HAMISH ANDERSON - OSPEL - 04/05/18

Artiest info
website  
 

OSPEL - 04/05/18

 

 

Hamish Anderson is een blues / rock artiest (gitarist/singer-songwriter) uit Melbourne, AU, die in 2014, o.w.v. de roots van de Blues & de Rock muziek, naar Los Angeles verhuisde. Er zijn zeker optredens die hij nu al op zijn palmares mag schrijven: hij was op 11/10/2014 de laatste artiest die (in de House of Blues in Chicago) opende voor BB King (1925-2015) én hij tourde ondertussen ook al met The Rides (Steven Stills, Kenny Wayne Shepherd & Barry Goldberg). Hamish debuteerde in 2016 (na enkele EP’s en een Live album) met zijn album ‘Trouble’. De singel “Burn” uitgebracht op zijn tweede EP ‘Restless’ [2014] kreeg in 2015, tijdens de uitreiking van de Independent Music Awards, een Award als “Best Blues Song - Blues” en werd in de geschreven pers in 2015 omscheven als “Future of Blues Music”. Producer Jim Scott (Tom Petty, The Tedeschi Trucks Band, Wilco…) werkte met Hamish samen tijdens de opnames van ‘Trouble’. Anderson werd in de studio gebackt door saxofonist Steve Berlin (Los Lobos), drummers Frederik Bokkenheuser (Ryan Adams), Aaron Sterling (John Mayer) & Johnny Radelat (Gary Clark Jr.), bassisten Chris Bruce (Doyle Bramhall II) & Rob Calder (Angus & Julia Stone) en toetsenisten Chris Joyner (Ryan Bingham, Heart) & Jason Borger aka Jerry Borgé (Jonathan Wilson).

‘Restless’ is, na een titelloze debuut EP [2013], de tweede EP van Hamish. De vijf reguliere tracks en de bonus live track ”My Sweetheart, You” zijn originele nummers. Hamish nam de nummers in de studio (in Australië en de States) op met producer Krish Sharma (Rolling Stones), drummer Fernando Sanchez, bassist Kristian Attard en Jenn Stone (orgel, Rhodes, piano). ”Little Lies” nam hij op met bassist Rob Calder en Jon Solo ( orgel, Rhodes). ‘Restless’ is een vrij “rustige” EP, met alle typische Anderson trekjes. ”Burn”, die uitgebracht werd als promo single, opent de EP en dompelt je al na enkele gruizige slides onder in een portie blues rock, die aan je blijft kleven. ”Shotgun” is de bluesy singer-songwriter kant van Anderson, wat ook van “Little Lies” (met enkel wervelende orgel solo’s van Jon Solo) en de titel song ”Restless” kan gezegd worden. Met het akoestische ”Street Lights” zitten we al in de finale en neemt Hamish Anderson ons mee voor een wandeling die emotioneel en heel intens is.

‘Trouble’ [2016] is Hamish Anderson’s debuut studio album. Hij nam de twaalf originele nummers op met producer Jim Scott en drummers Frederik Bokkenheuser, Aaron Sterling & Johnny Radelat, bassisten Chris Bruce & Rob Calder, keyboardspelers Chris Joyner & Jason Borger aka Jerry Borgé en saxophonist Steve Berlin. Met het rockende ”Trouble” opent Anderson zijn debuut studio album. In dit Stones-achtig nummer zijn het de groove van Jason Borger’s B3, de solo’s van Anderson’s gitaar en zijn aanstekelige zang, die de sfeer bepalen. ”Fire” is door zijn poppy, hypnotiserende en berekende lichtvoetigheid, ongetwijfeld de meest radio vriendelijke track. Met ”18 Days” drijven we nog even verder in het ijle en ”Holding On” heeft een zoete, ontroerende Southern ziel en pakt je met knappe akoestische riffs in. Het met bluesy slides overgoten ”Working Blues” behoeft geen woorden en, ”Never See You Again” is een emotioneel nummer vol van harteleed: “…I feel myself drifting a thousand miles away and I know now things they won’tbe the same… and now I’m just hoping I never see you again…”. Met ”Am I a Good Man” kiest Anderson opnieuw voor (de meer traditionele) Blues en bewijst hij met een solo dat hij zijn Telecaster kent. ”My Love” is een akoestische nummer dat door zijn eenvoud schittert en misschien wel enkelen aan George Harrison’s “My Sweet Love” doet denken? Ook met ”U” blijft Anderson zoeken naar antwoorden en, om te eindigen gaat Anderson met ”My Sweetheart, You” opnieuw voor kwaliteit, die lang geleden zou kunnen geschreven zijn en die daardoor tijdloos lijkt te zijn. ‘Trouble’ is misschien een wat melig album debuut, maar met nummers, die telkens opnieuw een schot in de roos zijn.

De ingrediënten om een grote te worden zijn bij Hamish Anderson in ruime mate aanwezig. Hamish kent de juiste mensen in het muziek wereldje om hem te backen en, hij beschikt daarnaast over een stem waar je alle kanten mee op kan. Hamish Anderson is een man die live indruk maakt en dat deed hij ook in Ospel. Waar we dan ook de kans grepen om met deze Australiër in zijn hotel even een spontane babbel te slaan.

Eric Schuurmans

Foto © Manon Houtackers
meer foto's Manon Houtackers