TEN YEARS AFTER - WESPELAAR - 16/08/18

Artiest info
website  
 

WESPELAAR - 16/08/18

recensie

 

 

.

.

Swing Wespelaar is een festival van wereldformaat. Dat bewezen de organisatoren opnieuw vanaf dag één. Na het zinderende optreden van Melody Angel uit Chicago was het tijd voor  Ten Years After, één van de namen op de Woodstock affiche uit 1969.  TYA is één van de meest betekenende blues-rock bands ter wereld. Met legendarische songs als “Love Like A Man”, “Going Home”, “I’d Love To Change The World”, ... Afkomstig van Engeland, hebben ze op Woodstock over een half miljoen fans verbluft. Sindsdien blijft de band elk publiek verbazen met hun ongeëvenaarde muzikale genie. TYA maakte naast onder meer Fleetwood Mac en Chicken Shack deel uit de ‘bluesboom’ in het Engeland in de jaren zestig. De groep startte pas in 1965 in de bekende bezetting met zanger-gitarist Alvin Lee, toetsenist Chick Churchill, bassist Leon Lyons en drummer Ric Lee.

Nu touren Ric Lee en Chic Churchill nog steeds als mede grondleggers van de nu al legendarisch blues rock band. Hoewel TYA enige doorstart- en bezettingswisselingen kende zijn ze nog steeds actief. De huidige bezetting van TYA  zijn naast de twee originele leden Ric en Chick, Colin Hodgkinson op bas en zanger Marcus Bonfanti. De laatste zijn twee toppers uit de Britse bluesscène met een lange staat van dienst. In deze huidige bezetting treden ze sinds 2014 op en produceren ze met "A Sting In The Tale" hun tweede plaat. Hoewel de eerste een live album was met Ten Years After klassiekers, is dit hun eerste album met nieuw eigen werk.

Ten Years After werd in 1966 door Alvin Lee en Leo Lyons opgericht. De band waarvan beiden voordien deel uitmaakten, heette tussen 1960 en 1962 van Jay and the Jaycats en Ivan Jay and the Jaymen. In 1962 werd de groep omgedoopt tot de Jaybirds met Lee, Lyons en (vanaf 1965) Ric Lee (geen familie van Alvin Lee). In 1966 werd de groep uitgebreid met toetsenman Chick Churchill. Datzelfde jaar veranderde de groep de naam in Ten Years After.

Na herhaalde optredens in de Marquee Club in Londen speelde de groep in 1967 op het Windsor Jazz Festival. Na dit optreden kregen ze een platencontract aangeboden bij Deram en in 1967 verscheen hun debuutalbum ‘Ten Years After’. Na een tournee in Scandinavië en de US verscheen in 1968 het live-album ‘Undead’, met daarop “I'm Going Home”. In 1969 volgde studio-album ‘Stonedhenge’, met onder meer “Hear Me Calling”. In datzelfde jaar volgden optredens op het Newport Jazz Festival, het Seattle Pop Festival en op 17 augustus 1969 Woodstock.

De enige hit op de UK Singles Chart was “Love Like a Man” (#10) in 1970, van ‘Cricklewood Green’, het vijfde album. In datzelfde jaar trad de groep op het Strawberry Fields Festival nabij Toronto op en op het Isle of Wight Festival. Ten Years After ging de meer commerciële toer op met het verschijnen van ‘A Space in Time’ (Columbia Records, 1972), met daarop “I'd Love to Change the World”.

Na ‘Positive Vibrations’, hun vierde en laatste album op het Columbia-label, ging de groep in 1973 uit elkaar. In 1983 en 1988 kwamen de groepsleden nog eens samen voor een paar concerten en in 1989 verscheen ‘About Time’. Het laatste optreden van de oorspronkelijke groep dateert van 1994, tijdens het Eurowoodstock Festival in Boedapest.

In 2003 werd Alvin Lee vervangen door Joe Gooch. Na de breuk speelde en produceerde Lee onder zijn eigen naam. Hij overleed op 6 maart 2013 ten gevolge van complicaties na een operatie. Ric Lee werd lid van Ric Lee's Natural Born Swingers. In januari 2014 verlieten ook Gooch en Lyons Ten Years After. In 2014 startten Ric Lee en Chick Churchill met bassist Colin Hodgkinson (Backdoor, Peter Green, Alexis Corner, Spencer Davis, Chris Rea, John Lord) en multi British Blues Award Winnaar en zanger / gitarist Marcus Bonfanti (Van Morrison, Ginger Baker, Ronnie Wood) met een vernieuwde line-up.

Vijftig jaar na de release van hun titelloos debuut album in 1967 is “A Sting In the Tale” het tweede album dat TYA met de huidige band line-up uitbrengt. Dit jubileum album bevestigt dat nieuwkomer Bonfanti een uitstekende zanger en gitarist is die past in het nieuwe TYA concept. De nummers schreven ze samen en Bonfanti was de producer.  We zagen de band aan het werk in Wespelaar, en zeker is dat als ze op deze weg doorgaan dan kan TYA nog jaren mee. De muzikale impulsen van de vernieuwde samenstelling van de band smaken naar meer. TYA creërt werkelijk opnieuw een onweerstaanbare mix van ervaring en onvergelijkbare jeugdige kracht, even tijdloos als energiek. Op vrijdagavond waren we hiervan getuigen en hadden we vooraf afzonderlijk met de leden een aangenaam dertig minuten durend gesprek, beginnend met Ric, Colin, Marcus en afsluitend met Ric.

Foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers