JEREMY WALLACE - WESPELAAR 20/08/10


 
Artiest info
 

Myspace

 

 

WESPELAAR 20/08/10

 

 

 

 

De briljante Jeremy Wallace is jammer genoeg nog niet genoeg gekend in ons land. De man was met zijn kompanen Matt Gruenberg en Tom Costagliola dit jaar voor het eerst in België en gaf er twee gedenkwaardige concerten (Wespelaar en Ternat).  Tijd voor een interview dachten wij bij Rootstime.

Jeremy, in de States word je nogal eens vergeleken met de jonge Bruce Springsteen en zelfs met Tom Waits, ik zou je eerder willen omschrijven als de moderne versie van Son House, wat denk je zelf?

Wauw, dank je wel voor dit compliment ! Alhoewel ik uiteraard bewondering heb en fan ben van Springsteen en Waits heb ik wel wat meer voeling voor de muziek van Son House.  Eigenaardig dat je dit zegt want hij is wel mijn absolute favoriete bluesman hoewel ik toch niet bewust zijn songs of stijl kopieer maar beïnvloed door hem ben ik zeker. 

Verleden jaar won je “The Blues Talent Competition Of The Sedalia Blues Festival”, had dit gevolgen voor jou ? meer optredens of andere impact?

Niet echt, ik ben best wel trots op deze trofee mar het heeft niet geleid tot meer optredens of airplay.  Het is ook niet zo dat er plots meer fans zijn komen opdagen.  Het leven gaat gewoon zijn gangetje en al bij al voel ik me daar nog het best bij.

Je schreef ook de muziek voor de trailer Combover, The Movie, is dat iets dat je meer wilt gaan doen in de toekomst?

Dat hangt er een beetje vanaf.  Als men dat nog eens vraagt wil ik dat best overwegen maar zelf ga ik er echt niet naar op zoek gaan.  Ik kijk wel wat er op me afkomt.  Het verbaast me trouwens dat je dit vraagt want eigenlijk is de film in een zeer beperkt circuit uitgekomen, maar het was wel een fijne herinnering.

Je bent nu voor het eerst in België komen spelen, in Ierland daarentegen speel je ieder jaar wel een tiental concerten, heb je een speciale band met dat land?

Niet echt maar een vriend van ons, James, is van Ierse afkomst en door zijn connecties daar hebben we een drietal jaar geleden voor het eerst een paar optredens gehad.  Het kan wat pocherig overkomen maar waar we gespeeld hebben vragen ze ons er terug , de mond-aan-mond reclame deed de rest en dit jaar hebben we er zo een twaalftal concerten.  Ook voor volgend jaar zijn we nu al zeker er terug te gaan spelen.  Daarenboven hangt er iedere keer in de clubs een fantastische sfeer en is het voor ons ook een plezier daar mogen deel van uit te maken.

Je teksten zijn zéér belangrijk in je songs, niet ? wat komt er eigenlijk het eerst in je op, de muziek of de teksten?

Ontegensprekelijk eerst de teksten.  Ik schrijf heel wat , ideeën komen opborrelen en ik zet ze steeds op papier, het is pas achteraf dat ik er de muziek bij componeer.  Geloof me, ik heb al veel de prullenmand ingegooid, achteraf maak ik steeds keuzes, wat bruikbaar is en wat niet.  Misschien dat ik ooit wel een boek schrijf maar dat is nu nog niet aan de orde.

Jouw muziek is niet zo gemakkelijk te omschrijven, je hoort wat country erin, wat folk, rauwe blues...is dit gewild?

Ik wil me ook niet echt vastpinnen op een genre van muziek.  Het hangt wat af van de gemoedsgesteldheid waar ik me op dat moment in bevind.  Zoals gezegd is Son house mijn absolute favoriet maar kan ik evenveel genieten van pakweg “Stand By Your Man” . (Jeremy Wallace gaf van dit lied op Swing Wespelaar als bisnummer trouwens een briljante versie ! nvdr).  Op dit moment kan ik best genieten van Spoon bvb.

Heeft de reactie van het publiek impact op je optredens, ga je ineens je setlist wijzigen bijvoorbeeld?

Neen, wij spelen onze songs en geven het beste van ons zelf in ieder optreden.  Uiteraard passen we het volume wat aan als we op een festival spelen dan wel in een kroeg maar voor de rest doen we geen toegevingen en geloof me vrij , we hebben al voor zéér eigenaardig volk gespeeld in de States, dat wil je niet weten (lacht).

Als je geen muziek speelt of schrijft , zijn er nog andere hobby’s in je leven?

In de muziek en het schrijven kruipt al meer dan genoeg tijd in maar jammer genoeg kunnen we er niet alleen van leven.  Eigenlijk ben ik van opleiding schilder, iets wat ik nog regelmatig doe en dan bedoel ik niet kunstschilder maar het schilderen van huizen, ramen, noem maar op.  Ik doe dat graag dus geen enkel probleem wat dat betreft.

Geef je ook solo concerten of treden jullie enkel als groep op?

In het verleden is het wel eens gebeurd dat ik solo concerten gaf maar ik voel me het best als de groep bij mij is.  Met Matt (bas) en Tom (drums) vormen wij een hecht vriendenkliekje dat er echt plezier in heeft samen op te treden en muziek te maken.  Dus neen, liever met ons drietjes. 

Zijn er momenteel plannen voor een nieuw album ? en zo ja wat kunnen we verwachten met je nieuwe song “A Full Irish Breakfast” in het achterhoofd ? en weer een parel van een lied trouwens.

Bedankt maar neen op dit moment zijn er nog geen plannen voor een nieuw album.  Ik wil mezelf ook geen druk opleggen.  Als de inspiratie er is schrijf ik en als achteraf blijkt dat we genoeg songs hebben om een album mee vol te maken bekijken we het wel.  Ik kan dus ook op dit moment niet zeggen wat je kan verwachten.

Slotvraag: jullie zijn voor het eerst in België en uiteraard willen wij als Belg graag weten wat je over ons landje vindt, eerlijke mening graag.

Wel het is zeker niet om je te paaien maar we zijn vol lof over jullie land.  Het is onwaarschijnlijk hoe joviaal de mensen hier zijn.  We zaten direct op ons gemak in België en de kwaliteit van jullie bier is uiteraard ongeëvenaard.  We hebben hier op die korte tijd al heel wat vrienden gemaakt .  We zijn echt superblij dat we hier waren en hopen oprecht volgend jaar hier terug te kunnen optreden.

Bedankt Jeremy en hopelijk tot volgend jaar dan !

(Bluesyluc)