MR. SIPP - OSPEL - 05/05/17

Artiest info
website  
 

OSPEL - 05/05/17

recensie

 

Een van die “nieuwe” namen van Moulin Blues 2015 én opnieuw op de affiche dit jaar!, was Mr. Sipp “The Mississippi Blues Child”, het alter ego van gospel gitarist Castro Coleman. Castro Coleman, geboren in 1976 als zoon van Johnell en Vera Coleman, is afkomstig uit een klein stadje McComb, in de staat Mississippi, zo’n 130 kilometer ten Zuiden van de hoofdstad Jackson. McComb blijkt een vruchtbare blues bodem te zijn, want ook artiesten als Bo Diddley, King Solomon Hill en Omar Kent Dykes komen hier vandaan.

Sipp begon gitaar te spelen, toen hij zes was. Door hard werken is Sipp wat hij nu is. Een singer-songwriter, componist, multi-instrumentalist en vooral een geweldig muzikant en performer. Mr. Sipp was winnaar van de 2014 Vicksburg Blues Society IBC, was een 2014 Gibson Best Guitarist Award Winner en winnaar van de 2014 Jus' Blues Music Foundation Bobby Rush Entertainer's Award.

Hoe zou het na twee jaar met "The Mississippi Blues Child" zijn? En, wat kan hij ons kan vertellen over zijn nieuwe album ‘KNOCK A HOLE IN IT’? ...

Mr. Castro Coleman welkom in Holland! Blij je opnieuw te zien in Ospel op Moulin Blues. Wat is er gebeurd na ons interview in 2015, in de voorbije twee jaren?

Goede middag! De voorbije twee jaren?
Heel veel optredens en geweldige dingen vonden plaats in de voorbije twee jaren…
Ik was hier in 2015 en ik kreeg een rol aangeboden in een film. Ik speelde al eens een mafia baas, maar maakte nu deel uit van de cast (met o.a. Jill Scott en Dan Akroyd) van de recent uitgekomen autobiografische James Brown film, "Get On Up" van Tate Taylor. Ik speelde de rol van James Brown’s eerste gitarist, Les Buie.
Ik (lees: Mr. Sipp, de singer-songwriter / componist / gitarist / multi-instrumentalist) ben ook bezig geweest met songwriting, als producer en ik schreef muziek voor commercials en sitcoms (het type komedieserie dat gesitueerd wordt rond een vaste groep personages in een tamelijk alledaagse omgeving).
Momenteel werk ik mee aan de eerste serie van een TV reeks over Sun Records, die gebaseerd is op de musical “Million Dollar Quartet”. Ik ben gevraagd voor de rol van de jonge BB King.
Ik ben ook bezig met het ontwikkelen van een eigen sit space / mullsclub, een plaats, die alles toegankelijker moet maken voor de wereld van de muziek. Het is mijn bijdrage voor de muzikanten en de muziekwereld om live muziek levendig te houden. Het moet een plaats worden die ik open stel om muziek te maken, een tool voor reizende muzikanten die mijn stad komen bezoeken. We mikken specifiek op R&B jazz, soul en blues, op thema avonden. Een open jam avond op zondag, met gospel, want die invloed zal me mijn leven lang blijven achtervolgen…
Ik kijk uit naar de opening, want dan is het ook het weekend dat ik jarig (lees: 25/08/1967) ben!  

Vertel ons wat meer over je nieuwe album ‘Knock A Hole In It’. Wat wil je zeggen in met de spreekwoordelijke titel van je album? Waar wil je een gat in slaan?

Mijn derde album ‘Knock A Hole In It’ is in april uitgekomen bij Maleco Records.
Een aparte, wat rare titel? Meestal gebruik ik deze uitdrukking voor ik aan een gitaar solo begin. Ik wil daarmee zeggen, dat ik mezelf volledig wil geven, dat ik er voluit wil voor gaan. Niets zal me tegenhouden, ik sla er gewoon weg een gat doorheen. Doe het en laat de muziek zijn ding doen! Laat het plezierig zijn…

Hoe verschillend is het album als je het vergelijkt met je twee vorige albums?

Mijn debuut album (‘It’s My Guitar’ [2013]) heb ik volledig zelf ingespeeld en zelf opgenomen in mijn eigen studio. Het was mijn interpretatie van de blues.
Mijn tweede album, hoe heet het album weer??... ‘The Mississippi Blues Child’ [2015]… Ik hou van dat album, ik speelde het “safe”, ik hield rekening met de platenmaatschappij, maar het resultaat was voor mij te “braaf”.
Mijn nieuwe album? Ik doe nu wat de titel zegt: “knock a hole in it!”.   

Ik schreef voor Rootstime de review en o.a. de volgende dingen. Graag een reactie!:
>2013 / 2015 / 2017 : Iedere twee jaar een nieuw Mr. Sipp album met opnieuw enkel originele nummers. Nog steeds voldoende inspiratie…

Juist, ik ben altijd voldoende geïnspireerd om voortdurend nieuwe dingen te schrijven. Momenteel heb ik een kataloog met vier à vijf honderd songs, waar ik uit kan putten. Ik ben een songwriter, producer en artiest. Songwriting is voor mij een vorm van converseren, dat is mijn passie…

>de songs: “a lot of good sounding funky blues…”

Ik wou een album schrijven met songs het publiek doet bewegen, de mensen doet dansen. Een album voor een jongere generatie, met meer gitaar, met een sterkere gitaar. De songs moeten het volk uitnodigen om mee te doen, met wat ik doe.

>Zijn songwriting gaat over herkenbare, actuele dingen en gevoeligheden…

Vele dingen gaan over mezelf. Ik heb in de voorbije twee jaar veel nieuwe songs geschreven voor dit album. Ik vertel over de dingen die ik zelf meegemaakt heb en die andere mensen ook zullen herkennen. Ik wil mijn ervaringe delen.

>Mr. Sipp op de hoes: opnieuw knap in het pak, “good looking”… Hoe belangrijk is de “look” voor een artiest als M. Sipp?

Ik vind mijn look erg belangrijk. Goed uitzien is een “must” voor een artiest. Ik prober er altijd goed uit te zien. De fotograaf die zorgt voor de koele foto’s op de hoezen is altijd J.B. Lawrence. Het publiek betaalt voor mij en dan wil er ook goed uit zien! In deze business gaat het ook over marketing en “branding”, wat hier erg belangrijk is.

Welke nummers zijn persoonlijk, “special”? Welke boodschap zit er in het nummer “Little Wing”?

“Little Wing”? Ik ben een hele grote BB King fan. Hij is voor mij de grootste. Daarna komt Jimi Hendrix. Om dat nummer te kunnen heropnemen, de toelating te krijgen om dit te mogen doen, maakte ik er een eigen versie van (die achteraf gezien, voor de uitgevers OK was). Het nummer goed interpreteren was heel belangrijk! Het is een prestige nummer van een prestigieus artiest. Buiten Eric Clapton kregen slechts vier muzikanten deze toelating.

Heb je ook interesse in “projects”, samenwerkingen?

Op mijn vorig album werkte ik samen met Jeff Jensen. Jeff is een geweldige artiest!

Plannen voor de nabije toekomst?

Touren, touren, touren… In juni en juli zijn we terug in Europa.

Laatste vraag: Wat staat er deze avond op de set list? Wanneer is Mr. Sipp een tevreden man? Wat verwacht hij van het publiek?

Ik wil er vanavond staan met een geweldige show. Met uiteraard nummers uit het nieuwe album. Wij sluiten af en dat moet geweldig zijn, met heel veel energie en emoties.
Het publiek? Het moet open staan voor Mr. Sipp!        
De set list is “unpredictable”… Niets staat op papier, alles komt vanuit mijn hart… “Let’s knock a hole in it!...”

Mr. Sipp, thank you again for your time and thank you for your music!

Eric Schuurmans

Foto © Manon Houtackers

meer foto's

 

 

interview

 

'Rootstime Unplugged'