TOMMY CASTRO - VERVIERS - 16/11/17

Artiest info
website  
 

VERVIERS - 16/11/17

recensie

 

 

Tommy Castro groeide op in San José Californië. Hij begon gitaar te spelen en onder zijn vroegste helden waren Eric Clapton, Elvin Bishop en Carlos Santana. Hij ging luisteren naar de helden van zijn helden, B.B. en Freddie King, Buddy Guy en andere bluesartiesten. Hij toerde twee jaar met The Dynatones en begon in 1991 onder eigen naam op te treden. Het zou nog tot 1996 duren voor hij zijn solodebuutalbum "Exception to the Rule" zou maken, waarmee hij meteen de aandacht van de internationale blues pers mee trok. En ze zijn lovend over hem, iemand als Carlos Santana noemt hem 'the future of the blues'. In 2001 verscheen "The Essential Tommy Castro", toen nog bij Blind Pig records. Hetzelfde jaar verscheen bij 33rd Street Records het album "Guilty of Love" en twee jaar later vond hij onderdak bij Heart and Soul Records, waar het album "Gratitude" verscheen, een album waarin hij een eerbetoon bracht aan zijn leermeesters: de oude blues- en soulmaten. Op deze plaat speelde hij zeer keurige uitvoeringen van B.B. King, Muddy Waters, Howlin' Wolf e.a. In 2005 verscheen "Soul Shaker" en in 2007 was het de beurt aan die prachtige cd "Painkiller", met producer John Porter (B.B. King, Elvis Costello, Buddy Guy). Deze cd waarop tevens ook Coco Montoya, Teresa James en Angela Strehli mee doen en het album "Soul Shaker" verschenen in zijn toen welvertrouwde Blind Pig stal.

Voor het album "Hard Believer" (2009) verkoos hij wederom John Porter als producer, en is opgenomen in zijn thuishaven, San Rafael, Californië, maar is wel Castro's eerste release voor het Alligator label van Bruce Iglauer. Een plaat waarbij Castro wel degelijk bewijst waarom hij in de ganse blueswereld naam en faam heeft gemaakt. Samen met zijn band maken ze op deze plaat ouderwets dampende bluesrock, die veel doet denken aan Otis Redding zoals de titeltrack, die klinkt zoals deze soullegende zong in de jaren '60. Maar de rechtgeaarde bluesliefhebber komt sowieso goed aan zijn trekken in de andere tracks op dit album. Tommy Castro is uiteraard ook zowat de muzikale kapitein van de legendarische Rhythm & Blues Cruises. Geïnspireerd door de spannende jam sessies op het schip besloot Castro dan ook met zijn band dit ook voor publiek op het vaste land te gaan uitvoeren, het ook op cd en dvd te laten opnemen en zo verscheen in 2011 het album "The Legendary Rhythm & Blues Revue – Live", het jaar dat ook Alligator Records haar 40ste verjaardag vierde met deze release.

Zijn album "The Devil You Know" uit 2014, opgenomen in Sausalito en San Rafael, Californië, met zijn vurige nieuwe band The Painkillers, en geproduceerd door Castro en Bonnie Hayes, kunnen we best omschrijven als hedendaagse blues, maar zeker ook vernieuwende blues waarmee Castro zich zeker binnen de blues-rock-scène een sterkere positie kon verwerven. Hetgeen we ook kunnen zeggen van het album "Method To My Madness" (2015), dus zijn 2e album met The Painkillers. Deze band, bestaande uit Randy MacDonald op bas, Michael Emerson op de keyboards en Bowen Brown op drums, worden gedreven door passie, precisie en een funky insteek en speelt alle podia plat in Amerika. "Method To My Madness" is wederom zo’n perfecte mix van funky blues, soul, R&B en rock. Het nieuwe album "Stompin’ Ground" (2017) bevat een twaalftal onweerstaanbare nummers, voor een deel nieuwe songs en een aantal covers van songs die hem inspireerde toen hij opgroeide in San Jose, Californi . Met gastoptredens van David Hidalgo ( Los Lobos), Charlie Musselwhite en Mike Zito. Het jarenlang zeer uitgebreid tourschema heeft van Tommy Castro een van de meest succesvolle artiesten gemaakt in de blues. Tommy’s soulvolle stem, in combinatie met zijn heldere bluesrockgitaarlicks en ondersteund door klasse muzikanten staan garant voor een perfecte bluesavond. Deze maand komt Tommy Castro voor een aantal optredens naar Nederland, maar vooraf was hij te gast in de Spirit of 66 in Verviers waar we de alom geprezen bluesheld in het halfduister wat vragen konden stellen.

Foto © Manon Houtackers

 

.