MALFORD MILLIGAN & JACK HUSTINX - VARENWINKEL - 25/08/18

Artiest info
website  
 

HERSELT - 25/08/18

 

MALFORD MILLIGAN &
THE SOUTHERN ACES
(GE)VARENWINKEL - 25/08/18

 

Malford Milligan is een energieke oldschool soulzanger in de allerbeste Otis Redding traditie, en een icoon en gigant in de Austin TX music scene, waar hij maar liefst 8 keer tot beste vocalist bekroond werd bij de Austin Music Awards. Hij werd bekend als zanger van de supergroep Storyville in de 90-er jaren, waarin verder o.a. Stevie Ray Vaughan’s Double Trouble als ritme-tandem speelde.Jack Hustinx kennen we als oprichter en frontman van de Shiner Twins, volgens vele kenners de beste Americana-band van Nederland, waarmee hij 10 jaar speelde en drie zeer lovend ontvangen CD’s maakte. De twee heren zijn al meer dan twee decennia dik bevriend en werkten ruim twee jaar geleden nog samen voor Hustinx’ succesvolle soloplaat “Over Yonder“, en de optredens die daarop volgden in zowel Nederland als Texas. Maar een héle plaat samen is er van hen sinds het uit 2002 stammende en alom bejubelde “Sweet Cherry Soul” niet meer geweest.

De opnames voor hun nieuwe album 'Life Will Humble You' vonden plaats, niet in Austin TX zoals je zou verwachten, maar op uitdrukkelijk verzoek van Malford in Nederland, met nagenoeg dezelfde allstar-band als waarmee de beide heren eind 2015 door Nederland getourd hebben: the Southern Aces, bestaande uit Jack Hustinx (gitaar), Roel Spanjers (piano-orgel-accordeon – o.a. JW Roy en Luther Allison), Eric van Dijsseldonk (lead & slide-gitaar – o.a. Erwin Nijhoff en JW Roy), Nicky Hustinx (drums – o.a. Fink, Dotan en Eefje de Visser) en Roelof Klijn (bas – o.a. Shiner Twins en Dede Priest). Het album zal, middels een exclusieve licentie-deal met Stagger Lee Records, uitgebracht worden op Royal Family Records, het platenlabel van JW Roy, de beste- en bekendste Americana-artiest van Nederland. De release staat, in samenwerking met Suburban Marketing & Distribution, gepland voor 26 oktober. Tevens zijn er plannen om na de release uitgebreid te gaan touren, zowel in Nederland als in Texas.

“We zijn ruim ’n jaar geleden begonnen met schrijven en de songs zijn klaar. Te gekke nummers trouwens, als Malford en ik samen schrijven is er altijd een soort hechte synergie” vertelt Hustinx. “Malford wil al heel lang ’n ingetogen intieme plaat maken. Hij wilde dat destijds al samen doen met Stephen Bruton voordat hij overleed. We hebben het er al wel eens eerder over gehad, maar nu gaat het er dus eindelijk écht van komen. Ik vind het een grote eer dat Malford dit samen met mij als producer wilt doen.” Sleutelwoorden voor de nieuwe plaat zijn (op z’n Engels): soulful, rootsy, groovy, stripped-down, intense, organic en intimite …Tijdens het Ge-Varenwinkel Blues & Roots Fest waren we fijn verrast deze vriendelijke heren na drie jaar terug te ontmoeten en natuurlijk nieuwsgierig dat we ook zijn, wilden we toch even polsen naar de nieuwe cd.

Foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers

 

 

LIFE WILL HUMBLE YOU

26 oktober - album release

Malford Milligan brak in 1994 door als frontman van de succesvolle rock formatie Storyville in Amerika en heeft sindsdien vele projecten en albums op zijn naam staan. Deze projecten gaven vaak weinig ruimte om zijn stem optimaal te gebruiken. Over Life Will Humble You zegt Milligan: “It’s really concentrated on my voice. This is the first time in a long time I really got a chance to sing. Other albums I had, I’ve screamed on”. De sleutelwoorden voor het komende album zijn dan ook: soulful, rootsy, groovy, stripped-down, intense, organic and intimate.

Life Will Humble You is een album met songs zoals die vroeger alleen in de ‘Muscle Shoals’ en ‘Stax’ studio’s gemaakt werden; country songs met een soul benadering. De invloeden van soullegendes als Otis Redding, James Carr en Al Green zijn terug te horen, maar ook de sound van Tom Petty & The Heartbreakers en de nieuwe lichting Americana artiesten als Jason Isbell is hoorbaar. De muziek is daardoor niet in een genre te vatten. Het laat zich het beste omschrijven als ‘Soulful Americana’. Het album is grotendeels geschreven door Malford Milligan & Jack Hustinx.

Het verliezen van geliefden en de strijd tussen leven en dood is de inspiratie geweest voor enkele beschouwende en autobiografische songs op het album. De titelsong ‘Life Will Humble You’ beschrijft het gevoel bij het wegvallen van geliefden. De heren worstelen met het idee dat er steeds minder toekomst dan verleden is. De écht belangrijke dingen blijken op deze momenten vaak hele simpele dingen als liefde, respect, eerlijkheid, redelijkheid en vriendelijkheid te zijn. Het leven maakt je nederiger. Er worden fouten gemaakt in het leven maar een goed mens proberen te zijn is altijd het uitgangspunt. Over de spijt en het goedmaken van deze fouten gaat het nummer ‘I’ll Take Care Of It All’, waarin een man vergeving zoekt en deze niet lijkt te krijgen. Daarbij is zijn belofte om de schuld mee te nemen naar een volgend leven en het daar alsnog goed te maken. Dat de mannen mindere periodes hebben gekend is ook te horen in ‘The Man I Used To Be’ dat over een man gaat die in de put zit en zich realiseert dat hij nog maar een schim is van wie hij ooit was. Je maakt keuzes waar je spijt van hebt, maar je hebt altijd de kans om deze te overwinnen met hoop. Ook op een wat oudere leeftijd is er de hoop dat het leven beter wordt dan dat het tot nu toe is geweest. Hoop en liefde zijn de onderwerpen in ‘When Love Brings You To Tears en ‘Desperate Decisions’ waarin zowel de schoonheid als de pijn die liefde met zich mee kan brengen beschreven worden.

Naast de treurige gebeurtenissen en reflectie is er ook ruimte voor een blik op het heden en de toekomst. Dat de mannen niet bij de pakken neerzitten is terug te horen in uplifting rock n’ roll nummers als ‘I Won’t Surrender’ en het - Nick Lowe en Dave Edmonds achtige - ‘I Don’t Mind It At All’. Straight up Rock N’ Roll nummers waarin de twee vechters proosten op weg naar al het moois dat nog staat te gebeuren.

Stephen Bruton
Het album stond al een lange tijd in de planning nadat Milligan al eerder samenwerkte met de Nederlandse producer Jack Hustinx op het album Sweet Cherry Soul. Het plan was om een stripped down album te maken met goede vriend en producer Stephen Bruton. Maar Stephen overleed en de plannen belandden in de koelkast. Vlak na Stephens dood besloten Jack en Malford live ten alle tijden muziek van hem te blijven spelen. Er staan met ‘Getting Over You’ en ‘YoYo’ twee nummers van Bruton op het album

The Southern Aces & J.W. Roy
Naast Hustinx (akoestische gitaar & backing vocals) bestaat de rest van de band ‘The Southern Aces’ uit Nederlandse artiesten die (in het Nederlandse rootscircuit) geen onbekenden zijn. Roel Spanjers (piano, hammond, accordeon & backing vocals), Eric van Dijsseldonk (elektrische gitaar), Roelof Klijn (bas) en Nicky Hustinx (drums & percussie) zijn door Malford benaderd om ruimte te schepppen voor zijn stem. Ook heeft Milligan de Nederlandse zanger en songwriter J.W. Roy weten te strikken voor een duet van de classic ‘Feel Like Going Home’ dat origineel geschreven werd door Charlie Rich. Samen hebben ze de song in een gospel achtig jasje gestoken en het zal de eerste single zijn. De videoclip werd opgenomen in het van Gogh kerkje in Nuenen.

Foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers : MALFORD MILLIGAN & THE SOUTHERN ACES (GE)VARENWINKEL - 25/08/18

 

Tourdata Malford Milligan & The Southern Aces : 21 februari tot 10 maart
meer info : Wesley Hissel - wesleyhissel91@gmail.com


belangrijke data:
14 september - 1e single ‘Feel Like Going Home’ ft. J.W. Roy
26 oktober - album release ‘Life Will Humble You’