KATE MACLEOD - GEEL - 26/10/15

Artiest info
website  
 

GEEL - 26/10/15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Singer-songwriter Kate MacLeod is folk / bluegrass muzikante die in de jaren ’80 startte met haar muzikale carrière. Kate groeide op in Maryland, een van de staten aan de Atlantische Oceaan in het oosten van de Verenigde Staten, ook wel eens de "Old Line State" genoemd. Ze verhuisde in 1979 als ze achttien was, naar Salt Lake City, waar ze tien jaren lang les gaf in de ‘Peter Prier's Violin Making School of America’. Midden jaren ’90 tekende Kate een contract bij het kleine folk label ‘Waterbug’, met zetel in een voorstad van Chicago, Evanston, IL. Ze brengt er in 1995 haar debuut album “Trying to Get It Right” uit en in 1997 “Constant Emotion”.

Naast haar solo carrière speelt Kate (akoestische gitaar, viool, harmonica) ook in traditionele Keltische muziek in een band uit Utah, Shanahy. In 2002 brengt ze samen met Kat Eggleston het album “Drawn From the Hell” uit. Dit is een tribute aan de legendarische violist Joseph Velasco.

In het CC de Werft in Geel stond Kate MacLeod samen met de Amerikaanse Belg Matt Watts in oktober geprogrammeerd, om er een avond te verzorgen. In Geel bewees men dat het nog steeds mogelijk is om met singer-songwriters met akoestische gitaar een zaaltje te laten vollopen. Kate en Matt zouden eerst beiden solo optreden, maar ondanks dat zij elkaar pas leerden kennen, zouden ze er het samen op wagen… Wij van Rootstime.be waren extra vroeg in Geel, om aan beiden enkele vragen te kunnen stellen. Kate meldde zich hier na de het inzingen en sound check, zonder te moeten aandringen, voor de eerste vragen sessie in een van de expositie ruimtes van De Werft.  

Mrs. Kate MacLeod, welkom in Geel. Bedankt voor het ingaan op onze vraag voor dit interview. Ik las het volgende over jou: je bent een folk singer-songwriter, je woont in Salt Lake City en je speelt gitaar en viool. Wat moeten we nog meer weten over  Kate MacLeod?

Ik ben Kate MacLeod (uitspraak: <Laud>’) en ik kom uit Salt Lake City en ik ben vandaag voor het éérst voor een optreden hier in België. Ik breng vanavond mijn eigen nummers. Ik doe ook dingen met andere artiesten. Ik ben violiste en gitariste.

Hoe begon je muzikale carrière? Hoe bepalend was de omgeving waarin je opgroeide hiervoor?

Hoe alles begon? Dit is, in mijn geval, een erg lang verhaal, maar dat ik kort zal houden. Vanaf mijn zevende speel ik viool. Dit is mijn voornaamste instrument. Ik studeerde om violen te kunnen maken. Ik schreef ondertussen al vrij lang nummers, die artiesten zongen in de omgeving waar ik woon. Ik besloot toen om ook zelf mijn eigen nummers te gaan zingen en te gaan optreden. Ik trad op maar nam nog geen nummers op. Ik had een familie en moest voor mijn drie kinderen zorgen. Ik nam mijn eerste album op (in 1995), wat voor meer optredens zorgde.  

Door wie ben je beïnvloed? Wie zijn je muzikale voorbeelden?

Er zijn er heel veel… omdat ik van heel veel soorten muziek hou. Dit gaat van klassieke muziek, tot Amerikaanse folk tot Europese muziek, Keltische muziek… Ik hou van… (ze denkt rustig na) De artiesten zijn waarschijnlijk hier wat minder bekend. (ze gaat verder met enkele namen) Jean Ritchie, een in Amerika erg populaire folk singer-songwriter, een van mijn persoonlijke favorieten. Norman Blake…

Je éérste albums (1995: ‘Trying To Get It Right’, 1997: ‘Constant Emotion’) zijn uitgebracht bij een kleiner folk label ‘Waterbug’. Is folk je hoofdbezigheid?

Ja, dat was bij Waterburg en inderdaad, folk is mijn hoofdbezigheid, maar ik doe ook Americana. Ik speel ook andere instrumenten, zoals elektrische gitaar, die niet direct aan folk gelinkt worden.

Vanwaar je voorkeur voor traditionele Keltische muziek? Dit genre doe je niet solo?... Was dit iets eenmaligs?

Klopt. Ik heb me gespecialiseerd in Keltische viool. Ik ben dol op Ierse muziek en de Ierse viool, vandaar deze Keltische interesses. Ik heb me in die richting gespecialiseerd en je kan deze invloeden in mijn muziek en tijdens mijn optredens horen. Ik krijg regelmatig reacties over deze Ierse invloeden.

In 2002 doe je een éérste album met Kat Eggleston ‘Drawn From The Hell’. Het is een eerbetoon aan Joseph Velasco. Waarom koos je voor hem? Wat onderscheidde hem?

We deden twee albums samen. “Drawn From the Hell” in 2002 en “Lost And Found” in 2011. OP de albums zingen we samen duetten. Ik kende Velasco persoonlijk niet, Kat wel, zij kende hem…

Je album “Blooming” dateert uit 2009. Dat is zo’n zes jaren geleden. Is songwriting een moeilijk item? Hoe  / wanneer schrijf je je nieuwe nummers?

“Blooming” is mijn voorlaatste album. Ik heb ondertussen nog een album uitgebracht. “Blooming” is mijn favoriete album. Een van de nummers heet “Blooming”  en ik geloof in het concept. Muziek groeit voortdurend en wij groeien als mensen.  Ik heb tijd nodig om te bloeien… (gelach) Om proberen te bloeien! (gelach)
Het album is in Nashville, TN, met geweldige muzikanten (Tim O’ Brien, Byron House, Darrell Scott,  Kenny Malone) opgenomen. We hadden veel plezier tijdens de opnamen. We kenden elkaar niet allemaal en hadden en we hadden voor de opnamen slechts tien minuten om met elkaar kennis te maken. Ze luisteren naar mijn muziek, namen hun instrumenten en speelden  hun partij. De opnamen verliepen zeer vlot.

Je laatste project dateert uit 2014 en heeft met boeken te maken… Het is opgenomen in een boekenzaak in SLC. Kan je ons wat meer vertellen over “Kate MacLeod - At Ken Sanders Rare Books”…

Alle nummers op dit album zijn geïnspireerd door boeken die ik las. De boeken waren zeer verschillend en ik vroeg me af hoe ik alles zou kunnen gaan  samen voegen? Ik heb toen besloten het te doen in een boekenwinkel en met een live publiek. Bijna alle nummers zijn door boeken geïnspireerd. Ik heb de boeken niet speciaal hiervoor gekozen. Ik las een boeken en soms inspireerde het verhaal me om een nummer te schrijven. De songs kwamen er na het lezen ongewild. De nummers zijn er gekomen in de loop van de jaren. De eerste nummers die ik schreef voor het album dateren uit 1982. Ik was toen nog erg jong (gelach)…

Wil je zelf ook meer gaan werken als producer, wat je al voor Kate en Anke Summerhill deed?

Soms doe ik opnames als producer. Het zijn meestal mensen die me kennen en die me vragen om hen te helpen tijdens het opnemen van de songs. Ik doe het graag, maar ik kan het niet vaak doen, omdat het heel veel tijd vergt. Dit jaar heb ik het een keer gedaan. Het album is nog maar net klaar.

Wat staat er nog op je “want to do list”?

Meer touren en een album opnemen met viool, met eigen composities. Dat wordt mijn volgende album. En, er komt ook een song book uit, met 52 songs, mijn songs. Oude en nieuwe songs. 

Wat heb je over jezelf geleerd door te musiceren?

Ik heb geleerd hoe veel tijd je nodig hebt om een muzikant te kunnen zijn. Als muzikant ben je altijd met muziek bezig. Ik ben me daar pas van bewust geworden door het te zijn, te doen. Musiceren is iets waar je  altijd mee bezig bent.

Waar ben je  buiten muziek nog zoal mee bezig?
Mijn gezin, mijn kinderen. De country side. Ik woon in SLC, tussen de bergen en er is een Nationaal Park… In 2002 vonden hier de Olympische Winter Spelen plaats.
Vergat je het koken niet?
Klopt, was ik vergeten… Ik eet enkel wat ik zelf klaar maak!

Wat zijn je plannen voor de nabije toekomst?

Volgende week tour ik nog in België. Daarna doe ik in Amerika een muziek work shop. Ik geef dan viool en gitaar lessen en zang, het zingen van harmonieën. Ik doe dit samen met nog zeven andere leraars.

Over vanavond:  wat mogen we verwachten?

Nieuwe en oude nummers, met viool en enkele nummers samen met Matt (Watts)…


Thank you again Mrs Kate MacLeod for your time and thank you for your music!

Eric Schuurmans

meer foto's