GRUNTING PIGS - OSPEL - 06/05/17

Artiest info
website  
 

OSPEL - 06/05/17

recensie

 

 

Knorrende varkens zijn er in de buurt van het Moulin Blues-terrein te over. Het geluid van déze ‘Grunting Pigs’ onderscheidt zich echter duidelijk met het geluid van het Ospelse vee. Deze akoestische blues met opzwepende mondharmonica vond zijn oorsprong namelijk niet in het Nederlandse platteland, maar dat van Hongarije.

Mátyás Pribojszki en Ferenc Szász, zo luiden de namen van de twee drijvende krachten achter dit bluesgezelschap. Enerzijds is er Szász, een virtuoos die zijn akoestische gitaar liefdevol bespeelt met enerverende vingeracrobatiek. Anderzijds Pribojszki: de man die op zijn veertiende begon met het spelen van mondharmonica, inspiratie hiervoor kreeg hij van artiesten zoals Sonny Boy Williamson en Larry Adler. Het mag daarom geen toeval heten dat zijn uitgebreide goosebump-solo’s nog altijd sterke gelijkkenissen vertonen met deze grootheden.

Voeg deze twee kunstenaars samen en het Grunting Pigs-gezelschap laat je horen waarom deze combinatie zo succesvol is. Rauwe countryblues afgewisseld met pittige rootsblues maken dat dit deze twee reeds menig podium betoverd hebben. Dit blues-duo bewijst zodoende dat echte blues geen nationaliteit kent. Boedapest, Chicago of Ospel; ongeacht waar ze staan is de muziek van uitstekende kwaliteit.

Bekijk hier het interview dat we hadden met de steeds glimlachende Mátyás Pribojszki & Ferenc Szász. En lees verder ook de recensie van hun "Grunt Away" album.

 

‘Grunting Pigs’ (‘knorrende varkens’) is een Hongaars duo dat bestaat uit DE multi award winnaar en blues harmonica fantast Mátyás Pribojszki & zijn vriend gitarist Ferenc Szász. Mátyás Pribojszki (MP) is voor ons zeker géén onbekende. Deze singer-songwriter / mondharmonicaspeler is de laatste jaren een bekende op onze festival podia. Hij is als muzikant erg geïnspireerd en gecharmeerd door de legendarische mondharmonicaspelers, maar voegt hier, buiten trouw te zijn aan de roots, zijn eigen stijl en accenten aan toe.

MP is een muzikant die veel optreedt en van land naar land reist om er zoveel mogelijk in zalen en festivals te kunnen optreden. Hij was in de voorbije jaren al te zien en te horen tijdens de gekende zomerfestivals als Vache de Blues, Duvel Blues, Blues Peer, (Ge)Varenwinkel Blues & Roots… MP speelde al samen met blues iconen als Charlie Musselwhite, Bob Margolin, Finis Tasby, Duke Robillard, Alex Schultz, Otis Grand, Carlos Del Junco, Paul Lamb (en van de nieuwe opkomende Europese generatie), Enrico Crivellaro, B.B. & The Blues Shacks, Ian Siegal, Mike Sponza, Raphael Wressnig…

Vanaf zijn veertiende speelt MP al mondharmonica en luistert hij naar Sonny Boy Williamson. In 1994 richt MP zijn eerste band ‘Blues Fools’ op met in het kwartet: Laszlo "Jack" Horvath (gitaar), Mark Koles (drums) & Andras Gyebrovski (bas). Ze treden samen tien jaren op en brengen vier albums uit. In januari 2004 nodigt MP enkele nieuwe door jazz beïnvloedde muzikanten uit, om de ‘Mátyás Pribojszki Band’ te vormen. MP beoogt met deze band meer progressieve muziek te brengen, waarin alle leden uit hun ervaring kunnen putten en deze inbrengen. “Flavours”, hun éérste album, werd in 2005 uitgebracht en bevat enkele eigen hedendaagse composities. Op dit album speelden enkele tijdgenoten en vrienden mee als Ian Siegal, Little G. en Mike Sponza. In 2006, na een inspirerende tour in o.a. België, nemen ze in Budapest een live album op. Het album “How Many More” (2008) scoort heel goed en wordt gezien de verkoop, een gouden album. In 2009 brengt MP, samen met zijn Oostenrijkse blues vriend Ripoff Raskolnikov het akoestische album “Room For Two” uit. Buiten zijn werk als artiest heeft MP ook een internet mondharmonica site, geeft hij les aan jonge Hongaarse mondharmonicaspelers en schreef hij een harmonica schoolboek voor beginners. Gitarist Ferenc Szasz werkte al eerder al samen met Pribojszki. Hij is o.a. te horen op het album “Treat” van de ‘Mátyás Pribojszki Band’ (2013).

"Grunt Away" is een album met een verzameling van blues klassiekers, één origineel nummer en enkele minder bekende songs inbegrepen. De bijzondere sfeer van de grote blues mannen als Jimmy Reed, Willie Dixon, Muddy Waters, Little Walter, Sonny Boy Williamson en Junior Parker kan je voelen in de nummers. Mátyás Pribojszki, ondersteund door Ferenc Szász, is één van de weinige Hongaarse muzikanten die op zijn harmonica op een persoonlijke manier in zijn blues muziek, niet alleen nieuwe kleur en leven weet te brengen. Beiden zijn ze ook in staat om te zingen en met hun muziek, de luisteraars te boeien en te begeesteren.

“Grunting Pigs Boogie” is een origineel (buiten wat geknor) instrumentaal nummer van het duo, dat de rij sterk en energiek opent. Muddy Waters’ klassieker “Can't Get No Grinding” volgt hierna en klinkt qua zang wat (te) Hongaars, maar laat muzikaal totaal geen twijfels achter. En ja, ook zij krijgen het graan in de molen nog niet gemalen. Jimmy Reed’s “AW Shucks, Hush Your Mouth” zegt qua tekst voldoende en is vooral spek voor de blues bek van de vingervlugge Ferenc Szász. Knap! Nog meer klassiekers volgen er met “Need My Baby” van Walter Horton en Jerry Leiber &  Mike Stoller’s rock en rollende “Hound Dog”. De overige nummers zijn het jazzy en rustige “I’ll Play the Blues for You” (van Jerry Marlon Beach), Joe Hill Louis’ “Tiger Man” en, ook wat minder bekend, Betty Hall’s “Ain't That Fine”. Een andere Jimmy Reed track is een van zijn signatures “Bright Lights, Big City”. Reed zong deze 12-bar blues nog als duet met zijn vrouw Mary "Mama" Reed. Het nummer bezingt het dagelijkse leven in de stad. Junior Parker was een blues muzikant uit Clarksdale, MS. Hij schreef “Mystery Train”. Dit is het meest bekende nummer dat hij uitbracht. Hij nam het op bij Sun Records van Sam Phillips, die ook wordt genoemd als schrijver van het nummer. Het werd meer dan honderd maal gecoverd, waaronder op single door Elvis Presley. Van “Little” Walter Jacobs volgt er daarna “Just Your Fool”, om te eindigen met “Bring it on Home”. Het is een nummer van bassist-songwriter Willie Dixon. De eerste gekende opname van het nummer is van Sonny Boy Williamson II en dateert uit 1963. De song staat ook op het repertoire van Led Zeppelin (1969) en werd ook door menig ander artiest gecoverd.     

De ‘Grunting Pigs’ bewezen recent met hun optredens in Nederland dat dit duo geen toevalstreffer is. Hun stijl is energiek, gedreven en resulteert in blues muziek, waarin de harmonica dominant de leiding neemt, zonder de sound, het virtuoze gitaarspel en de zang te overstemmen en de vorming van een afgerond geheel te verhinderen. De ‘Grunting Pigs’ hebben een missie, die ze overall willen uitdragen: live muziek, met name de blues muziek, door middel van echte instrumenten promoten.

“ Grunting Pigs’ mission is keeping the blues music alive all around the world... “

Schuurmans Eric

Foto © Manon Houtackers

meer foto's