NICO BACKTON - PUURS - 26/05/18

Artiest info
website  
 

PUURS - 26/05/18

 

 

Als je een muzikant die diverse instrumenten bespeelt als: elektrische en akoestische gitaar, dobro, 12-snarige gitaar, cigar box guitar, Hammond, piano en daarnaast ook nog de vocalen voor zijn rekening neemt, dan moet je hem toch wel onder de noemer ‘multi-instrumentalist’ plaatsen? In ieder geval wij noemen een persoon als Nico Backton een multi-instrumentalist. Nu zul je je afvragen wie is dan wel Nico Backton? Een Belg van geboorte is deze Backton, maar de Franse blueswereld annexeert hem maar al te graag als een van hen. De in Gent geboren bluesman woont al jaren in Zuid-Frankrijk. Maar het is vooral op podia overal ter wereld, dat Backton zich thuis voelt. Hij ontbindt er zijn duivels, graaft diep in de ontstaansgeschiedenis van de blues en wisselt klassiekers uit de bluescatalogus af met eigen pareltjes. Nico is vooral beïnvloedt door de groten uit de Mississippi Delta en dat is duidelijk te horen in zijn muziek. Na de succesrijke albums "Back Door Blues" en "Blues on My Front Door", pakken Nico & Wizards in 2004 uit met "Roots and Stories" en in 2014 met "Down The Line" en dit voor Naked Productions.

Hij heeft een heel prettig stemgeluid. Een diepe stem met een rauw randje maar wel warm en intens. We waren dan ook blij dat deze Belgische singer/songwriter in Puurs tijdens Duvelblues na een toch wat lange afwezigheid in ons landje weer op het podium stond. Nico Backton en zijn wizards of blues hadden duidelijk goed gerepeteerd voor deze primeur in België, want na de opener duurde het niet lang vooraleer het spelplezier en het vuur waarmee de band op het podium stond zijn uitwerking had op het verzamelde publiek. De Frans-Belgische unit had ook niet misstaan in de grote tent. Dit viertal zou evenzo vanaf een groot podium het publiek kunnen lokken met de magie van hun originele blues. Dat de organisatie blijvend moeite deed om deze band te strikken wordt bijgevolg in hoge mate geapprecieerd. En voor ons ook een reden om met Nico even een babbel te doen. Wat meteen opviel was zijn vriendelijkheid en zijn charisma, maar natuurlijk had hij ons ook veel te vertellen.

recensie

Vier jaar hebben we er moeten op wachten maar dat lange wachten werd meer dan beloond met het sublieme “Down The Line” van Nico Backton & Wizards Of Blues. De in Gent geboren, wat zit daar trouwens toch in de lucht met al die fantastische bluesmuzikanten , Nico Backton, begon eigenlijk als snaak op zijn zevende met piano te spelen. Op zijn twaalfde ontdekte hij de blues en de gitaar. De rest is geschiedenis of beter gezegd zou het moeten zijn. Wij sloten de artiest al in de armen sinds zijn debuut “Back Door Blues” uit 2006. Een jaar later bevestigde hij al het goeds met “Blues On my Front Door”. Backton, intussen wonend in de streek van Perpignan, werd samen met zijn band in Frankrijk uitgeroepen tot beste akoestische bluesband. Zijn vorige, inmiddels uitverkochte, album “Roots And Stories” opende voor hem de weg naar internationale erkenning en optredens op de meest befaamde festivals.

Lees hier verder de recensie ...

Luc Meert

Foto © Manon Houtackers
meer foto's Manon Houtackers