MIKE ZITO @ BLUES PEER - 15/07/17

Artiest info
website  
 

BLUES PEER - 15/07/17

recensie

 

 

 

..

De Amerikaanse bluesartiest Mike Zito is het levende bewijs dat alleen muzikaal talent niet volstaat in de harde wereld van de sex, drugs & rock ‘n’ roll. De inmiddels 46-jarige Zito kende al op jonge leeftijd succes. En dus ook verleidingen. De tijd van vluchten voor anderen, maar vooral zichzelf, zijn periode van drugsverslavingen heeft hij gelukkig achter zich gelaten. Vanaf het moment dat hij de beslissing nam om naar Texas te vertrekken ging het bergopwaarts en momenteel lijkt er weinig mis te kunnen gaan voor hem.

Mike Zito werd genoodzaakt een stapje terug te zetten om vervolgens na een jarenlange break in 2004 terug te komen met een nieuwe plaat. Hij is een begenadigd zanger, gitarist en songwriter, en zo volgde er nog een aantal CD’s in eigen beheer, tot hij in 2008 bij Eclecto Groove Records belandde, waarmee zijn doorbraak kwam. In 2011 raakte hij betrokken bij de oprichting van de Royal Southern Brotherhood, een succesvol project met onder andere Devon Allman en Cyril Neville. En verscheen dat jaar ook het album "Greyhound" zijn laatste album voor Electro Groove Records.

In 2013 tekende Zito voor RUF Records en datzelfde jaar verscheen "Gone To Texas", een diep en persoonlijk album gewijd aan Texas, de staat die volgens Mike zijn leven gered heeft. In 2014 verscheen de live cd/dvd "Songs From The Road", en in 2015 verscheen het tweede studio album op RUF Records "'Keep Coming Back". Dat het sindsdien goed gaat bewijzen de inmiddels dertiental studio-albums die Zito al op zijn naam heeft staan. "Make Blues Not War" opgenomen in de Soundstage Studio in Nashville, TN, is daar de meest verse van. Interessant aan dit album is ook de samenwerking met producer Tom Hambridge, die in zijn leven al twee Grammy Awards in de wacht sleepte voor zijn werk met blues-pionier Buddy Guy.

Hoewel de albumtitel "Make Blues Not War" een hippieachtige vredesboodschap lijkt te herbergen, wordt er vanaf de start van dit album enkel bluesgeweld uit de speakers geknald, en dat was dit jaar tijdens zijn concert in Blues Peer ook niet anders. Zeker is dat Mike Zito zich door al die jaren zich werkelijk tot de absolute top van de bluesrock katapulteert. Dat het leven vol verrassingen zit en dat je uiteindelijk toch goed terecht kunt komen, dàt is vandaag het levensmotto van de man die nog altijd een stem van donkerbruine signatuur heeft en een gitaarklank, die uit de duizend te herkennen is, en voor ons een reden om na vier jaar (ook in Peer) nog eens een gezellige babbel met hem te hebben.

 

  .

'Rootstime Unplugged'

Foto © Manon Houtackers
meer foto's