SOUTHERN AVENUE - OSPEL - 06/05/17

Artiest info
website  
 

OSPEL - 06/05/17

recensie

 

 

Southern Avenue is een straat in Memphis die loopt van het meest oostelijke deel van de stad naar het gedeelte met de naam 'Soulsville'. En dit Soulsville is nu net de geboorteplek van het befaamde Stax Records - en dit is niet puur toevallig zo. Southern Avenue is namelijk ook de naam van een jonge en zeer talentvolle band uit Memphis. Ze brengen een soort blues dat we hier op ons continent nog niet al te veel zien: een mix van blues, r&b, soul en gospel. Deze mix wordt gebracht met enorm veel dynamiek en energie! De band is ontstaan rondom de zusjes Tierinii (vocals) en Tikyra Jackson (drums) die beide opgroeiden binnen de traditie van gospel. De jonge deerne Tierinni is een vrolijke spring in't veld en doet terug denken aan de beginjaren van een jonge tante Tina met dan wel op de voorgrond een moderne uitgave van de hedendaagse blues. Verder zijn er nog de geweldige Israelische gitarist Ori Naftaly, Daniel McKee (bas) en Jermey Powell op keyboards. Samen komen ze uit Memphis de stad van soul en blues, waar ze niets dan positieve recensies mogen ontvangen en waar ze ook door ‘Stax’ werden gecontacteerd voor het uitbrengen van een debuutalbum dat onlangs is uitgekomen en waarover we het volgende schreven:

Het titelloos album van Southern Avenue is een album met tien tracks met op één nummer na (“Slipped, Tripped and Fell in Love” van George Jackson), negen eigen nummers, waarvan Ori Naftaly & Tierinii Jackson het grote deel van de songwriting deden. Het album is opgenomen op twee verschillende tijdsstippen en op twee plaatsen: vijf nummers in oktober 2015 in Inside Sounds in Memphis, TN, en vijf nummers in september 2016 in Zebra Ranch, Coldwater, MS. ’Southern Avenue’ is hun debuut bij Stax Records. Naast het kwintet waren er ook gasten in de studio: slide gitarist Luther Dickinson (van de North Mississippi Allstars), trompettist Marc Franklin (van de Bo-Keys), trombonist Suavo Jones en saxofonisten Art Edmaiston & Kevin Houston.

”Don’t Give Up” is de opener en het éérste nummer van de Memphis, TN, sessies. Het nummer, een mix van Delta blues en gospel, start akoestisch en rustig maar wordt een knappe demonstratie van wat ze in petto hebben. Op slide gitaar is hier Luther Dickinson te horen. Dat Tierinii kan zingen en gevoelens weet over te brengen laat ze in alle toonaarden (gesteund door de blazers blazers met Kevin Houston op sax en Suavo Jones op trombone) horen in ”What Did I Do”. Het dromerige ”It’s Gonna Be Alright” wordt pas echt mooi als Tierinii en zus Tikyra het reffrein samen zingen. ”80 Miles Away From Memphis” is een country rocker, waarin de gitaren (eerst Naftaly, daarna Dickinson) centraal staan. ”Wildflower” tenslotte combineert knap meerdere stijlen en vat e.e.a. (lees: hun veelzijdigheid) goed samen.

De Coldwater, MS, sessies openen met de enige cover. Singer-songwriter George Jackson (1945-2013) was een Amerikaans soul, rock en R&B zanger in het genre Southern soul. Hij schreef ”Slipped, Tripped and Fell in Love”, een nummer dat voor het éérst door Clarence Carter in 1971 uitgebracht werd. Het was een erg populair nummer, want andere versies van o.a. Ann Peebles (1971), Tom Principato (1985), Janiva Magness (2010) en Milk & Green (2015) volgden. De versie van SA Southern Avenue van deze funk/soul klassieker is TOP! Tikyra Jackson en bassist Daniel McKee zorgen voor de knappe groove en de blazers (Art Edmaiston op sax en Marc Franklin op trompet) zorgen voor de kracht in deze signature Stax track. ”Love Me Right” (met Jeremy Powell achter het orgel) is een dramatische ballade en met de blues rocker ”No Time To Lose” wordt alles rauwer. Tikyra en McKee bevestigen nog eenmaal hun sterkte als ritme sectie in de intro van ”Rumble”. Deze rocker krijgt de nodige funk en gospel ingrediënten om er een feestje van te maken. De afsluiter ”Peace Will Come” is een gospel / blues nummer, met een positieve boodschap. Naftaly’s gitaar geeft aan het nummer het blues gevoel en het koortje (Ava, Laurie & Bradley Jackson) vullen de magische, soulvolle stem van Tierinii erg knap aan.

Het titelloos debuut album van Southern Avenue is een “bullseye”. Met dit knap en gevarieerd soul / blues / R&B album bevestigen (en verzekeren) ze hun Stax toekomst.

Eric Schuurmans

Ze worden in hun thuisland betiteld als “The most-talked-about band in Memphis.” en “If Memphis music is a genre, this is it!”, reden genoeg om aan Tierinii Jackson en Ori Naftaly wat vragen te stellen:

Foto © Manon Houtackers

meer foto's