Yes!!! Als er negatieve invloeden zijn vanuit de zaal dan tracht ik deze te negeren. Vroeger paste ik mijn setlijsten wel eens aan tijdens een optreden maar dit maakt naar mijn gevoel weinig verschil. Ik voel me veiliger en rustiger bij een vooraf gemaakte setlijst. Geen wijzigingen meer voor mij. Ik probeer altijd een gelukzalig gevoel en energie over te brengen op mijn publiek. Ik geniet ervan als mensen lachen en huilen van geluk tijdens mijn shows.

*  Heb je bepaalde rituelen of handelingen die je uitvoert voor een optreden?
Ik ben altijd ongeduldig voor een optreden daardoor loop ik steeds heen en weer. Daarnaast ga ik steeds weer opnieuw de setlijst opschrijven. Ik moet bezig blijven om de zenuwen onder controle te houden.

*  Met wie zou je in de toekomst het podium willen delen en waarom?
Ian Siegel. In het verleden hebben we samen het podium gedeeld. Het was tof en daarom voor herhaling vatbaar. Bonnie Raitt staat ook wel in mijn verlanglijstje, ik adoreer haar gitaarspel, in het bijzonder slide gitaar. Ze heeft ook een prachtige stem. Tijdens het optreden met Bonnie zou ik, door bewondering voor haar, misschien vergeten te zingen.

* Als jij reporter kon zijn en iemand een vraag mocht stellen. Wie zou je dan interviewen en wat zou je vragen?
Ik zou de oudere generatie, met name: Bessie Smith en Billie Holiday een vraagje stellen. Ik zou vragen naar hun ervaringen tijdens het zingen. Zingen zonder technische apparaten en elektrische systemen. Hoe overleef je als vrouwelijke artiest in die tijd?

 

Blueswalker
Met dank aan Lady Blue