KIM WILSON - OSPEL - 05/05/18

Artiest info
website  
 

OSPEL - 05/05/18

 

 

Kim Wilson behoeft bij de bluesliefhebber eigenlijk geen introductie, als frontman van The Fabulous Thunderbirds is zijn naam in de blueshistorie gebeiteld. Als zoon van musicerende ouders kreeg hij de liefde voor de muziek al vroeg mee. Op high school leerde hij de blues kennen en schakelde hij van gitaar en trombone over op de mondharmonica. In de Bay Area blues scene in San Francisco viel zijn talent op en speelde hij onder andere met blues grootheden als Charlie Musselwhite, John Lee Hooker en Sonny Rhodes.

Halverwege de jaren zeventig, nadat hij naar Austin Texas verhuist was, was het niemand minder dan Muddy Waters die het talent in Kim Wilson herkende. In Austin richtte Wilson met Jimmy Vaughan The Fabulous Thunderbirds op en als huisband in Antone’s Nightclub begeleidde hij vele grote bluesartiesten. Dat kreeg de goedkeuring van Waters die zich als een mentor naar hem toe opstelde. The Fabulous Thunderbirds groeiden uit tot een bluessensatie en verdienden hun plek in de blues "Hall of Fame".

In Austin is Wilson's voorliefde voor de blues uit de jaren 50 en eerder ontstaan, zijn interesse in de historie legt hij vast in zijn solo projecten. Zo deed Wilson dat ook onlangs op zijn zeer goed ontvangen solo-album "Blues and Boogie vol. 1" (2017). Deze sound van de jaren '50 was dan ook terug te horen op het podium in Ospel, waar hij als begeleidingsband ondermeer kon rekenen op Big Jon Atkinson (gitaar), Billy Flynn (gitaar) en Bob Welsh (piano).

"Blues And Boogie Vol. 1" is zijn zevende solo project. Twee jaar duurde het om dit album op te nemen, in die twee jaar overleden twee oude bluesmannen, pianist Barrelhouse Chuck en drummer Richard Innes (The Mannish Boys). Dit album is dan ook een tribute aan hen. Of zoals Kim zelf zegt "A couple of the greatest musicians that ever lived, Richard Innes and Barrelhouse Chuck, have passed away during the process of making this cd. One of their dreams was to see this stuff come out".

Voor Moulin Blues 2018 kwam Kim Wilson exclusief over uit de VS. Dit enige optreden in Europa was dan ook niet echt te missen, hetgeen veel bluesliefhebbers dan ook wisten. Er werd tijdens het concert geen seconde gelachen, wat dan niet alleen heel strak lijkt, het is een uitzonderlijk spektakel waarin Kim's harmonica alles overheerst, op het gitaarwerk van Billy Flynn na. Traditionele blues, zoals dit concert ook overkomt, met een grootsheid van de living blues der overlevenden. Voor Rootstime reden genoeg om exclusief Kim Wilson
voor onze camera te halen.

Eric Schuurmans

Foto © Manon Houtackers
meer foto's Manon Houtackers