SHAWN HOLT - DIEPENBEEK - 07/07/15

Artiest info
website  
 

DIEPENBEEK - 07/07/15

Recensie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shawn Holt is de zoon van de legendarische blues man Morris Holt aka “Magic” Slim (1937-2013). Magic Slim kreeg zijn bijnaam van zijn mentor, de oudere blues muzikant “Magic” Sam, in wiens band hij basgitaar speelde in Chicago, in de tweede helft van de jaren vijftig. Na een tijd in Mississippi vertoefd te hebben, keerde Morris in 1965 terug naar Chicago. Hier vormde hij een groep “The Teardrops”, waarmee hij in kleine juke joints speelde. Vanaf 1970 speelde Slims jongere broer Nick basgitaar in de band. Vanaf 1966 nam Magic Slim singles op en in 1977 verscheen zijn eerste album “Born Under A Bad Sign”. In 1982 voegde gitarist John Primer (voorheen actief bij Muddy Waters en Willie Dixon) zich (voor uiteindelijk dertien jaren) bij “The Teardrops”. In 1994 verhuisde Slim naar Lincoln, Nebraska. In 2003 won Magic Slim voor de zesde keer de W.C. Handy Award, in de categorie 'Blues Band of the Year'. Slim’s laatste album “Bad Boy” verscheen in 2012.

Shawn Holt begon zijn professionele carrière wanneer hij zeventien was. Hij tourt dan met zijn vader Magic Slim en zijn oom Nick Holt, als lid van de eerdere versie van “The Teardrops”. Shawn vormt zijn eigen band “Lil' Slim & The Back Alley Blues Band”. In 2013 richt hij zijn “Teardrops” op en tourt hij (in januari) met zijn vader. Tijdens een tour aan de Oost kust, waar ze openen voor een andere blues legende Johnny Winter, wordt Morris ernstig ziek en wordt hij opgenomen in een ziekenhuis in PA. Shawn is gitarist in de band van zijn vader en maakt met Johnny Winter de tour verder af. Magic Slim maakte dit niet meer mee, want hij overlijdt op 21 februari 2013. In zijn eigen “Teardrops” band is Shawn nu zanger en gitarist. In mei 2014 winnen “Shawn & The Teardrops” met hun debuut album “Daddy Told Me” een ‘Blues Music Award’ in de categorie ‘Best New Artist Debut’.

Recent, tijdens de laatste editie van Hookrock in Diepenbeek was “Shawn Holt & the Teardrops” geprogrammeerd op zaterdag. Wij van Rootstime.be maakten van deze gelegenheid gebruik, om met Shawn een afspraak te maken voor een kort gesprek. We praatten niet op de festivalweide in Lutselus met hem, maar enkele dagen later in hun hotel, waar ze tot het einde van de week verbleven, voordat ze hun Europese tour verder zetten en afmaken. Hieronder een impressie van het interview dat we met hem deden. Het gesprek is vrij kort, omdat Shawn wou helpen aan de voorbereiding van een optreden met zijn band, hier in hotel “De Ploeg”, waar we nu zijn (zie video's van dit optreden verder op deze pagina). Zij, die het geweten hebben en die aanwezig waren, hebben van dit “extraatje”, zoals wij, uitermate genoten, want “Shawn Hunt & the Teardrops” deden meer dan alleen maar hun best!

Je was in het voorbije weekend te gast op Hookrock. Wat vond je van de show?

Hookrock was geweldig. We hebben er ons prima geamuseerd. De band genoot van de show en het publiek genoot van de band. De organisatie genoot van het optreden en wij waren tevreden over de organisatie. Samengevat, het was een geweldig optreden. 

Mr. Shawn Holt, welkom in België, welkom in Diepenbeek. Als je Holt heet en de zoon bent van een legendarische blues man, vader Morris Holt, die alle liefhebbers kennen als Magic Slim, dan moet dit je zeker geholpen hebben met je muzikale carrière. Maar, omdat je Holt heet, zijn er m.i. aan de naam niet alleen voordelen, maar ook nadelen verbonden. Graag je reactie.

Voordelen? Of die naam me helpt? Ik zal je een eerlijk antwoord geven: neen! Het maakt alles zelfs moeilijker, harder. Mensen verwachten véél meer van je...

Mensen verwachten nog méér van iemand die uit een gekende familie komt. Ben je voorbereid om de traditie van je vader verder te zetten?

Ja, heel zeker. Ik denk dat ik voorbereid ben, er klaar voor ben, om de erfenis en de traditie van mijn vader Magic Slim en de “Teardrops” verder te zetten.
Ik heb mijn vader en de band zien optreden en ik heb lang met mijn vader samengewerkt. Ik speelde al met hem samen toen ik zestien, zeventien was. Ik ben voorbereid en er klaar voor om verder te doen, om alles verder te zetten.   

Je begon vrij jong te musiceren. Je was zeventien toen je gitaar speelde. Wat heb je van je vader en je oom Nick geleerd?

Ja, ik heb veel van hen geleerd, van beiden. Ik heb geleerd, wat je kan tegenkomen als je onderweg bent met een band, als je een tour doet. Ik heb van hen geleerd hoe je de blues moet spelen. Mijn vader leerde me aanvankelijk gitaar spelen, maar het grote deel heb ik daarna zelf geleerd. Onze stijlen verschilden, mijn stijl was anders, vandaar. 

Zijn er nog andere artiesten (buiten je vader en je oom), die je beïnvloed hebben?

De blues gitarist, mijn favoriete artiest aller tijden is ongetwijfeld en heel zeker, Hound Dog Taylor. Ik weet dat er veel mensen zijn, die niet weten wie Hound Dog Taylor was…

[nvdr: Theodore Roosevelt "Hound Dog" Taylor (1915–1975) was een Amerikaanse Chicago blues gitarist en zanger. Taylor trad op en tourde met zijn band “The House Rockers”. In 1971 bracht hij bij ‘Alligator Records’ zijn titelloos debuut “Houd Dog Taylor & the House Rockers” uit. Ze traden op met Muddy Waters, Freddie King en Big Mama Thornton. Taylor inspireerde zijn protegé George Thorogood.]

Taylor was één van de beste, zo niet de beste, slide gitarist van zijn tijd en waarschijnlijk ook aller tijden. Hij kreeg niet de waardering die hij verdiende, maar ik herhaal, hij was de beste. Ik weet dat dit een sterke uitspraak is, maar als je meer dingen over hem weet en naar hem gaat luisteren, zal je het hier mee eens zijn.

Welke persoonlijke accenten wil je in je muziek leggen?

Voor ik antwoord op de vraag, vind Ik het belangrijk, dat de mensen mijn verhaal kennen.
Ik ben opgegroeid in de Zuidelijk gedeelte van Chicago. Dit deel van Chicago is de “slechte” kant van Chicago. Veel bendes, geweld, drugs, ellende… Het was moeilijk om op school te blijven, om je studies af te maken en om te studeren. Mijn vader echter, hij verwachtte meer van mij. Hij verhuisde met zijn hele familie naar Nebraska en hij stond er op, dat ik naar school ging. Hij wou dat ik een opvoeding kreeg. Als ik eerlijk ben, moet ik zeggen, dat mijn vader mijn leven gered heeft. Was hij er toe niet, dan had ik nu waarschijnlijk in de gevangenis gezeten en dan zou ik geen gitarist of muzikant geworden zijn.
Ik wil dat de mensen dit weten. De muziek die ik breng is mijn muziek, de muziek die ik thuis zelf leerde. In wat ik breng zit veel pijn en ook vooruitgang, beide facetten van mij. Mensen moeten die twee kanten van mij kennen.
Toen ik zeventien was leerde ik op een gitaar van mijn vader spelen. Ik kan zelf geen muzieknoten lezen. Ik leerde alles zelf door naar CD’s te luisteren.       

Je speelt verder met “The Teardrops”. Ben je er ook in geslaagd om de spirit van de band over te nemen en over te brengen op het publiek?

Ik vertelde al eerder dat we tourden met Johnny Winter, dat ik gitarist was in de band van mijn vader, dat mijn vader ziek werd en dat ik hem naar het hospitaal moest berengen. Ik werd toen door de promotor en Johnny gevraagd om alles over te nemen en te zingen. We kregen toen na het openen een staande ovatie en we maakten de tour verder af. Zo is de “overname” gegaan… en zo is alles echt begonnen. De laatste woorden van mijn vader in hospitaal waren “Shawn can do it… Let Shawn do it!” We zijn doorgereisd naar Canada en we maakten de tour met Johnny Winter af.

Je hebt in 2014 je debuut album “Daddy Told Me” uitgebracht. Ben je tevreden over het album? Voldoet het aan je verwachtingen?

Het album is opgedragen aan mijn vader en aan zijn carrière.
Of ik tevreden ben met het resultaat? Dat album won ‘Awards’. O.a. de ‘Blues Blast Music Award’ voor ‘New Artist Debut Album’. Of ik tevreden ben…? Absoluut!

Op het album staan vijf originele, eigen songs. Hoe tevreden ben je als songwriter?

Klopt, vijf of zes eigen nummers., waar ik uiteraard als songwriter heel tevreden over ben. Ik ben best tevreden over mijn eerste album. Muziek is een universele taal.

Staan er favoriete / special nummers op het album? Songs over / voor je vader?

Niet echt… misschien de titel song? Mijn vader hield alles heel eenvoudig. Over de eenvoudigste dingen kon hij een nummer schrijven. Ik zoek altijd eerst naar een riff en dan komt er de tekst. Dit was ook zo bij dit nummer: “My daddy told me never love a woman twice / When she comes back away something ain’t wright…” Zijn advise was, pas op voor haar verborgen agenda!

Als ‘special guest’ was er een ex-Teardrop-per  John Primer. Waarom Mr. John Primer? Wat maakt hem zo “special”? Heb je nog andere idolen?

Ik wou absoluut dat John Primer mee speelde op mijn éérste album. Ik wou met behulp van Primer de nodige aandacht trekken naar mijn eerste album. Wil je een kans krijgen, dan moet je aandacht trekken. Ik ging terug in de tijd, ik ging terug naar “The Teardrops” en daarom vroeg ik John Primer.
Andere idolen? Ja Johnny Winter en Hound Dog Taylor. Ik kon touren met Johnny twee maanden voor hij stierf. Met Hound Dog heb ik nooit kunnen spelen…

Je tourde pas in Europa (in Denemarken, Noorwegen, België, Frankrijk, Spanje…) Is het publiek in Europa anders dan het publiek in de US?

Jullie zijn niet wezenlijk “anders”, maar jullie waarderen sterk de Amerikaanse artiesten en hun muziek! In de States zijn er zo’n 70.000 zo genaamde blues bands. Iedereen wil optreden en geld verdienen. Hier in Europa zijn we “speciaal” en ergens “uniek”.

We zijn nu in 2015.  Waar wil je met je carrière staan in 2020? Wat zijn je doelstellingen?

Daar ben ik niet echt mee bezig. Ik laat alles op me afkomen. Ik sta open voor alles en we zien wel…

Waar ben je buiten muziek nog mee bezig? Wat zijn je hobby’s, dingen die je leuk vindt?

Hobby’s? Ik heb er geen…Gitaar spelen is het enige wat ik graag doe.

Wat zijn je plannen voor de nabije toekomst?

Mijn management werkt aan de voorbereiding van een nieuw album. Afwachten… Maar éérst, moet ik nieuwe songs schrijven, moeten we oefenen met de band…

En hier vanavond, de show straks?

Wat ik wil spelen mag ik zelf bepalen. Dat, wat ik graag speel. Ik speel twee sets, we zien wel…

Ik kan stellen: de afwezigen hadden méér dan ongelijk, want de aanwezigen kregen een prima show!

Thank you again Shawn Holt, thank you & “the Teardrops” for your time and thank you for your music!

Eric Schuurmans

meer foto's © Rootstime