VANJA SKY - OSPEL - 05/05/18

Artiest info
website  
 

OSPEL - 05/05/18

recensie

 

 

Het gerenommeerde Duitse blueslabel Ruf Records presenteert ieder jaar de zogenaamde Blues Caravan, een wisselend collectief met een mix van aanstormend talent en gevestigde namen. Vorig jaar speelde de Blues Caravan 2017 (met o.a. Big Daddy Wilson, Si Cranstoun en Vanessa Collier) op Moulin Blues. Dit jaar pakt Ruf Records uit met een wel heel speciale samenstelling van blues-zwaargewichten. De eerste naam in dit ensemble is die van Mike Zito, en dat is zeker geen onbekende voor de bezoekers van Moulin Blues. Zito heeft zijn naam in de blueswereld absoluut gevestigd en stond tevens in 2010 al eens met zijn band in Ospel. Wat we kunnen verwachten van Mike Zito? Rauwe funky blues met rockinvloeden, intens gitaarwerk en een herkenbare zang. Zito staat garant voor een kwalitatief hoogstaand optreden.

Naast Mike Zito, verwelkomt de Blues Caravan 2018, niemand minder dan Bernard Allison in haar gelederen. Ook de Allisons zijn geen onbekenden in Ospel, vader en legende Luther Allison stond in 1994 op Moulin Blues en zoon Bernard betrad in 2002 de Ospelse planken. Uiteraard weet hij hoe de blues gespeeld moet worden, dit is hem namelijk door zijn vader en leermeester Luther met de paplepel ingegoten. Al op zijn 13e stond Bernard op het podium met zijn vader. Bernard heeft zich laten beïnvloeden door vele legendes uit de blues en rock (o.a. Freddie King, Albert Collins, Stevie Ray Vaughn en Jimi Hendrix), maar heeft een eigen geluid ontwikkeld, dat goed past in deze tijd. Bluessongs met uitstapjes richting funk, soul en jazz die worden gedragen door Allison’s aangename stemgeluid, waarbij het fantastische gitaarwerk alle ruimte krijgt.

Het talent binnen deze editie van de Blues Caravan is de Kroatische Vanja Sky. Een vriendelijke jonge dame die de nodige elegantie toevoegt aan deze Blues Caravan. Maar pas op schijn bedriegt, deze dame laat de gitaar scheuren en kraken waarbij je veelvuldig aan Stevie Ray Vaughan moet denken. 'Ladies first' dachten we, en zo hoffelijk als steeds, hadden we eerst een leuke babbel Vanja Sky, die ons zo graag wat vertelde over haar laatst verschenen album 'Bad Penny'.

Vanja Sky vervoegt de rij van vrouwelijke blues talenten als Samantha Fish, Erja Lyytinen, Ana Popovic en Joanne Shaw Taylor, die bij Ruf een veilig en betrouwbaar nest vonden. Singer-songwriter / gitariste Vanja is afkomstig uit Zagreb in Kroatie. Vanja werd zo’n vijf jaar geleden, tijdens een live optreden bij haar in de buurt, bevangen door de muziek microbe en wou absoluut zelf gitariste worden. Twee jaar later speelde Vanja al in een band in Zagreb en in 2017 stond ze al in de studio om te werken aan haar debuut album ‘Bad Penny’, dat recent uitgebracht werd.

De eerste opnames (zeven songs) gebeurden in Stantonville, TN, in de Bessie Blues Studio’s. Daar nam Vanja met gitarist/producer Mike Zito, bassist Dave Smith en drummer Yonricco Scott (Royal Southern Brotherhood!) als éérste nummer Luther Allison’s ”Low Down and Dirty” op. Speciaal aan dit nummer is het impressionante slide werk van Luther’s zoon Bernard Allison. De andere opname sessies (vijf songs) gebeurden in Berlijn. De tweede cover is de opener en titel song, genoemd naar een nummer van één van haar favorieten (de Ierse blues rock legende), Rory Gallagher ”Bad Penny”. Dat Vanja zingen kan, dat laat ze al onmiddellijk horen en, dat haar gitaarspel beïnvloed is door SRV en Albert King, verbergt ze gelukkig niet. Het veel zeggende (autobiografische?)”Hard Working Woman”, ”All Night”, het emotionele ”Inside Pain” en de stevige blues rocker ”Don’t Forget To Rock N Roll” schreef ze samen met de talentvolle jonge blues gitarist Laurence Jones.

De nummers die Vanja Sky alleen schreef zijn het poppy, radio gevoelige en “tout court” aanstekelige ”Hit Me With the Blues”, ”Give Me Back My Soul”, het rustige en intrigerende ”Lost Love”, ”Do You Wanna?” (waarvoor ze in de studio stond samen met bassist Terry Dry, drummer Matthew Johnson & keyboardspeler Lewis Stephens, de man die ooit samenwerkte met Freddie King, Delbert McClinton & Gary Clark Jr.!), de ballade “Married Man” (waarin ze alle mannen aanspreekt over hun leugens) en de afsluiter met een laatste portie overtuigende Vanja Sky-slide, “Crossroads Of Life”.

Met haar meer dan verdienstelijke debuut ‘Bad Penny’ zet ze al een belangrijke éérste stap. Wij keken er dan ook naar uit om deze Kroatische schone aan het werk te zien in deze Ruf Blues Caravan. En was het heerlijk van haar een ode aan Rory Gallagher te horen, met “Bad Penny”, voor de kenners onder ons, slidend en daarom zo bekoorlijk. Al bij al blijft deze Caravan altijd veelzijdig die al sinds 2005 voor een nieuwe jaarlijkse cocktail zorgt.

 

Eric Schuurmans

Foto © Manon Houtackers
meer foto's Manon Houtackers