BETTE SMITH - OSPEL - 04/05/18

Artiest info
website  
 

OSPEL - 04/05/18

recensie

 

 

Stel: Mavis Staples, Tina Turner en Big Mama Thornton zouden een gedeelde zwangerschap ondergaan, welk kind zou daar uit komen? Het levende antwoord op deze vraag staat dit jaar op Moulin Blues. De naam van deze aanvoerdster van de nieuwe Soul-generatie? Bette Smith.

Soul / R&B zangeres Bette Smith werd geboren en groeide op in Bedford-Stuyvesant, een ruige wijk in het centrum van het NY-se stadsdeel Brooklyn. De wijk behoort tot de Brooklyn Community Boards. De wijk was berucht o.w.v. haar bende activiteiten. Bette’s oudere broer Junior beschermde haar tegen dat alles. Jaren geleden beloofde ze haar stervende broer om haar carrière als zangeres niet op te geven. Ze hield haar gelofte door optredens in de One Penn Plaza in NY en op het Boogie Woogie Festival in Brussel. "Ik doe het nu allemaal voor Junior", bevestigt ze op haar website. Wellicht dat deze voluptueuze, donkere dame daarom de kracht bezit die ze uitstraalt. Met haar immense afro-kapsel en prikkelende zang ult ze het hele podium. Vooral op het gebied van zang is Bette Smith multifunctioneel, ze beschikt over het gehele pallet: haar hoge tonen raken je in je hart, de lage tonen maken de bassist bijna overbodig. Daarbij is de mix tussen soul, R&B en blues de rode draad in haar oeuvre. Geen verrassing trouwens; haar idolen heten o.a. Tina Turner, James Brown en Mick Jagger.

Bette Smith is één van de nieuwe vaandeldragers van oprechte soul die 'rockt'. Met subtiele ritmes en verwarmende stem bracht ze op vrijdagavond een stukje Brooklyn naar Ospel, waar we genoten van een spetterende show. Daarbij kwamen alle songs aan bod uit haar pas verschenen debuut album ‘Jetlagger’ (Fat Possum / Big Legal Mess Records), dat ze opnam met Bronson Tew en producer Jimbo Mathus in Water Valley, Mississippi.

 

Kathy Van Peteghem

Foto © Manon Houtackers
meer foto's Manon Houtackers

 

 

..