CATFISH - WESPELAAR - 18/08/18

Artiest info
website  
 

WESPELAAR - 18/08/18

 

recensie

 

Catfish is sinds 2015 de Britse bluesband rond de drieëntwintig jarige fenomenale frontman / zanger en gitarist Matt Long (die nog gespeeld heeft bij Buddy Whittington en Walter Trout). De band, die bekend staat van zijn live reputatie, werd vijf keer genomineerd tijdens de British Blues Awards in twee jaren en won één award. Dit jaar won Catfish tijdens de UK Blues Awards 2018 de “Blues Act of the Year” (England) en waren ze tweede in drie andere categorieën. Catfish is dit jaar geselecteerd als een van de vijf bands die in september tijdens de UK Blues Challenge 2018 gaat dingen voor deelname aan de EBC in Ponta Delgada, Azoren, in 2019. Op de Europese Blues Challenge won dit jaar in Hell, NO, verdiend de Nederlandse band The Ragtime Rumours.(zie interview)

Hun debuutalbum 'So many Roads' [2015] was in januari, in de maand dat het verscheen, in een adem nummer één op de Independent Blues Broadcasters Association (IBBA) Blues Airplay Charts en, werd in februari door de IBBA verkozen tot “Album of the Month”. In januari 2016 verscheen de EP 'When BB Sings The Blues'. Deze hommage aan BB bestond uit vier nummers van de King en één eigen geschreven song. Ook met deze EP scoorde de band erg hoog op de IBBA Blues Airplay Charts. Het tweede studio album 'Broken Man' verscheen in januari 2017. Het album stond ook op #1 in de IBBA Blues Airplay Charts en tevens is ook 'Broken Man' verkozen tot “Album of the Year” in 2017 door de Independent Blues Broadcasters Association en ook genomineerd door de UK Blues Awards.

Catfish’s gitarist Matt(hew) Long is de zoon Paul Long, de keyboardspeler / zanger van de band. Paul was in 2016 winnaar van een Britse Blues Award in de categorie “Keyboar Player of the Year”, Matthew werd toen derde in de categorie “Young Artist of the Year” en de band “Band Of The Year”. De ritme sectie bestaat uit drummer Kevin Yates & bassist Adam Pyle.

Het tweede studio album 'Broken Man' verscheen in januari 2017. Het album stond ook op #1 in de IBBA Blues Airplay Charts. ‘Broken Man' bevat tien songs, waarvan er negen geschreven werden door Paul en Matt Long. De enige cover op het album is “Make It Rain” van Foy Vance, dat speciaal opgedragen werd aan Michael Casswell (1963-2016), een Engelse sessie muzikant die op drieënvijftigjarige leeftijd tijdens het zwemmen aan het strand van het Cabo de Gata-Níjar Natural Park in Níjar, in Spanje verdronk.

In Engeland heeft Catfish dus al een ijzersterke live reputatie en in Wespelaar waren ze dan ook klaar voor hun Belgische debuut. De hoofdrol binnen deze band is wel idd. voor het 23 jarige gitaarfenomeen Matt Long. De intensiteit die hij in zijn vocalen en gitaar legt zorgt voor kippenvel. Hij is zowel in staat om hard, gierende soli af te leveren als zeer sfeervolle licks. De leadvocals deelt hij hier met zijn vader Paul. Elke bluesrock liefhebber kan hier absoluut niet om heen, en wij van  Rootstime evenmin en daarom spraken we niet met Matt en Paul alleen, maar ook Adam Pyle en Kevin Yates kwamen gezellig bij ons aan de tafel zitten.

Foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers