DIUNNA GREENLEAF - WESPELAAR - 18/08/18

Artiest info
website  
 

WESPELAAR - 18/08/18

 

 

Geen Swing Wespelaar zonder vrouwelijke inbreng en die komt dit jaar van Diunna Greenleaf, geen onbekende bij het Belgische bluespubliek. Velen leerden deze sympathieke zangeres met haar band Blue Mercy kennen via Duvel Blues (Puurs) in 2009 waar we toen ook al een gesprek met haar hadden en ze was later ook nog in België van de partij, zoals op het Chicago Blues Festival, Ruiselede in 2016.

Zoals zoveel zwarte zangeressen heeft deze Texaanse een gospelverleden. Aretha Franklin, Koko Taylor, Sister Rosetta Tharpe en Sam Cooke zijn haar voorbeelden. Net als de grootheden met wie ze het podium deelde (Pinetop Perkins, Eric Bibb, Kenny Blues Boss Wayne…), is het aantal nominaties en awards die ze in de wacht sleepte amper te tellen.

Ze won de IBC in 2005, kwam vaak in aanmerking voor een Blues Music Award en was drie jaar lang als eerste vrouw voorzitster van de Houston Blues Society, waar ze aan de wieg stond van de jaarlijkse HBS Founders Day. Bij de Blues Music Awards 2014 won Greenleaf de Koko Taylor Award (Traditional Blues Female) en versloeg ze mede genomineerden Teeny Tucker, Lavelle White, Trudy Lynn en Zora Young. Greenleaf en haar begeleidingsband, Blue Mercy, hebben een aantal jaren op het internationale toneel gespeeld. In 2005 namen ze deel aan en zegevierden ze tijdens de International Blues Challenge in Memphis, Tennessee. Ze trad ook op als backing vocalist voor Pinetop Perkins, in het segment van het Grammy Award-winnend album. Diunna Greenleaf heeft op vele muziekfestivals opgetreden zoals het Blues to Bop-festival in Lugano, het Montreal International Jazz Festival het Arkansas Blues and Heritage Festival (2007), Notodden Blues Festival (2008).

Dat de in Houston, Texas geboren en getogen Diunna Greenleaf zelf tot de groten der blues mag worden gerekend, bewijst de schare blueslegenden waarmee ze al het podium deelde. Eén ding is zeker: deze indrukwekkende dame heeft blues in het bloed. Houston kampt geregeld met orkanen, en dat hebben we ook in Wespelaar ondervonden, want het was oppassen als Diunna haar keel openzat, wat een geweldige stemgeluid heeft toch deze heerlijke ‘big mama’. Juist voor haar optreden hadden we een even heerlijk gesprek met deze succesvolle zangeres.

Foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers